Microsoft a prezentat PC-uri cu inteligență artificială, un „fapt” care a fost anunțat de ceva vreme, iar acum a devenit realitate. Este vorba despre computere în care instrumentele AI generativă sunt integrate direct în sistemul de operare Windows.
Potrivit AFP, citată de France24, grupul american estimează că mai mult de 50 de milioane de „PC-uri cu inteligență artificială” vor fi vândute în următoarele 12 luni, dat fiind apetitul dezvoltatorilor și al publicului pentru acești adevărați asistenți digitali, capabili să anticipeze dorințele și nevoile utilizatorului.
Microsoft a prezentat dezvoltatorilor inovațiile în materie de inteligență artificială, după ce săptămâna trecută partenerul său OpenAI și rivalul Google au organizat conferințe similare.
„Introducem o întreagă clasă de noi PC-uri Windows concepute pentru a dezlănțui toată puterea inteligenței artificiale în folosul utilizatorului”, a declarat Satya Nadella în cadrul unei conferințe la sediul companiei din Redmond (nord-vest), în fața unui public alcătuit din jurnaliști, analiști și influenceri. „Am regândit în totalitate PC-ul din interior”, a subliniat Yusuf Mehdi, vicepreședinte al gigantului informatic.
Care e „super puterea” Microsoft
„PC-urile Copilot Plus”, numite după interfața Windows AI – Copilot – sunt „cele mai rapide și mai inteligente PC-uri Windows fabricate vreodată (…) Sunt îmbunătățiri pentru care chiar merită să-ți schimbi calculatorul… Sunt cu 58% mai rapide decât cel mai avansat MacBook Air”, a mai adăugat Mehdi, în ropote de aplauze. Integrarea inteligenței artificiale în gama Surface a Microsoft ar trebui să permită relansarea vânzărilor sale de dispozitive personale, care au scăzut în ultimul an (-9% față de anul trecut).
Noile instrumente, precum traducerea în direct, generarea de imagini sau întrebările către asistentul Copilot, vor fi disponibile fără abonament, fără a deschide aplicații speciale. „Capacitatea de a reține orice grație unei memorii fotografice… Pentru mine, asta este o super putere”, a declarat Yusuf Mehdi într-un interviu pentru AFP.
Datorită noii funcții „Recall”, un utilizator poate, de fapt să se întoarcă în timp pe PC-ul său, să vadă toate ferestrele pe care le-a deschis, sau să ceară Copilot-ului să găsească o prezentare care include o anumită imagine, de exemplu. Instrumentul Cocreator permite crearea de imagini desenând și dând indicații scrise („prompts”). „Este gratuit, super rapid, total sigur și nu poți face asta nicăieri altundeva”, se laudă Mehdi.
Principalul concurent al Microsoft pe partea de calculatoare a fost discret
Mulțumită „NPU”, cipuri specializate pentru sarcinile de inteligență artificială, schimburile cu modelele au loc direct pe computer, în loc să fie trimise date în cloud (un server dintr-un centru de date) și să aștepte un răspuns în schimb.
Companii precum Lenovo, Dell, Acer și HP au lansat recent PC-uri cu „NPU”, iar în prezent vor integra Copilot Plus, sperând să relanseze astfel interesul publicului pentru calculatoare.
„În cele din urmă avem la dispoziție un instrument pentru a le oferi utilizatorilor ceea ce vor”, se bucură Caleb Fleming, responsabil de marketing la HP, explicând că noul cip va permite, printre altele, optimizarea utilizării bateriei. OpenAI, creatorul ChatGPT, a lansat la sfârșitul anului 2022 revoluția inteligenței artificiale generative, care produce și „înțelege” tot soiul de conținuturi (text, imagini etc.) și permite, astfel să interacționăm cu roboții mai mult ca niciodată.
De atunci, toți giganții din domeniul tehnologiei sunt implicați într-o cursă frenetică pentru implementarea acestei tehnologii.
Apple, principalul concurent al Microsoft pe partea de calculatoare, a fost discret până acum în ceea ce privește inteligența artificială generativă, dar urmează să-și prezinte propriile inovații în iunie.
„Inteligența artificială nu ar trebui să fie umană. Nu ar trebui să respire”
Recent, Google și OpenAI s-au axat pe asistenții de inteligență artificială, din ce în ce mai performanți. Grație noului său model GPT-4o, ChatGPT va putea conversa într-un mod foarte fluid, mai degrabă ca un prieten uman pe care l-ai contacta prin intermediul unui apel video. Atât de mult încât mulți observatori sunt îngrijorați de tendința de a șterge limitele dintre persoane și roboți.
Copilot va rula pe GPT-4o și va permite discuții în direct – pentru a primi sfaturi în timpul unui joc video, de exemplu. Dar rezultatul nu ar trebui să implice antropomorfizarea asistentului, indică Yusuf Mehdi.
Inteligența artificială „nu ar trebui să fie umană. Nu ar trebui să respire. Ar trebui să știi imediat că vorbești cu o inteligență artificială”, a insistat el.
Toată această „tevatură media” vine pe fondul unor recente acuzații.
Comisia solicită date și documente interne ale companiei pentru a vedea dacă aceste aplicații, care includ programe de inteligență artificială, ar putea fi utilizate pentru a manipula opinia publică. Conform Comisiei Europene, compania Microsoft, prin intermediul motorului de căutare Bing, dă posibilitatea utilizării programelor de inteligență artificială pentru crearea unor imagini sau conținut falsificat, care se poate răspândi foarte repede în mediul online, iar utilizatorii nu pot identifica acest conținut ca atare.
Începând din martie 2024, Apple, Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft şi ByteDance trebuie să respecte toate obligaţiile prevăzute de Regulamentul CE privind pieţele digitale.
Obiectul unor amenzi
Aceleași programe ar putea fi utilizate pentru a genera conținut care să influențeze inclusiv alegerile europarlamentare. Compania Microsoft este somată să prezinte informațiile cerute până pe 27 mai, în condițiile în care alegerile europarlamentare sunt în prima decadă a lui iunie.
În caz contrar, compania ar putea fi obiectul unor amenzi care pot ajunge la cinci procente din venitul Microsoft. Comisia Europeană a deschis dosare similare la adresa mai multor companii din domeniul online, iar avertizările s-au înmulțit pe fondul faptului că anul 2024 este unul politic fără precedent, în sensul că vor avea loc foarte multe alegeri la nivel global, alegeri care pot influența dramatic contextul politic mondial.
Dacă suspectează o încălcare a Regulamentului privind pieţele digitale, Comisia poate iniţia proceduri pentru a investiga eventuala încălcare. În cazul unei încălcări, Comisia poate impune amenzi de până la 10% din cifra de afaceri mondială totală a întreprinderii, care pot ajunge până la 20 % în cazul unor încălcări repetate. Mai mult, în cazul încălcărilor sistematice, Comisia poate, de asemenea, să adopte măsuri corective suplimentare, cum ar fi impunerea obligaţiei ca un controlor de acces să îşi vândă o activitate comercială sau părţi ale acesteia sau a interdicţiei ca un controlor de acces să achiziţioneze servicii suplimentare legate de încălcarea sistematică.
Microsoft nu se află la prima „abatere”
Microsoft nu se află la prima „abatere”. Mai întâi o „poveste veche”: În 2005, Comisia Europeană a anunțat că urmează a fi deschise împotriva Microsoft noi acțiuni în justiție pentru practici anticoncurențiale, după ce oficialii de la Bruxelles au primit din piață noi informații și dovezi în acest sens. Mai aproape, în 2023, UE deschide o anchetă antitrust împotriva companiei. Gigantul tehnologic american fiind acuzat de integrarea prea strânsă dintre Teams şi suita Office, practică ce ar putea afecta concurenţa.
Comisia Europeană a declarat că aceste practici pot constitui un comportament anticoncurenţial, în prima investigaţie din ultimul deceniu asupra companiei.
„Comsia este îngrijorată de faptul că Microsoft poate oferi aplicaţiei Teams un avantaj în distribuţie prin faptul că nu le permit clienţilor să decidă dacă doresc să inludă aplicaţia atunci când îşi fac un abonament pentru suita de productivitate şi interoperatibilitatea scăzută dintre aplicaţiile de productivitate şi ofertele concurenţilor.”
În aprilie 2023, Elon Musk, a amenințat că va da în judecată Microsoft, acuzând gigantul tehnologic că a folosit fără permisiune date colectate prin intermediul rețelei sale de socializare. „Au folosit în mod ilegal datele Twitter. E timpul pentru un proces”, a declarat multimiliardarul într-o postare. El nu a oferit detalii suplimentare sau dovezi pentru a susține afirmația. Microsoft a refuzat să comenteze.
Între timp a venit „spectacolul” cu PC-urile „dotate” cu inteligență artificială. Să vedem ce va urma.
Citiți și: Cum a ajuns româna a doua limbă vorbită în sucursalele Microsoft din toată lumea