Sâmbătă, 22 iunie, în Delta Dunării, la Mila 23, are loc Bibaniada! Este vorba despre cea- de-a patra ediție a concursului feminin de pescuit la biban în echipă, prima competiție de acest gen din România.
Cei care cred că pescuitul este doar pentru bărbați sunt așteptați la Mila 23 pentru a se convinge că nu doar în inima Deltei, ci și în țară, există pescărițe care știu să folosească lanseta.
Inspirat de tradiția din satul Mila 23, unde, după perioada de prohibiție, femeile ies pe baltă să pescuiască biban, concursul se desfășoară pe parcursul a trei manșe: pescuit, festival gastronomic și program artistic. „Bibaniada de fete” este un eveniment multidisciplinar, organizat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, cu sprijinul femeilor din Mila 23, care îmbină turismul bazat pe pescuitul de agrement cu gastronomia locală, folclorul, tradițiile, obiceiurile, muzica tradițională și ideea de turism lent.
Concursul va fi completat de ateliere educative pentru copii, ateliere creative pentru publicul larg și un târg de produse locale.
Program 22 iunie la Mila 23 – Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară
06:00 – Adunarea participantelor la Muzeul Ivan Patzaichin
– Formarea echipelor, instructaj și îmbarcare
06:30 – Plecarea spre canal Ligheanca (locul de pescuit)
07:00 – START concurs de pescuit
11:30 – STOP concurs de pescuit / retur către Mila 23
12:00 – Cântărirea capturilor (Mila 23)
12:30 – 17:00 – Festival gastronomic (demonstrație de gătit saramură de biban și degustare) și târg de produse deltaice / artizanale
13:30 – Program artistic
17:00 – Festivitatea de premiere
17:30 – 21:00 – Petrecere cu DJ
Detalii suplimentare:
– Formarea echipelor: Echipe de 2 pescărițe, una fiind o localnică din Mila 23
– Numărul maxim de echipe admis: 25
– Taxa de participare: 200 lei (achitată la organizatori în ziua evenimentului sau online)
– Înscrieri: Completați acest formular sau trimiteți un mesaj în eveniment.
Mila 23, locul unde s-a născut Ivan Patzaichin
Muzeul Ivan Patzaichin a fost inaugurat recent în Delta Dunării, la Mila 23, locul unde s-a născut marele campion. Vizitatorii sunt aşteptaţi la Centrul de Inovare Comunitară „Ivan Patzaichin” să afle istoria unuia dintre cei mai iubiţi sportivi români.
Ansamblul Muzeului este format din două clădiri, realizate integral din lemn, stuf și lut. Observatorul-Muzeu, cu o înălțime de 18 m, un turn realizat integral din lemn lamelar, este cea mai înaltă structură de acest fel din județul Tulcea și găzduiește la parter Tezaurul.
La etaje este expusă o instalație artistică multimedia cu parcursul vieții lui Ivan Patzaichin, de la copilăria în sat, la cea de multiplu campion olimpic și până la cea de antreprenor social. Investiţia are valoarea totală de 3,6 milioane lei, şi a beneficiat de o finanţare nerambursabilă în valoare de 2,376 milioane lei acordată prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014 – 2022, Măsura III.3 – punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunităţii, anunţă Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila23.
Muzeul a primit din prima zi o distincție importantă. Ansamblul muzeal are și un punct de gastronomie care promovează tradițiile lipovenilor, dar și un atelier pentru reparații și întreținerea bărcilor din lemn. Muzeul va putea fi vizitat de miercuri până duminică, între orele 11,00 și 18,00. Accesul este gratuit, dar, din cauza spațiului limitat, vizitarea se face exclusiv pe bază de programare online, din aplicaţia Delta lui Ivan. Inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin a fost un eveniment desfăşurat sub patronajul UNESCO.
„Povestea a început odată cu Ivan”
Acest muzeu se dorește a fi liantul între modernitate și natură. Un loc în care să te poți apropia de istoria unui om, a unui loc și de unde să pleci cu bucuria de a le fi putut înțelege tainele. Muzeul Ivan Patzaichin – Centru comunitar de inovare a fost realizat în cadrul unui proiect finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Acvacultură 2014-2020, sub înaltul patronaj al Comisia Naţională a României pentru UNESCO
„Acest centru de inovare comunitară, cum i-am spus noi, pentru că își propune să caute modalități noi de dezvoltare, astfel încât conflictul ăsta, între lumea modernă și natură, să nu mai existe, să-și găsească un dialog comun. Povestea a început odată cu Ivan. Ea continuă acum și deschiderea muzeului va coincide cu începerea activității de acolo și va avea o componentă memorială, turistică și va deveni un obiectiv, probabil, foarte vizitat”, evidențiază Teodor Frolu, vicepreședinte al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.