Oamenii de știință spun că această descoperirea ar putea justifica și scăderea de zeci de ani a numărului de spermatozoizi la bărbații din întreaga lume.
Toate testiculele analizate conțineau microplastice
Microplasticele au fost găsite în testiculele umane, iar cercetătorii spun că această descoperire ar putea fi legată de scăderea numărului de spermatozoizi la bărbați.
Oamenii de știință au testat 23 de testicule umane, precum și 47 de testicule de la câini de companie. Ei au găsit poluare cu microplastice în fiecare probă.
Studiul care arată descoperiri șocante
Testiculele umane fuseseră conservate și, prin urmare, nu a fost posibilă măsurarea numărului de spermatozoizi. Cu toate acestea, numărul de spermatozoizi din testiculele câinilor a putut fi evaluat și a fost mai mic în cazul probelor cu o contaminare mai mare cu PVC. Studiul demonstrează o corelație, dar sunt necesare cercetări suplimentare pentru a dovedi că microplasticele determină scăderea numărului de spermatozoizi.
Microplastice găsite în testiculele umane, în sânge și chiar în placentă
Numărul de spermatozoizi la bărbați scade de zeci de ani, poluarea chimică, cum ar fi pesticidele, fiind implicată de multe studii. De asemenea, microplasticele au fost descoperite recent în sângele uman, în placentă și în laptele matern, ceea ce indică o contaminare pe scară largă a corpului oamenilor.
Oamenii ingerează microplastic din hrană, apă și aer
Impactul asupra sănătății este încă necunoscut, dar s-a demonstrat că microplasticele provoacă daune celulelor umane, în laborator. Cantități uriașe de deșeuri de plastic sunt aruncate în mediul înconjurător, iar microplasticele au poluat întreaga planetă, de la vârful Muntelui Everest până în cele mai adânci oceane. Se știe că oamenii consumă aceste particule minuscule prin intermediul alimentelor și al apei, precum și prin inhalarea lor.
Risc crescut de AVC, atac de cord și deces prematur
Particulele s-ar putea depune în țesuturi și ar putea provoca inflamații, așa cum se întâmplă cu particulele de poluare a aerului, sau substanțele chimice din plastic ar putea fi dăunătoare. În martie, medicii au avertizat asupra efectelor potențial amenințătoare pentru viață după ce au constatat un risc substanțial crescut de accident vascular cerebral, atac de cord și deces mai devreme la persoanele ale căror vase de sânge au fost contaminate cu materiale plastice microscopice.
„La început, m-am îndoit că microplasticele ar putea pătrunde în sistemul reproducător. Când am primit prima dată rezultatele pentru câini, am fost surprins. Am fost și mai surprins când am primit rezultatele pentru oameni.”, a declarat profesorul Xiaozhong Yu, de la Universitatea New Mexico din SUA, pentru The Guardian.
Cercetător: „Impactul asupra tinerei generații ar putea fi mai îngrijorător”
Testiculele analizate au fost obținute în urma unor autopsii efectuate în 2016, bărbații având vârste cuprinse între 16 și 88 de ani în momentul în care au murit.
„Impactul asupra tinerei generații ar putea fi mai îngrijorător” acum, când în mediul înconjurător există mai mult plastic ca niciodată, a spus Yu.
Studiul, publicat în revista Toxicological Sciences, a implicat dizolvarea mostrelor de țesut și apoi analizarea plasticului rămas. Testiculele câinilor au fost obținute de la cabinete veterinare care au efectuat operații de sterilizare.
Polietilena, folosită la pungile și sticlele din plastic, în cea mai mare cantitate
Testiculele umane aveau o concentrație de plastic de aproape trei ori mai mare decât cea găsită în testiculele de câine: 330 de micrograme pe gram de țesut față de 123 de micrograme. Polietilena, folosită în pungile și sticlele din plastic, a fost cel mai frecvent microplastic găsit, urmată de PVC.
„PVC-ul poate elibera o mulțime de substanțe chimice care interferează cu spermatogeneza și conține substanțe chimice care provoacă tulburări endocrine”, a spus Yu.
Testiculele umane fuseseră colectate în mod obișnuit de către Biroul de Investigații Medicale din New Mexico și erau disponibile în urma unei cerințe de stocare de șapte ani, după care probele sunt de obicei aruncate.
Încă studiu a demonstat microplasticele din spermă
Un studiu mai mic realizat în China în 2023 a găsit, de asemenea, microplastice în șase testicule umane și 30 de mostre de spermă. Studii recente pe șoareci au raportat că microplasticele au redus numărul de spermatozoizi și au provocat anomalii și perturbări hormonale.