Metoda “Accidentul” a făcut mii de victime de-a lungul anilor în România, escrocii profitând și lăsându-i pe cei mai creduli cu pagube de mii de lei în buzunare. Recent, metoda “Accidentul” a ajuns și în Spania, peste o sută de persoane fiind arestate recent după ce au fost acuzate că au escrocat cu mii de euro mai multe persoane în fața cărora pretindeau că sunt rude aflate în dificultate.
Despre metoda “Accidentul” a relatat recent și BBC, care a adus în prim plan situația recentă din Spania. Potrivit acestora, Poliția spaniolă a declarat că persoanele arestate în acest caz făceau parte dintr-un grup infracțional care a obținut în mod fraudulos aproape un milion de euro prin această metodă.
Potrivit publicației El Pais, arestările făcute de Poliția spaniolă au fost făcute în perioada februarie – aprilie a anului curent. Toți membrii grupării au fost acuzați de fraudă, spălare de bani și apartenență la o organizație criminală. Potrivit reprezentanților Gărzii Civile din Spania, escrocii își păcăleau victimele pe WhatsApp, pretinzând în fața lor că le sunt rude care se confruntă cu fel și fel de probleme.
Astfel, prin metoda “Accidentul” ei au obținut de-a lungul timpului sume de bani cuprinse între 800 și 55.000 de euro. Potrivit autorităților spaniole, până la acest moment se știe despre cel puțin 238 de victime care au fost escrocate prin metoda “Accidentul”. Arestările efectuate de Poliția spaniolă s-au desfășurat în mai multe etape în Alicante, Barcelona, Girona, Madrid, Malaga și Valencia.
Metoda “Accidentul” a făcut victime și în Marea Britanie
După ultimele arestări, Poliția Naționala din Spania a anunțat că a reținut 59 de membri ai unei bande criminale. Aceștia au escrocat victimele cu peste 460.000 de euro folosind metoda “fiului cu probleme”. În cea mai simplă variantă a înșelăciunii, escrocii pretind a fi rude care folosesc un nou număr din cauza unei urgențe și cer victimei să trimită bani. De multe ori, susțin că au pierdut sau le-a fost furat telefonul și că nu mai pot accesa contul bancar.
O altă formă mai complexă presupune că escrocul convinge o persoană să îi ofere codul de autentificare cu doi factori pentru contul său. Acesta se poate da drept o persoană de contact și poate pretinde că a trimis solicitarea codului din greșeală pe telefonul victimei. Odată ce obțin accesul la contul acesteia, pot contacta rude și prieteni pentru a solicita bani.
Rezidenți din Marea Britanie au căzut și ei victimă înșelăciunii. În noiembrie, poliția din Nottinghamshire a emis un avertisment cu privire la metoda “Accidentul” după ce a observat o creștere a rapoartelor despre infractori care încearcă să preia controlul conturilor WhatsApp pentru a contacta persoanele din listele de contact.
Action Fraud, un centru britanic de raportare a fraudelor, a primit 1.235 de rapoarte despre infractori care au folosit metoda “Accidentul” si au pretins pe WhatsApp că sunt persoane dragi aflate în nevoie, între 3 februarie și 21 iunie 2022. Nu se știe însă dacă escrocheriile din Spania și Marea Britanie sunt conectate.
Înșelăciune de amploare la o agenție de turism din București