Cireșele, pepenii și strugurii sunt fructele care sunt dușmanii siluetei. Dezvăluirea a fost făcute de nutriționista Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic a precizat că este importantă și cantitatea de fructe consumate. ”Cărțile de nutriție nu se modifică așa rapid precum ingineria genetică și tot ce înseamnă industria alimentară. Nu mai există cireșe nedulci, fără gust. Cireșele într-un top al fructelor care îngrașă, cireșele sunt în top trei, alături de pepeni și struguri. Pepenele roșu îngrașă foarte tare. Noi avem și o problemă de cantitate. Poate nu ne-am îngrășa atât de tare dacă ar fi mai scumpe și ar trebui să mâncăm puțin.
”Avem această lipsă de limită când vine vorba de fructe”, a explicat Mihaela Bilic.
Potrivit nutritionistei, fructoza nu conduce la creșterea glicemiei. Diabeticii au voie să mănânce fructoză deoarece nu le crește glicemia. Fructoza are tot patru calorii pe gram, ca și zahărul, explică Mihaela Bilic.” Din păcate însă nu putem să consumăm fructoză prin efort fizic. Nicio celulă nu funcționează cu fructoză. Dacă depășim 10 grame de fructoză într-o zi, ficatul nu are ce să facă cu ea și o transformă în grăsime”, a declarat Mihaela Bilic la ”Doctor de Bine”.
Nutriționista a subliniat faptul că, deși fructele sunt ”cel mai sănătos desert”, trebuie reținut că în unele cazuri, consumate în cantități mari, îngrașă.
Potrivit Mihaelei Bilic, nu toate fructele sunt la fel. Fructele care au multe fibre, numite pectine, se umflă la contactul cu apa. Ele se transformă într-un gel. “Adică în fruct avem fibre, avem multă apă. Această pulpă a fructelor este ca un burete care ține fructoza. Deci noi, când mâncăm fructele, dacă nu le transformăm în suc, viteza de absorbție a fructozei este mai mică. Sau chiar din unele fructe putem spune că nu se absoarbe mare lucru tocmai pentru că au multe fibre”, a mai explicat ea.
Mihaela Bilic a subliniat că printre fructele care nu îngrașă sunt căpșunile.
”Sunt fructe prietenoase cu silueta. Chiar se spune că au și efect afrodisiac. Le putem mânca și cu suta de grame, și cu jumătate de kilogram, și cu un kilogram. La cireșe, nu. Un kilogram de cireșe înseamnă un castronel, un pic plin. Putem, la limită, să le ținem în doi pumni. Deci, surprinzător de puțin câte cireșe intră într-un kilogram. Foarte greu de crezut că mâncăm cinci-șase cireșe.
Dacă vrem să mâncăm mai multe, aș putea spune să renunțați la o masă sau în ziua respectivă să faceți o cură de cireșe. La pepene avem un mic secret. Pepenele roșu și pepenele galben au pigmenți pentru piele. Pepenele galben are de trei ori mai multe fibre decât cel roșu. Concluzia este că, la același conținut de fructoză, din pepenele galben se absoarbe mai lent. Avem un prieten în pepenele galben pentru siluetă”, a mai explicat nutriționista.
Citiți și
Roșiile, inamicul cancerului. Dezvăluirea medicului nutriționist Mihaela Bilic