Primele pensii recalculate au început să ajungă de luni la beneficiari, potrivit anunțului făcut de Poșta Română. Aproximativ 3,8 milioane de pensionari din România ar trebui să primească mai mulți bani în această lună, conform datelor furnizate de Ministerul Muncii. Directorul Casei Naționale de pensii Publice din România a anunțat că de astăzi a început și mica recalculare a pensiilor.
Ajutoarele sociale nu dispar pentru pensionarii cu pensii mărite
Guvernul a aprobat o ordonanță care prevede că pensionarii cu pensii mărite nu vor pierde ajutoarele pentru alimente, medicamente și plata facturilor la energie. Marcel Ciolacu, premierul României, a explicat că sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu vor fi luate în considerare pentru stabilirea acestor drepturi.
„Sumele rezultate în urma recalculării pensiilor nu se iau în calcul la stabilirea drepturilor pentru acest tip de ajutor. Rămâne valabil ultimul talon de pensie emis înainte de recalculare”, a declarat Marcel Ciolacu.
Plafonul pentru beneficiarii de tichete sociale
De asemenea, Guvernul a decis să crească limita de venituri pentru românii care beneficiază de tichete sociale pentru alimente de la 2.000 de lei la 2.210 lei. Această măsură ar menține numărul beneficiarilor de ajutoare la aproximativ 1,7 milioane, inclusiv pensionari, persoane cu dizabilități și familii monoparentale, exact câți erau și în august.
„În cazul tichetelor sociale pentru alimente, creștem limita de venituri de la 2.000 la 2.210 lei. Pentru pensionarii care beneficiază de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor, majorăm plafonul de venit de la 1.830 lei la 2020 lei pe lună. Astfel, susținem, cu fiecare dintre aceste forme de sprijin, peste două milioane de oameni, pensionari, persoane cu dizabilități și familii monoparentale.” a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Recalcularea pensiilor și „mica recalculare” pentru cei cu venituri nepermanente
Pe lângă această recalculare a pensiilor, luni a început și a doua etapă de recalculare, care îi vizează pe cei care au avut venituri nepermanente, cum ar fi prime, sporuri, premii, al 13-lea salariu, ore suplimentare sau acordul global.
Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, a declarat că autoritățile au termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii, de la 1 septembrie, pentru a realiza „mica recalculare” a pensiilor.
„Avem termen 6 luni de zile de la intrarea legii în vigoare, de la 1 septembrie, de a face această mică recalculare a acestor pensionari care au avut acele sporuri”, a explicat Daniel Baciu, citat de ProTV.
Nemulțumiri în rândul minerilor pensionari din Valea Jiului
În Valea Jiului, mai mulți mineri pensionari și-au exprimat nemulțumirea față de faptul că pensiile lor nu cresc imediat în urma recalculării. Ei susțin că trebuie să aștepte mai mulți ani pentru majorare, deoarece pensia lor actuală este mai mare decât cea rezultată din recalculare. Drept urmare, minerii s-au adunat să formeze o asociație care să dea statul în judecată.
Alte 600.000 de pensii vor crește de la 1 ianuarie 2025
Guvernul a anunțat că alte 600.000 de pensii ar urma să crească de la 1 ianuarie 2025, iar circa 200.000 de pensii vor rămâne la fel până când pensia recalculată va ajunge la nivelul celei în plată.
De asemenea, datele Ministerului Muncii arată că pentru cei peste 130.000 de pensionari cu condiții speciale de muncă, doar puțin peste jumătate dintre ei vor avea pensii mai mari după recalculare.
Această măsură face parte dintr-un efort mai amplu al autorităților de a ajusta pensiile pentru a reflecta mai bine contribuțiile și condițiile de muncă ale pensionarilor, însă nu toți beneficiarii se arată mulțumiți de rezultatele acestor recalculări.