Ministerul Apărării Naționale (MApN) a anunțat în mod oficial că a anulat licitația pentru corvete, pe care o câștigase în 2019 compania franceză Naval Group, informează site-ul CursdeGuvernare.ro.
La respectiva licitație au depus oferte trei companii: Naval Group (Franţa), Damen (Olanda) şi Fincantieri (Italia).
Cum sună anunțul Ministerului Apărării Naționale
Autoritatea contractantă din cadrul MApN a aprobat luni, 7 august, anularea procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională”, propusă prin raport de comisia de evaluare constituită în baza HG nr. 48 din 15 februarie 2018.
Decizia de anulare a procedurii specifice a fost luată în baza dispozițiilor secțiunii B.I, punctul 4, literele f) și g), coroborat cu dispozițiile secțiunii B.II, litera c), punctul 10, din HG nr. 48/2018, întrucât ofertantul declarant câștigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă și nu au fost identificate fondurile necesare declarării ca fiind câștigător a operatorului economic de pe locul următor, notează CursdeGuvernare.ro.
Conform legii, în situația în care primul competitor care a fost declarat câștigător dintr-un motiv sau altul nu semnează contractul, se merge la următorul competitor care este Damen. Însă, după cum anunță MApN, nu s-au găsit 50 de milioane de euro în plus pentru „mutarea” contractului și semnarea cu Damen de pe locul doi.
Decizia anulării procedurii specifice a fost comunicată celor trei ofertanți în cursul zilei de marți, 8 august. Comunicatul MApN omite, însă, o precizare importantă, și anume, în cazul în care MApN își menține intenția de a dota Marina Militară cu corvete, ministerul va trebui să reia de la zero licitația.
Din culisele procedurii de achiziție a corvetelor
Procedura de achiziție a corvetelor pentru Marina Militară este blocată din iunie 2019, după ce secretarul de stat pentru armamente, demis de premierul de atunci Viorica Dăncilă, a sesizat Parchetul Militar cu privire la suspiciuni că procedura de achiziție nu s-ar fi realizat în cadru ilegal.
Guvernul Cioloș a anunțat în 2016 că atribuie contractul olandezilor de la Damen pentru suma de 1,6 miliarde de euro. Ulterior, însă, procedura a fost anulată în timpul guvernării PSD, care a considerat că este nevoie de aprobarea Parlamentului pentru achiziția de corvete din cauza valorii contractului.
În iulie 2019, grupul francez Naval a fost declarat câștigător al licitației demarate de statul român pentru construirea și livrarea a patru corvete. După anunțarea câștigătorului, olandezii de la Damen au depus contestație și au sesizat, totdată, Curtea de Apel pentru nereguli în organizarea licitației. De asemenea, Departamentul pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel cu privire la „suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii”.
Franța a încercat anul trecut să deblocheze acest contract. Prezent la București, ministrul francez al Apărării declara atunci că „Franţa şi industria sa sunt în întregime angajate, implicate pentru a ajuta forţele armate române pentru a depăşi o nouă etapă din modernizarea lor, în special în dosarul corvetelor”.