Un proiect de lege a fost prezentat în Parlamentul României de militarii veterani din Republica Moldova, prin Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţă (UNVRI). Proiectul prevede modificarea legii veteranilor în așa fel încât să aibă aceleași drepturi cu cei din România.
Militarii veterani din Republica Moldova, prin UNVRI, au formulat un proiect de lege susținut de parlamentari din România pe care vi-l prezintă Oficiul de stiri. Este vorba despre o modificare la Legea 168 / 2020 (pl-x 264/2019), Legea Veteranilor, care a fost publicată în Monitorul oficial al României nr. 715 din 08.08.2020. Modificarea ar trebui să includă: „Inclusiv participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.”. Legea Veteranilor a fost inițiată și susținută de AMVVD – Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, care are o filială și în Republica Moldova.
Militarii veterani din Republica Moldova pot avea aceleași drepturi cu cei din România
Așa cum a transmis Prim – Vicepreședintele UNVRI – Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţă, Alexandru Cimbriciuc, a fost prezentat un proiect de lege, privind modificarea Legii nr.168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul său în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat. În acest proiect de lege, pe care vi-l prezintă Oficiul de stiri, se propune o modificare: „Inclusiv participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.”. Delagația militarilor veterani din Republica Moldova a avut întâlniri cu responsabili din Ministerul Apărării Naționale (MApN) și cu deputați din Parlamentul României.

Mesajul militarilor veterani din Republica Moldova: „Ne putem reunifica cu România!”
În mesajul transmis de militarii veterani din Republica Moldova se arată: „În viziunea noastră, a Veteranilor de război ruso- moldovenesc din 1992 și astăzi când societatea noastră se îndreaptă într-o singură direcție și această direcție este cea Europeană, acolo unde ne putem reunifica cu România, noi ne propunem să purcedem la mult așteptata asimilare legislativă a statutului de Veteran de război.”.
Alexandru Cimbriciuc a transmis un mesaj, chiar înainte de Ziua Unirii Basarabiei cu România, un moment esențial din istoria națională: „Împreună cu președintele UNVRI Radu Prisac, Nicolae Gârbu și eu, Alexandru Cimbriciuc prim-vicepreședinte UNVRI, am avut mai multe întâlniri cu oficialii Ministerului Apărării Naționale Române și deputați din Parlamentul României, unde am prezentat un proiect de lege, privind modificarea Legii nr.168/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului participant la acțiuni militare, misiuni și operații pe teritoriul său în afara teritoriului statului român și acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia și urmașilor celui decedat.”.

Ce propune acest proiect de lege
Alexandru Cimbriciuc a transmis că acest proiect de lege ar trebui să fie copmpletat cu sintagma: „Inclusiv participanții la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței Republicii Moldova.”. „Modificarea propusă este justificată de necesitatea recunoașterii contribuției acestor persoane la apărarea integrității teritoriale și a independenței Republicii Moldova, într-un moment deosebit de dificil din istoria sa recentă. Astfel se va efectua o echitate socială a veteranilor de război, cetățeni români, care trăiesc în afara țării.”, a mai adăugat Alexandru Cimbriciuc.
„Am obținut un angajament politic”
Legat de acest proiect de lege, Alexandru Cimbriciuc a adăugat: „Important este că am obținut un Angajament politic, asumat de actul Guvernării, că această lege va fi promovată în Parlamentul României. Așa să ne ajute Dumnezeu!. Aduc mulțumiri pentru buna organizare președintelui organizației PSD Moldova d-lui Iurie Ciocan. București 26.03.2025.”.
800 de militari veterani din Republica Moldova au și cetățenia română
Militarii veterani din Republica Moldova pot avea aceleași drepturi cu cei din România.În acest proiect de lege se arată „la acțiunile de luptă pentru integritatea teritorială și independența Republicii Moldova au participat circa 31 de mii de persoane. În război 316 persoane și-au pierdut viața, iar 700 sunt cu diferite forme de dizabilitate. În prezent, la Ministerul Apărării al Republicii Moldova sunt în evidență 19.800 de veterani de război participanți la acțiuni de luptă pentru integritatea teritorială și independența Republicii Moldova, dintre ei aproximativ 800 de veterani au și cetățenia română.”.
CITIȚI ȘI: Ziua Unirii Basarabiei cu România, sărbătorită pe 27 martie