Mihai Trăistariu este revoltat că non-binarul Nemo a câștigat Eurovision 2024 pentru Elveția. Mihai Trăistariu a calificat România pe locul patru la Eurovision în 2006, cu piesa Tornero, însă este dezamăgit că la Eurovision nu mai este vorba despre talent și muzică, ci șoc și groază. “E cu Satana și vârcolaci”, spune Mihai Trăistariu, uimit de apariția artistei irlandeze non-binare Bambie Thug, dar și ale altor concurenți.
Mihai Trăistariu spune că Eurovisionul a devenit controversat de ani de zile și artiștii care câștigă sunt cei care șochează, nu cei care au cea mai bună voce.
Ce spune Mihai Trăistariu despre câștigătorul Eurovision 2024
“În 1956, când a pornit el, era doar un concurs de creație muzicală, conta doar cântecul și atât”, a spus Mihai Trăistariu. Deja a devenit acest Eurovision un fel de bal mascat. Eu, personal, sunt un pic deranjat. Nu total, dar sunt, pentru că eu sunt pe cântat, pe muzică, pe valoare. De exemplu, din tot concursul care a fost anul ăsta n-am reținut decât refrenul Franței. Nu se mai rețin refrene, piesele parcă nu mai contează.
Contează cum îmbraci tu melodia în alea trei minute. De exemplu, Irlanda a venit cu Satana pe scenă, efectiv a venit cu draci, cu vârcolaci, și a luat locul 6. Adică a plăcut, a fost votată și de jurați şi de public. Trebuie să vii cu chestii controversate, interesante, inedite, șocante. Dacă nu vii cu ceva șoc, numai! Eu am observat deja. Dacă ești foarte bun, ești în față, sau dacă ești foarte controversat. Dacă ești șters și cuminte, n-ai nicio treabă cu Eurovisionul”, a explicat Mihai Trăistariu.
Irlanda a avut show satanist la Eurovision 2024
Artista irlandeză „non-binară” Bambie Thug, care marți seară, în prima semifinală, a purtat o ținută goth și a șocat publicul cu interpretarea piesei sale, „Doomsday Blue”. Artista a fost nevoită să îşi modifice machiajul scenic, considerat pro-palestinian.
Participanta Irlandei a fost, însă, ținta unor atacuri dure din partea fanilor competiției muzicale, care au catalogat drept satanist show-ul acesteia de pe Malmö Arena. Unii dintre fanii Eurovision au comentat că au avut coșmaruri din cauza prestației artistei și că ceea ce a pus în scenă seamănă cu o exorcizare.
“Nu prea se mai caută voci, mai mult primează punerea în scenă. Unii s-au depășit pe ei, chiar mă minunam ce spectacol fain au făcut. Am ochit una cu draci-vârcolaci, Irlanda parcă, s-a și calificat în finală și am auzit că este chiar favorită! Și asta pentru că Eurovisionul nu mai e un concurs de creație, așa cum s-a lansat în 1956. Atunci trebuia să fie melodia făină!
Acum însă nu mai e vremea creației, ci tot pachetul trebuie să impresioneze să primească voturi. În semifinale votează doar publicul, doar în finala de sâmbătă va vota și juriul de specialitate, 50/50 la sută. Dar, uite că Satana a trecut mai departe pentru că a șocat! La Eurovision trebuie să șochezi astăzi, să vii cu ceva ciudat, inedit, ieșit din tipar, cu ceva straniu, cu ceva bombă, deci șoc! Dacă nu vii cu elemente șoc treci neobservat. E cu Satane și vârcolaci, sau vii în pielea goală ca să faci impresie! A mai venit și una nud, efectiv era goală, cu niște bărbați goi, bine acoperiți puțin în față cu o costumație care imita pielea”, spunea Mihai Trăistariu, pentru Click!, zilele trecute.
Citește și: Finala Eurovision 2024. Ce țări luptă pentru marele trofeu
Cine este Nemo din Elveția, care a câștigat Eurovision 2024
Elveția l-a trimis la Eurovision 2024 pe Nemo Mettler, un tânăr de 25 de ani, care spune despre el că este non-binar. Melodia câştigătoare a lui Nemo, The Code, a fost scrisă de Benjamin Alasu, Lasse Midtsian Nymann, Linda Dale şi Nemo Mettler, şi îmbină opera, rap, pop.
„Sper că această competiţie va putea continua să încurajeze pacea şi demnitatea pentru fiecare”, a declarat artistul, în vârstă de 25 de ani, care a obţinut 591 de puncte, oferind micuţei ţări alpine a treia coroană.
“‘The Code’ spune povestea călătoriei pe care am început-o realizând că nu sunt nici bărbat, nici femeie”, a afirmat anterior Nemo.
Nemo Mettler s-a născut la Biel/Bienne în 1999, lansând primul album „Clownfisch” în 2015 și câștigând o serie de premii până la vârsta de 18 ani. Acum, la 25 de ani, Nemo a lansat patru albume de studio, dar a fost în mare parte necunoscut în afara Elveției până la concursul Eurovision din acest an.
În noiembrie 2023, cântărețul din Elveția a ieșit în evidență ca fiind non-binar într-un interviu acordat presei elvețiene, unde a declarat că preferă să fie numit „they”/„ei” în limba engleză și să folosească prenumele în loc de pronume în limba germană.