Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a anunțat, printr-o declarație a ministrului Cseke Attila, o reorganizare semnificativă care va implica tăierea a peste 500 de posturi și desființarea a două instituții importante: Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) și Institutul Național de Administrație (INA). Măsurile, care vor duce la economii de aproximativ 22,6 milioane de lei pe an, vor contribui la eficientizarea activităților ministerului și la îmbunătățirea gestionării resurselor publice.
Ministerul Dezvoltării reduce personalul și face economii importante
Cseke Attila a explicat că reorganizarea va duce la reducerea numărului de posturi din Ministerul Dezvoltării cu peste 16%, tăind 512 posturi din cele 966 existente în prezent. Dintre acestea, 74 de posturi sunt ocupate, iar 21 de posturi de conducere vor fi desființate. În plus, Consiliile de Administrație ale instituțiilor aflate în subordinea ministerului vor fi reduse cu două treimi, economisind astfel resurse financiare importante.
„Prin această măsură, economisim anual 22,6 milioane de lei, o sumă care va fi redirecționată spre investiții strategice și proiecte de dezvoltare ale ministerului”, a declarat Cseke Attila, adăugând că reorganizarea face parte dintr-un plan mai amplu de eficientizare a administrației publice.
ANL și INA dispar
Două dintre cele șase instituții publice aflate în subordinea Ministerului Dezvoltării vor fi desființate: Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) și Institutul Național de Administrație (INA).
Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) va fi absorbită de Ministerul Dezvoltării. Ministerul va prelua atribuțiile ANL și va continua să deruleze investițiile în domeniul locuințelor cu o eficiență mult mai mare decât ANL, având un număr de angajați semnificativ mai mic, dar gestionând investiții mult mai mari.
Lucrările aflate în execuție vor fi transferate autorităților locale, iar Ministerul Dezvoltării va rămâne finanțator. Din personalul ANL, 50 de posturi vor fi preluate de minister, iar restul, inclusiv cele de conducere, vor fi desființate.
Institutul Național de Administrație (INA) va fi absorbit de Ministerul Dezvoltării, iar atribuțiile sale vor fi preluate de minister. INA se ocupa cu formarea profesională a funcționarilor publici, însă, potrivit ministrului, sistemul actual necesită regândirea și eficientizarea acestuia. În 2026, Ministerul Dezvoltării va lansa un nou concept privind formarea funcționarilor publici, iar INA va deveni o parte integrantă a ministerului.
Măsuri pentru eficientizarea financiară a CNI și ANCPI
În cadrul reorganizării, se vor aplica și măsuri de eficientizare a cheltuielilor salariale și a primelelor la instituțiile subordonate, precum Compania Națională de Investiții (CNI) și Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Astfel, salariile directorilor din cadrul CNI vor fi ajustate pentru a se încadra în sistemul de salarizare bugetar, iar primele anuale vor fi limitate la maximum două salarii brute pe an.
De asemenea, Cseke Attila a subliniat că nu vor exista prime de pensionare pentru personalul din CNI, măsură care va fi aplicată și în cazul altor instituții din subordinea ministerului.
Ministerul Dezvoltării face curățenia de primăvară. Impactul bugetar
Cseke Attila a estimat un impact bugetar pozitiv de 22.668.427 lei anual, ce va fi economisit prin implementarea acestor măsuri. În termen de 15 zile de la adoptarea Ordonanței de Urgență a Guvernului, se va emite o Hotărâre de Guvern privind noile măsuri de organizare și funcționare a Ministerului Dezvoltării.
„În primele 100 de zile de mandat am reușit să achit toate datoriile moștenite, în valoare de 6,7 miliarde de lei, am stabilit criterii de prioritizare a investițiilor, am dublat gradul de absorbție a fondurilor europene din PNRR și am revitalizat programele de siguranță seismică și construcție de creșe. Acum, reorganizăm ministerul pentru a-l face mai eficient și mai orientat spre nevoile cetățenilor”, a adăugat Cseke Attila.