Ministerul Educaţiei realizează importanța regulilor generale pentru cazurile de hărțuire sexuală, care trebuie aplicate atât în instituțiile de învățământ publice și private, cât și în toate instituțiile publice. În aceste reguli se propune inclusiv examinarea și soluționarea plângerilor făcute anonim pentru protejarea identității reclamantului.
Potrivit unui comunicat de presă dat publicității joi, Ministerul Educației a analizat împreună cu Consiliul Național al Rectorilor, precum și cu reprezentanți ai altor ministere și agenții legile aplicabile în soluționarea sesizărilor ce implică hărțuire și agresiune sexuală. Se lucrează la modificările legislative necesare, care trebuie să fie generale și aplicabile tuturor entităților publice.
După discuţii ample, s-a convenit că este necesară o reglementare generală care să se aplice atât instituţiilor de învăţământ publice cât şi celor private, pentru întregul sistem naţional de educaţie. De asemenea, aceste prevederi se vor aplica şi instituţiilor publice, similar acelora care reglementează raporturile de muncă conform HG 970/2023 privind Metodologia pentru prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriul de sex şi a hărţuirii morale la locul de muncă. Aceste modificări sunt menite să protejeze angajaţii din toate domeniile şi să promoveze un mediu de lucru sigur și respectuos.
Ministerul Educaţiei propune măsuri pentru prevenirea și gestionarea comportamentelor problematice în educație

Ministerul Educației propune o reglementare generală care să se concentreze în primul rând pe prevenire și cooperare interinstituțională. Scopul este de a descoperi la timp orice acțiuni sau comportamente care pot afecta libertatea fizică și psihică, dezvoltarea armonică a individului și procesele educaționale. De asemenea, este importantă și “conştientizarea şi accesarea mijloacelor de protecţie” împotriva acestor comportamente problematice.
Ministerul propune, de asemenea, examinarea și rezolvarea sesizărilor fără informaţii complete cum ar fi numele, prenumele, datele de contact sau semnătura petentului. În aceste cazuri, se va analiza comportamentul raportat precum hărțuirea și agresiunea sexuală. De asemenea, se va analiza sesizarea anonimă conform Hotărârii de Guvern nr. 970/2023 care se aplică tuturor instituțiilor publice și autorităților.
După finalizarea analizei, se întocmeşte un raport care va fi prezentat comisiei de cercetare disciplinară în cazul în care există elemente care indică o posibilă încălcare a regulilor. Dacă sesizarea conține informații despre agresiune sexuală, hărțuire sexuală sau abuzul funcției cu scop sexual, conform Codului Penal, ea va fi transmisă și organelor de cercetare penală. Aceste decizii sunt menite să protejeze integritatea instituțiilor și drepturile individuale ale celor implicați.