Șapte militari români activi au fost identificați lucrând ca „mercenari” în Republica Democrată Congo în perioada în care se aflau în concediu pentru creșterea copilului, încălcând astfel prevederi legale importante. Această situație a fost analizată de Ministerul Apărării Naționale, care a deschis o anchetă pentru a examina activitățile militarilor români implicați în companii private de securitate din Congo.
Mercenari români. Cazul militarilor români în Congo
În urma verificărilor efectuate la sfârșitul lunii februarie de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, au fost identificați șapte militari activi care, în perioada 2023 – începutul anului 2025, au desfășurat activități de securitate în Republica Democrată Congo în timp ce se aflau în concediu de creștere a copilului.
Potrivit comunicatului oficial emis de Ministerul Apărării, dintre aceștia, doi subofițeri și cinci soldați profesioniști au lucrat pentru companii de securitate private, activitățile lor fiind legate de zonele afectate de conflicte armate din Congo.

Mercenari în Congo. Cercetări și măsuri legale
„Pentru unul dintre acești șapte militari s-au finalizat deja cercetările, fiind sesizat Parchetul Militar, urmând ca și în celelalte șase cazuri să fie aplicate măsuri similare. În paralel, au fost inițiate demersuri de natură disciplinară și administrativă, acestea urmând a fi finalizate după pronunțarea Parchetului Militar asupra încadrării penale a faptelor.”, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Apărării Naționale.
Pe lângă măsurile legale, au fost inițiate demersuri disciplinare și administrative, în cadrul cărora Ministerul Apărării Naționale va lua măsuri pentru a preveni astfel de situații în viitor. Aceste verificări fac parte dintr-o anchetă mai amplă, având în vedere că activitățile ilegale ale militarilor români în străinătate pot afecta imaginea și credibilitatea Armatei României.
Militari rezerviști implicați în activități de securitate în Congo
Verificările extinse realizate la nivelul întregii structuri ale forțelor armate din România au mai relevat faptul că 466 de militari rezerviști, care proveneau din Ministerul Apărării Naționale, au semnat contracte cu companii de securitate private din Congo după ce au ieșit la pensie.
De asemenea, 24 de militari care au demisionat din armată au fost rechemați în activitate pentru a lucra în companii de securitate în Congo în perioada 2023-2024.
În plus, 14 militari în rezervă care au lucrat ca mercenari în Congo au dobândit ulterior statutul de rezervist voluntar.

Mercenari români în Congo: Peste 1.000 de români implicați în misiuni de securitate
Conform dezvăluirilor jurnalistului Victor Ilie în Substack, peste o mie de români, majoritatea foști angajați ai structurilor de forță, au activat în Congo ca mercenari, în contextul conflictelor din regiunile instabile ale țării. Unii dintre acești români au lucrat pentru companii private de securitate care au fost implicate în protecția intereselor comerciale și politice ale unor actori externi în Congo.
În februarie 2025, aproximativ 290 de cetățeni români care fuseseră trimis de Horațiu Potra pentru misiuni în Congo au revenit în țară. Aceștia au fost retrași din Congo după ce rebelii M23, susținuți de Rwanda, au preluat controlul asupra orașului Goma, unde aceștia își desfășurau activitatea.

Impactul și implicațiile legale ale activităților de mercenariat
Activitățile desfășurate de militarii români în Congo ridică probleme legale și morale, având în vedere statutul de militar al celor implicați și reglementările legale care interzic implicarea acestora în conflicte externe fără aprobarea autorităților competente.
Legea română prevede norme clare privind implicarea forțelor armate în misiuni externe, iar încălcarea acestora poate atrage sancțiuni legale severe, inclusiv pedeapsa cu închisoarea.
„Ministrul Apărării Naționale a ordonat clarificarea circumstanțelor și responsabilităților care au permis aceste situații, precum și luarea cu maximă urgență a măsurilor de prevenire pe viitor” au declarat autoritățile.
De asemenea, implicarea militarilor români în activități de mercenariat poate dăuna reputației Armatei României pe plan internațional, având în vedere că astfel de acțiuni sunt adesea asociate cu conflicte ilegale și cu încălcarea drepturilor fundamentale ale omului.