Miercuri, 27 decembrie, la un tribunal din New York, a fost deschisă o acțiune în instanță împotriva OpenAI, creatorul software-ului ChatGPT, precum și a Microsoft, principalul său investitor.
Demersul nu este deloc unul de neglijat. Și aceasta, din mai multe motive. Mai întâi pentru că acțiunea în justiție a fost înaintată de un nume de referință pentru media mondială. Și, în plus, pentru că vorbim despre o temă pe care s-a bătut serios monedă pe parcursul acestui an.
New York Times nu are milă de Microsoft și OpenAI
Mai exact, vorbim despre New York Times, care acuză OpenAI, și pe investitorul acestuia, Microsoft, că au încălcat drepturile de autor.
„După cum explică plângerea, Microsoft și OpenAI ne-au folosit munca pentru a dezvolta și comercializa produsele lor generative de inteligență artificială fără a avea permisiunea de la Times” , a declarat un purtător de cuvânt al cotidianului, considerând că aceasta este o „încălcare a drepturilor de autor în ceea ce privește conținutul și munca jurnalistică”.
Potrivit plângerii, ziarul estimează prejudiciul suferit, de fapt, și din punct de vedere juridic, la „câteva miliarde de dolari”. „IA generativă a inculpaților se bazează pe modele de învățare masive care au fost construite prin copierea și utilizarea milioanelor de articole din Times, protejate prin drepturi de autor”, au adăugat reprezentanții cotidianului. Cu atât mai mult, Microsoft și OpenAI „au acordat conținutului Times o importanță deosebită în construirea modelului lor de învățare, subliniind o preferință care recunoaște valoarea acestei lucrări”, precizează ei.
Cotidianul mai explică că a încercat să negocieze cu cele două companii pentru a „primi o compensație adecvată pentru utilizarea conținutului său”, fără succes însă până acum. „Legile privind drepturile de autor ne protejează jurnalismul. Dacă Microsoft și OpenAI doresc să utilizeze munca noastră în scopuri comerciale, legea le cere să ceară mai întâi permisiunea. Nu au făcut-o ”, a insistat un purtător de cuvânt.
Reamintim, după cum ați putut deja afla din materialele noastre, la mijlocul lunii decembrie, OpenAI a ajuns la un acord cu grupul german Axel Springer, editor în special al tabloidului Bild, pentru a-l plăti pentru a oferi conținut din grup ca răspuns la solicitările utilizatorilor ChatGPT.
În condițiile acestui parteneriat, prezentat ca fiind fără precedent de către cei doi jucători, utilizatorii care pun o întrebare ChatGPT vor primi în răspuns rezumate ale articolelor publicate de mărcile lui Axel Springer, în special Politico , Business Insider și ziarele Bild și Die Welt .