România va continua să sprijine Albania în procesul de aderare la Uniunea Europeană și să colaboreze activ pentru dezvoltarea agriculturii și a sectorului pescăresc în ambele state, anunță Ministerul român al Agriculturii. Subsecretarul de stat, Mihail Leonov, a primit, joi, la sediul instituției, o delegație din Albania, condusă de Megi Fino, ministru adjunct al Ministerului Afacerilor Externe al Albaniei. Întâlnirea a avut ca scop consolidarea cooperării bilaterale în domeniul agriculturii.
Ministerul Agriculturii: România și Albania, colaborare activă în domeniul agriculturii
„România va continua să sprijine Albania în procesul de aderare la Uniunea Europeană şi să colaboreze activ pentru dezvoltarea agriculturii şi a sectorului pescăresc din ambele state. În acest sens, partea română a încurajat transmiterea de propuneri specifice pentru proiecte comune în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale”, precizează ministerul.
Discuțiile au avut loc în prezența ambasadorului Albaniei la București, Enkeleda Merkuri.
Puncte cheie stabilite în cadru discuțiilor
Întâlnirea s-a concentrat pe consolidarea cooperării bilaterale în domeniul agriculturii, abordând teme de interes comun, precum extinderea colaborării, cadrul juridic al parteneriatului și asistența tehnică oferită de România în contextul negocierilor Albaniei pentru aderarea la Uniunea Europeană, un obiectiv prioritar pentru acest stat.
Partea albaneză a subliniat că agricultura este unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei Albaniei și a prezentat demersurile pentru integrarea țării în Uniunea Europeană, evidențiind progresele realizate și exprimându-și recunoștința față de sprijinul oferit de România în acest proces.
Subsecretarul de stat Mihail Leonov a subliniat sprijinul continuu al României pentru parcursul european al Albaniei, evidențiind deschiderea sa și a MADR pentru dezvoltarea unor programe de schimb de bune practici, vizite în teren și furnizarea de expertiză tehnică la nivel instituțional, adaptată nevoilor specifice ale Albaniei, cum ar fi armonizarea legislației naționale cu cea europeană.

Un subiect important al discuțiilor a fost actualizarea acordurilor de cooperare comercială și semnarea unui Memorandum de Înțelegere (MoU) între ministerele de resort, pentru aprofundarea cooperării.
În domeniul pescuitului și acvaculturii, oficialul MADR a subliniat oportunitățile de colaborare, având în vedere experiența României în cercetarea în acvacultură și potențialul Albaniei în acest sector.
Partea albaneză și-a exprimat interesul față de asistența României în dezvoltarea sectorului de agricultură ecologică, cercetarea agricolă, activitatea agențiilor de plăți și normele fitosanitare.
Un alt domeniu de interes pentru cooperare este schimbul de experiență la nivel academic între universitățile din Tirana și cele din România, directorul general al DGPA subliniind că universitățile din România sunt instituții cu tradiție, recunoscute la nivel european, și deschise la oportunitățile de colaborare.