Meta va interzice accesul la știri pe Facebook și Instagram în Canada

Compania americană Meta a anunțat că va restricționa accesul la știrile de pe platformele sale utilizatorilor din Canada, după ce Parlamentul a adoptat un controversat proiect de lege privind știrile online, transmite BBC.

Proiectul de lege obligă marile platforme să compenseze editorii de știri pentru conținutul postat pe site-urile lor. Meta și Google au testat deja limitarea accesului la știri pentru unii canadieni.

Disponibilitatea știrilor va fi oprită pe Facebook și Instagram în Canada

23 iunie 2023 Meta
Foto Wikimedia

În 2021, utilizatorii australieni au fost blocați de la partajarea sau vizualizarea de știri pe Facebook ca răspuns la o lege similară. Legislația privind știrile online în vigoare în Canada, care a fost aprobată, joi, de Senat, stabilește reguli care obligă platforme ca Meta și Google să negocieze acorduri comerciale și să plătească organizațiile de presă pentru conținutul lor.

Cei de la Meta au calificat legea drept „o legislație fundamental defectuoasă, care ignoră realitățile legate de modul în care funcționează platformele lor”. Compania a precizat că disponibilitatea știrilor va fi oprită pe platformele Facebook și Instagram pentru toți utilizatorii din Canada, înainte ca legea să intre în vigoare.

„Un cadru legislativ care ne obligă să plătim pentru link-uri sau conținuturi pe care nu le postăm și care nu reprezintă motivul pentru care marea majoritate a oamenilor folosesc platformele noastre nu este nici sustenabil, nici fezabil”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta pentru Reuters, preluat de BBC.

Compania de peste Ocean a menționat că modificările aduse știrilor nu vor avea un impact asupra altor servicii pentru utilizatorii canadieni. Google a calificat proiectul de lege drept „inaplicabil” în actuala sa formă și a anunțat că încearcă să colaboreze cu guvernul pentru a găsi o soluție.

 În Australia, Facebook a restabilit conținutul de știri

23 iunie 2023 Meta

Guvernul federal susține că proiectul de lege privind știrile online este necesar „pentru a spori corectitudinea pe piața canadiană a știrilor din mediul online” și pentru a permite organizațiilor de știri în dificultate să „obțină o compensație echitabilă” pentru știrile și link-urile partajate pe platforme.

Jurnaliștii au salutat adoptarea proiectului de lege. O analiză a proiectului de lege efectuată de un organism independent de supraveghere a bugetului Parlamentului a estimat că întreprinderile de știri ar putea primi aproximativ în jur de 329 milioane de dolari canadieni pe an de la platformele digitale.

La începutul lunii iunie, ministrul canadian al Patrimoniului, Pablo Rodriguez, a declarat pentru Reuters că testele efectuate de platformele tehnologice sunt „inacceptabile” și reprezintă o „amenințare”. În Australia, Facebook a restabilit conținutul de știri pentru utilizatorii săi după ce discuțiile cu Guvernul au dus la o serie de modificări.

Ministrul Rodriguez a declarat, joi, că s-a întâlnit cu reprezentanții Google și Facebook în această săptămână și că a planificat discuții suplimentare. Însă, Guvernul va merge mai departe cu punerea în aplicare a proiectului de lege.

„Dacă Guvernul nu poate lua apărarea canadienilor împotriva giganților din domeniul tehnologiei, cine o va face?”, a spus el într-o declarație. Grupurile din industria media au salutat adoptarea proiectului de lege ca fiind un pas spre echitate pe piață.

„Jurnalismul adevărat, creat de jurnaliști adevărați, continuă să fie cerut de canadieni și este vital pentru democrația noastră, dar costă”, a declarat la rândul său Paul Deegan, președinte și director executiv al News Media Canada, un grup din industria media.

Legea privind știrile online ar trebui să intre în vigoare în Canada peste șase luni.

author avatar
Mihai Morcovescu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Alte stiri

POPULARE