back to top
spot_img

UPDATE: Cerberus sau „câinele din iad” vine în Europa. Ce este un anticiclon /VIDEO

Un anticiclon – o zonă de presiune ridicată – numit Cerberus va face ca temperaturile să depășească 40C (104F) în Italia. Cum s-a ajuns ca un fenomen meteo să poarte numele unui câine celebru din literatură? Și ce este un anticiclon, de fapt?

Un anticiclon este un sistem atmosferic caracterizat prin prezența unei zone de înaltă presiune în centrul său.

Într-un anticiclon, aerul se deplasează în spirală în sens orar în emisfera nordică și în sens antiorar în emisfera sudică. Aceasta se datorează forței Coriolis, care este cauzată de rotația Pământului. În centrul unui anticiclon, presiunea atmosferică este mai mare decât în jurul său. Acest lucru determină ca aerul să se disperseze spre exterior într-un mod uniform, în timp ce coboară spre sol.

Ca rezultat, vremea în cadrul unui anticiclon este adesea caracterizată de cer senin, puțini nori și vânt slab. Anticiclonii sunt adesea asociați cu vremea frumoasă și stabilitatea atmosferică.

De obicei, ei aduc temperaturi mai ridicate și o umiditate relativ scăzută, deoarece mișcarea descendentă a aerului comprimă și încălzește aerul, împiedicând formarea norilor și a precipitațiilor.
Cerberus – Un val de căldură feroce

Temperaturile din Italia ar putea fi aproape de a depăși un record european în această săptămână, în timp ce un val de căldură feroce pune stăpânire pe o mare parte a continentului.

Acesta este primul val de căldură major care afectează Italia în acest an și vine după o primăvară și un început de vară marcate de furtuni și inundații.

Nivelurile vor fi foarte ridicate

Recordul pentru cea mai ridicată temperatură din istoria Europei a fost doborât pe 11 august 2021, când s-a înregistrat o maximă de 48,8C în Floridia, un oraș din provincia siciliană Siracuza.

„Știm că vor fi temperaturi de peste 40C sau 45C”, a declarat profesorul Luca Mercalli, președintele Societății italiene de meteorologie. „Am putea să ne apropiem de record. Oricum ar fi, nivelurile vor fi foarte ridicate”. Căldura intensă va dura aproximativ două săptămâni în centrul și sudul Italiei, în timp ce în nord va scădea ușor.

În Spania, unde cel de-al doilea val de căldură al verii ar putea aduce temperaturi de până la 44C în unele părți sudice ale țării, Crucea Roșie a îndemnat oamenii să fie foarte atenți și să verifice persoanele cele mai vulnerabile la temperaturile ridicate, cum ar fi copiii și persoanele în vârstă.

Cum a ajuns fenomenul meteo să poarte numele câinelui „de la” Dante

Denumirea anticiclonului după Cerberus, câinele-monstru cu trei capete care în mitologia greacă păzește porțile lumii subterane, nu a fost o coincidență, a declarat meteorologul Stefano Rossi pentru La Stampa. Cerberus apare în Infernul lui Dante, unde păzește al treilea cerc al iadului.

„Din punct de vedere metaforic, cele trei capete indică cele trei zone climatice principale în care va fi împărțită Italia”, a spus Rossi, adăugând că nivelul de umiditate va fi „la cote înalte” și că temperaturile nocturne nu vor scădea sub 22C.

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...