back to top
spot_img

Ministerul Educaţiei, acuzat de discriminare și de încălcarea dreptului la educație

Bursele școlare sunt acordate doar elevilor din instituțiile de învățământ de stat. 

Ministerul Educației este acuzat de discriminare și de încălcarea dreptului la educație pentru că acordă burse școlare doar elevilor din instituțiile de învățământ de stat. 

2 aprilie 2024 grevă
Ministerul Educaţiei acuzat de discriminare și de încălcarea dreptului la educație Foto Edupeduro

Această practică a fost sesizată de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care consideră că măsură este discriminatorie și încalcă dreptul la educație al copiilor care aleg să studieze în școli confesionale sau private.

Ministerul Educaţiei, acuzat de discriminare 

Conform propunerii Ministerului Educației, acordarea burselelor este limitată exclusiv pentru elevii de la cursurile cu frecvență de zi din învățământul preuniversitar de stat obligatoriu. Această modificare a stârnit critici din partea CNCD, care a subliniat că această practică creează un tratament diferențiat între elevii din învățământul preuniversitar de stat și cei din învățământul preuniversitar particular sau confesional, fără a exista vreo justificare pertinentă pentru această distincție.

2 aprilie 2024 Ministerul Educaţiei, acuzat de discriminare și de încălcarea dreptului la educație
Ministerul Educaţiei acuzat de discriminare și de încălcarea dreptului la educație Foto CNCD

CNCD: Ministerul Educației încalcă principiile egalității

Instituția a argumentat că această practică încalcă principiile constituționale ale egalității și nediscriminării în fața legii și a autorităților publice, precum și dreptul la învățătură garantat de Constituție. De asemenea, CNCD a recomandat Ministerului Educației să nu facă nicio distincție în acordarea burselor între elevii din învățământul preuniversitar privat și cel de stat.

2 aprilie 2024 Ministerul Educaţiei, acuzat de discriminare și de încălcarea dreptului la educație
Ministerul Educaţiei acuzat de discriminare și de încălcarea dreptului la educație Foto CNCD

Ministerul Educaţiei, acuzat de încălcarea dreptului la educație

Prin aceste acțiuni, Ministerul Educației a fost acuzat că promovează o formă de discriminare directă și că încălcă drepturile fundamentale ale elevilor la educație și egalitate în fața legii și a autorităților publice.

 

2 aprilie 2024
<span style=font weight 400>Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării Foto CNCD<span>


Dacă te simți discriminat, poți depune o petiție la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării aici

author avatar
Raluca Dan Redactor
Sunt jurnalist de peste 20 de ani și am lucrat în mai multe redacții de televiziuni și ziare naționale.
  1. Este esențial ca toți elevii, indiferent de tipul instituției de învățământ pe care o frecventează, să aibă acces egal la oportunități educaționale. Acordarea de burse școlare ar trebui să fie un proces echitabil și inclusiv, care să nu discrimineze sau să limiteze drepturile fundamentale la educație. Sper că Ministerul Educației va lua în considerare recomandările CNCD și va ajusta politica de acordare a burselor pentru a reflecta principiile egalității și nediscriminării.

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...