Ministerul Educaţiei a alocat peste 3.000.000 de lei pentru implementarea de proiecte privind prevenirea violenței și infracțiunilor în mediul școlar, în cel puțin 360 de școli. Aceste proiecte vor ajuta la crearea unui mediu mai sigur și mai sănătos pentru elevi și cadrele didactice.
Ministerul lansează un nou program
Ministerul Educaţiei a lansat, pentru al doilea an consecutiv, un program de prevenire a violenţei şi infracţiunilor în şcolile din România. Bugetul alocat este de 3.203.590 lei și numărul de beneficiari estimat este de aproximativ 30.000 de elevi şi 10.000 de părinţi, distribuiți în cel puțin 360 de unități de învățământ preuniversitar. Această inițiativă este promovată și pe pagina oficială de Facebook a Ministerului Educaţiei.
Până la data de 10 octombrie 2024, instituțiile de învățământ pot înscrie la CJRAE/CMBRAE pentru a beneficia de aceste programe.
CJRAE (Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională ) şi Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională sunt responsabile cu selecţia şi sprijinirea unităţilor de învăţământ din zonă pentru a se asigura că activităţile decurg fără probleme.
“Încurajăm colaborarea cu organizații neguvernamentale, instituții publice și alte entități în efortul nostru de a preveni violența și infracțiunile în mediul școlar. Avem un buget maxim de 5000 de lei disponibil pentru fiecare unitate de învățământ care se alătură programului nostru. Acesta va fi implementat pe durata anului școlar 2024-2025,” conform sursei.
Ministerul Educaţiei alocă bugetul pentru prevenirea criminalității în școli
Ministerul Educaţiei alocă întreg bugetul programului prin Mecanismului național de susținere a prevenirii criminalității, gestionat de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
Există o multitudine de activităţi pe care le-ar putea organiza elevii, printre care cluburi de filme sau documentare cu tematică relevantă, grupuri de sprijin pentru colegi, excursii la tribunal sau la muzeele închisorilor, concursuri tematice, campanii de conştientizare şi sensibilizare și întâlniri cu reprezentanți ai poliției, jandarmeriei și serviciului pentru siguranța școlară.
CITIȚI ȘI: Zona euro înregistrează cea mai mică inflație din ultimii trei ani