Spectacolul „Meșterul Manole operă rock” va avea premiera cu casa închisă pe 14 ianuarie, într-un eveniment de gală ce va marca Ziua Culturii Naţionale. O nouă reprezentaţie a fost deja programată pentru data de 2 februarie. Cum s-a născut acest spectacol?
Teatrul Naţional de Operetă şi Musical Ion Dacian a anunţat o iniţiativă cu care vine cu în întâmpinarea dorinţei spectatorilor care nu pot ajunge în sala de spectacol din bulevardul Octavian Goga numărul 1, dar doresc să vizioneze această producţie: că premiera MEŞTERUL MANOLE – OPERĂ ROCK se va transmite live – în system pay per view – pe platforma Piciordeplay.ro, într-un demers ce va fi extins şi la alte spectacole, în scopul lărgirii şi facilitării accesului la evenimentele culturale ale instituţiei.

Meșterul Manole: Cum s-a născut acest spectacol
Spectacolul are în spate o istorie fascinantă, ce merge înapoi în timp până în anul 1973 când formaţia Phoenix a dorit să pună în scenă o versiune rock a celebrei balade populare, pe un libret de Victor Cârcu şi pe muzica semnată de Josef Ioji Kappl. Însă demersul le-a fost zădărnicit de cenzura comunistă.
Meșterul Manole și-a găsit miraculos cărarea
Libretul lucrării şi-a găsit în mod miraculous cărarea către muzicianul Jozef Iojji Kappl în anul 2008, după cum a relatat chiar celebrul violonist pe pagina sa de Facebook: „Într-o bună zi din vara anului 2008, apărea pe blogul meu de atunci un mesaj care anunța apariția pe internet a unei broșuri interesante. Să vezi şi să nu crezi, era libretul Operei Rock „MEȘTERUL MANOLE“, de Victor Cârcu. Bine-nțeles că îndată ce citisem acestea, am intrat pe internet şi am cumpărat ultimele două exemplare ale broșurii. După ce am intrat în posesia lor, l-am sunat pe Victor Cârcu, ca să-l felicit pentru apariția broșurii şi să-mi exprim totodată surprinderea, considerând că libretul ar fi fost pierdut pe vecie, după ce fusese neaprobat și respins în anul 1973 de cenzura comunistă, atunci când a fost conceput pentru Formația Phoenix, care urma să creeze o Operă Rock pe baza lui”.
În această discuție cu Victor Cârcu s-a născut ideea şi dorința, de a-i trezi pe Manole și Miruna (Ana) şi pe cei 9 meșteri ai lui, din somnul de peste un sfert de veac „de când fusese creat libretul, legate și de obligația morală de a duce pân’ la capăt ceea ce ne-am propus să facem atunci, când nu era posibil! Astfel rămân cu speranța de a continua cât mai intens călătoria mea cu “Meșterul” în cât mai multe orașe, atât în țară, cât și de ce nu, peste hotare, pentru a putea presăra pretutindeni câteva scântei din cultura românilor!”, mai notează Kappl.
Meșterul Manole – experiență captivantă
Cu o interpretare modernă și puternică, acest spectacol-concert combină muzica rock vibrantă cu povestea tragică a lui Manole, construind un univers emoționant și captivant pentru public. Prin intermediul unei partituri muzicale puternice și a unei distribuții talentate, spectacolul își propune să treacă dincolo de limitele timpului și să aducă în prezent povestea universală a unui erou încercat de contradicţiile lumii sale. Cu scene dramatice, momente intense și o muzică care îmbină elemente contemporane cu influențe din folclorul românesc, “Meșterul Manole – Opera rock” surprinde esența trăirilor umane profunde și a luptei interioare a personajelor. Această producție reprezintă o călătorie emoțională și sonoră într-un univers mitic, în care sacrificiul și pasiunea pentru creație se întâlnesc într-un tablou fascinant.
Cîteva detalii: Compoziție și aranjament muzical: Josef Kappl; Libret: Victor Cârcu; Scenografie: Vladimir Turturica; Coregrafie: Relu Dobrin; Asistent regie:Sorina Micșunescu; Concept: Radu Petrovici și Rebecca Diaconu; Conducere muzicală: Alexandru Ilie.
