Cum istoria nu începe de ieri, aș vrea să scriu astăzi despre românii plecați la muncă și despre cum a funcționat asta în ultimii vreo 100 de ani.
Mirajul Occidentului, încă un El Dorado
Dupa intrarea în Schengenul aerian, surse din IGI îmi spuneau că muncitorii asiatici pleacă spre occident cu miile… Mirajul Occidentului este, pentru acesti oameni, încă un El Dorado. În Germania post-belică, imigranții la muncă italieni erau extrem de prezenti, făcând fix ceea ce fac românii azi, trimițând bani acasă, construindu-și case, etc, de altfel, sudicii le spun celor din Nordul Italiei “tedeschii”, adica nemți! Până la mijlocul anilor 60, principala forță de muncă ieftină au fost italienii, aceștia fiind treptat înlocuiți de imigranții turci, mai ieftini.
Cum istoria se tot repetă, nu chemările “politice”, nu vrăjelile corporatiste vor aduce românii acasă, ci fix aparitia unei forțe de muncă mai ieftine, adică din Extremul Orient. Vom vedea dacă predicția mea se va realiza sau nu.
Însă, ceea ce este din nou cunoscut în istoria recentă, e migrația calificaților anilor ‘80 din Spania spre Germania și Franța. Cu singura diferență că atunci, Spania a negociat în interiorul Comunității Europene un pachet financiar compensator cu care a plătit medici, profesori sau ingineri, chiar pensionați în Franța și Germania, care să se stabilească în Spania și să muncească pentru spanioli. Așadar, un qui pro quo pe care guvernanții României de după intrarea în UE nici nu l-au facut și nici nu i-a dus măcar capul să deschidă gura. Cam așa se scrie istoria în fiecare zi dar, ca să știm ce se întâmplă cu vietile noastre, e bine să o cunoaștem pe cea trecută, ca la un moment dat va deveni viitoare.
Asa stand lucrurile, o reformă a învățământului este imperios necesară, dar o reformă serioasă care să orienteze tinerii spre înalta calificare și să scoată tâmpeniile ideologice introduse în ultimii 20 de ani de toate guvernele. În mod evident economia României nu are nevoie de jurnaliști, psihologi, comunicatori sau specialiști în administratie publică, ci de sudori, ingineri, ingineri agronomi, tâmplari, etc.
Pe de altă parte, un program de stimulente financiare serioase pentru românii care lucrează aiurea prin Europa este indispensabil ca să încercăm să aducem în țară românii care acum muncesc pentru prosperitatea Germaniei, Italiei, Spaniei și așa mai departe.
Reforma învățământului și stimulentele financiare sunt soluții vitale pentru a adresa problemele actuale ale României în aceste domenii.