Mii de magistrați protestează față de modificările privind pensiile speciale

Câteva mii de judecători și procurori de la instanțe și parchete din toată țara, inclusiv Curtea de Apel București și DNA, își suspendă de miercuri activitatea și încep unul dintre cele mai mari proteste din ultimii ani, transmite Hotnews.ro.

Aceștia se vor ocupa doar de cazurile urgente, ca urmare a modificărilor anunțate în privința pensiilor speciale, care ar urma să însemne inclusiv creșterea treptată a vârstei de pensionare.

Cauze amânate în majoritatea instanțelor

21 iunie 2023

Noul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, spune că „principiul conform căruia nici o pensie nu poate să mai depășească salariul este unul moral”, iar „societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu”.

Consiliul Superior al Magistraturii vorbește despre o „situație de o gravitate deosebită”, care lezează fundamental independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, cu consecinţe directe asupra actului de justiţie, notează News.ro.

În cursul zilei de marți, majoritatea instanțelor și parchetelor din țară au convocat adunările generale și au decis declanșarea protestelor începând de miercuri, 21 iunie.

La Curtea de Apel București, cea mai mare din ţară, s-a decis în Adunarea Generală declanșarea protestelor prin amânarea judecării cauzelor, cu excepţia dosarelor urgente, „până când puterea legiuitoare va respecta statutul şi munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât şi a personalului auxiliar de specialitate”.

Ce spune Curtea de Apel București

21 iunie 2023

  • „Volumul inuman de muncă, în rândul judecătorilor, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, în contextul incoerenţei şi lipsei de transparenţă a puterii legiuitoare, subdimensionarea cronică a schemelor de personal, neadaptate de ani de zile volumului uriaş de cauze, incompatibilitățile şi interdicţiile profesiei sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului şi a independenţei, prin lezarea chiar a demnităţii profesiei.
  • Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent.
  • Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială. Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare.
  • Pensia judecătorilor, de serviciu şi nu specială, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public, este consacrată în legislaţia naţională încă din anul 1997, iar legiuitorul nu a oferit niciun argument rezonabil pentru a o elimina. Ea a fost concepută tocmai pentru a consolida statutul judecătorului şi garanţiile de independenţă pe care acesta trebuie să le ofere.
  • Eliminarea acestei componente a independenţei judecătorului este în dezacord cu jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară exigențelor actuale, pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile judecătorilor, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept.
  • De asemenea, modificările legilor justiţiei recent adoptate (în decembrie 2022) au reprezentat un jalon PNRR îndeplinit, PNRR statuând, în mod expres, neincluderea pensiilor judecătorilor în categoria care urmează să fie modificată.
  • Totodată, judecătorii întruniţi în Adunarea Generală au decis să sesizeze Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Avocatul Poporului, Preşedintele României, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Preşedintele Senatului, pentru a sprijini întregul corp al magistraţilor, prin formularea obiecţiilor de neconstituționalitate la Curtea Constituţională a României”.

Ce cauze vor fi judecate pe durata protestului
În materie civilă vor fi judecate următoarele cauze: ordonanţă preşedinţială, măsuri asiguratorii, suspendare provizorie executare, răpiri internaţionale de copii, plasamente, adopţii, custodii publice, declarare ca indezirabili, ordine de protecţie.

Cauzele care vor fi judecate în materie penală vor fi cele în care sunt inculpaţi sub imperiul măsurilor preventive, cauze de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cauzele în materia executării pedepsei (primă instanţă şi căi de atac), verificare măsuri asiguratorii.

Și Tribunalul Bucureşti, Parchetul Tribunalului Bucureşti şi parchetele judecătoriilor de sector au anunțat că de miercuri își suspendă activitatea pe perioadă nelimitată. Instituțiile spun că „iminenta modificare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al judecătorilor”.

În aceste condiții, toate dosarele sunt amânate pe o perioadă nedeterminată, cu excepţia următoarelor cauze: măsurile preventive în materie penală, cauzele prevăzute la art. 138 Cod procedură penală, percheziţiile domiciliare şi cauzele urgente în materie civilă lato sensu (ordonanţe preşedinţiale vizând minorii, măsura plasamentului de urgenţă, ordine de protecţie, răpirile internaţionale de minori, suspendări provizorii de executare), grevă (acţiune în constatarea nelegalităţii grevei, acţiune în suspendarea grevei).

De asemenea, procurorii Parchetului Tribunalului București și cei din parchetele judecătoriilor de sector „înţeleg să adopte, ca formă de protest, suspendarea pe perioadă nelimitată a activităţii, cu excepţia unor cauze considerate urgente, până la adoptarea unei reglementări previzibile care să respecte independenţa justiţiei şi statutul magistraţilor, în baza unui proces legislativ transparent prin care, pe de o parte să fie înlăturate inechităţile existente, iar pe de altă parte, să se ţină cont de statutul magistraţilor, condiţiile de muncă şi perspectivele sistemului judiciar în ansamblul său”, conform unui comunicat al Parchetului.

author avatar
Mihai Morcovescu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE