Primul centru NATO din România, de recuperare și refacere pentru veteranii din teatrele de operații Afganistan, Irak sau Bosnia, este în pericol. Militarii veterani din AMMVD au protestat în fața prefecturii Dâmbovița. Primarul din Aninoasa a impus taxe enorme pe clădirea și terenul donate de reprezentați ai statului român.
Militarii veterani protest în fața prefecturii Dâmbovița. Situație halucinantă la Centrul de recuperare și refacere pentru veteranii din Teatrele de Operații, de la Mănăstirea Dealu, primul de acest gen din România. Clădirea pentru primul centru de recuperare NATO din România a fost donată de Primăria Târgoviște, în acest scop nobil. Cu toate că nu are activitate iar militarii supraviețuiesc din cotizații și donații, clîdirea este taxată de Primăria Aninoasa, pe raza căreia se află centru de recuperare. Deși nu funcționează încă, militarii veterani, care au refăcut o parte din clădire, sunt taxați cu o sumă exorbitatantă de primarul Comunei Aninoasa, Vlăduț Niculae.
Militarii veterani protest în fața prefecturii Dâmbovița
„Este inadmisibil să ne pună taxă pe clădire la Centrul de recuperare și refacere pentru veterani.”, a declarat Marius Apostol, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir (AMVVD). Marius Apostol, a mai precizat că scopul protestului este manifestarea dezaprobării totale față de decizia de impunere pe anul 2024 (taxă clădiri și taxă teren) asupra Centrului de Recuperare și Refacere a Militarilor Veterani, emisă de Primarul Comunei Aninoasa, Vlăduț Niculae (foto).
Interese personale
„Țineți minte la mine, sunt interese personale prea mari să pună mâna pe locația noastră de la Mănăstirea Dealu. Dacă cedăm, înseamnă că ne-au dovedit pe noi veteranii.”, a transmis Marius Apostol. Terenul și construcțiile Centrului au fost atribuit gratuit AMVVD de Primăria Târgoviște pentru o perioadă de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire cu încă jumătate din timp. Pe actualul amplasament a funcționat Liceul Militar de la Mănăstirea Dealu, unde a studiat, printre alţii, şi regele Mihai, și ulterior, pentru o scurtă perioadă, spitalul Mănăstirea Dealu.
MApN recunoaște importanța centrului de recuperare
Ministerul Apărării Naționale (MApN) a transmis că inițiativa înființării Centrului de Recuperare și Refacere pentru Veterani aparține Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir (AMVVD), organizație înființată în anul 2013 și care a devenit, în anul 2017, asociație de utilitate publică. „Deci, nu suntem un SRL. Noi supraviețuim din cotizațiile membrilor și din donații. La centrul de recuperare a fost muncă voluntară.”, a explicat Marius Apostol.
Guvernul a promis sprijin
Militarii veterani protest în fața prefecturii Dâmbovița. O delegație a Guvernului a vizitat centrul de recuperare de la Mănăstirea Dealu, în frunte cu vicepremierul, de atunci, Raluca Țurcan, Nicolae Ciucă, pe atunci ministru al apărării, și ministrul fondurilor europene, Ioan Marcel Boloș. Membrii Guvernului au promis sprijin pentru singurul centru de recuperare NATO din România. Raluca Țurcan a declarat că investiția se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro și Centrul poate să deservească 400 de persoane. „Nu este vorba doar despre militari răniți, ci și despre familiile acestora, astfel încât inclusiv afecțiunile psihice să poată fi tratate mai ușor, așa cum se întâmplă în alte țări.”, a precizat Raluca Țurcan. Circa 50.000 de militari au luptat în teatrele de operații pentru România iar, dintre aceștia, mulți au suferit răni fizice, dar și afecțiuni pshico-traumatice care vor putea fi tratate într-un centru modern NATO în România, a mai spus vicepremierul Raluca Turcan.
Militarii veterani protest în fața prefecturii Dâmbovița
Militarii veterani protest în fața prefecturii Dâmbovița. Obiectivul pe termen lung al AMVVD este realizarea primului Centru de Recuperare și Refacere pentru Veterani din România, specializat în îngrijirea veteranilor cu afecțiuni medicale în secții de traumatologie, ortopedie, neurologie, psiho-psihiatrie, medicină internă și cardiologie. Proiectul prevede, de asemenea, înființarea unei baze sportive moderne și a unei baze de agrement și relaxare. Primul pavilion, în suprafață de 5.202 de metri pătrați, a fost reabilitat în proporție de 30%, iar lucrările la cel de-al doilea pavilion, în suprafață de 16.506 de metri pătrați, sunt preconizate a începe de anul viitor. Obiectivul este dimensionat pentru cel puțin 120 de pacienți (internare și/sau ambulatoriul de specialitate) și 40 de cadre medicale de specialitate. La etaj vor fi disponibile 76 de paturi pentru spitalizare continuă cu funcțiuni pentru persoanele cu dizabilități și pentru cazare în regim hotelier, pentru familiile acestora. În urma finalizării primului pavilion, veteranii vor putea beneficia de tratament atât fizic, cât și psihic de specialitate, astfel încât recuperarea lor să se desfășoare în țară, alături de familiile lor. A doua clădire va putea asigura cazarea a peste 400 de veterani și familiile acestora pe fiecare serie.
CITIȚI ȘI: Pensiile militare decizie la Guvern. Ce s-a stabilit. Dezvăluiri Oficiul de stiri