Salvatorii montani atrag atenția că muntele nu este un podium de modă: „Adidaşii cool, blugii rupţi, UGG-urile pufoase, paltoanele elegante şi gleznele libere şi fericite” n-au ce căuta pe munți. Mesajul salvamontiștilor este cel mai direct din ultima vreme.
În ultimele ore, salvamontiștii au recuperat de pe diverse trasee, peste 100 de persoane. Cele mai mult au fost neechipate corespunzător. Dintre acestea mai mult de 30 au ajuns la spital, iar pentru un turist nu s-a mai putut face nimic dupa ce a alunecat și a căzut in gol.
Salvamontiștii mai spun ca numărul intervențiilor din ultima perioada este îngrijorător de mare și îi îndeamnă pe turiști la prudență și responsabilitate.
„Adidașii cool, blugii rupti, cizmele pufoase, paltoanele elegante și gleznele libere și fericite sunt absolut perfecte pentru oraș pe munte sunt bilete directe spre hipotermie alunecari entorse și în unele cazuri o întâlnire rapidă cu echipa salvamont”, este mesajul postat pe Facebook de salvamontiștii de la Brașov. Mesajul este ilustrat și cu fotografii în care turiștii sunt îmbrăcați ca la oraș, pe pârtii, pe schiuri și așa mai departe.
Salvamontiștii le reamintesc celor care vor sa practice sportul de iarnă că este de înțeles importanța modei, dar siguranța ar trebui sa fie prioritară.
Mesajul salvamontiștilor e direct: Lăsați fashion week acasă
„Dacă nu aveți o pregatire fizică bună, nu urcați până în vârf, nu este nicio rușine să vă bucurați de o pârtie mai accesibilă, dar este rușinoș și periculos să puneți pe toată lumea în pericol din cauza lipsei de pregătire”.
În final sunt și sfaturi pentru părinți: „Asigurați-vă că cei mici sunt echipați corespunzator și evitați să îi puneți în pericol. Niciun compromis în alegerea echipamentului lor nu merită riscul unei accidentări. Respectați regulile, păstrați distanța și controlați-vă viteza. Nimeni nu vrea să fie omul rachetă care își încheie ziua cu o vizită la urgențe. Dacă vreți să aveți o zi frumoasă pe munte și să ne vedem doar în poze nu și pe targă, lăsați fashion week acasă și echipați-vă adecvat.
„Gheața nu iartă, indiferent de brandul de pe talpa încălțărilor”, conchide, direct, echipa Salvamont Brașov.
Aceeași echipă Salvamont vine și cu sfaturi utile pentru practicanții off-piste în contextul riscului de avalanșă pentru a reduce riscurile și a preveni incidentele.
Mesajul salvamontiștilor. Risc de avalanșă
„Având în vedere ninsorile recente și informațiile transmise prin buletinul nivometeorologic care indică un risc semnificativ de avalanșă în anumite zone montane, salvatorii montani din cadrul SPJ Salvamont Brașov atrag atenția asupra importanței adoptării unor măsuri riguroase de siguranță pentru cei care practică sporturi de iarnă în afara pârtiilor amenajate.
Consultați în mod obligatoriu buletinul nivometeorologic înainte de orice expediție. Nivelul de risc de avalanșă este evaluat pe o scară de la 1 (scăzut) la 5 (foarte ridicat), iar pantele abrupte sunt cel mai adesea afectate în cazurile de risc 3 sau mai mare.
Verificați prognoza meteo locală, cu accent pe temperaturi, vânt și precipitații, deoarece acestea pot influența stabilitatea stratului de zăpadă. Purtați întotdeauna echipament adecvat, inclusiv îmbrăcăminte stratificată, impermeabilă și rezistentă la frig.
Dotarea obligatorie include:
DVA – Verificați funcționarea înainte de a pleca. Toți membrii grupului trebuie să fie familiarizați cu utilizarea acestuia; Lopată de avalanșă – Din material durabil (de preferat aluminiu) pentru o eficiență maximă; Sondă de avalanșă – Indispensabilă pentru localizarea victimelor în caz de incident; Rucsac cu airbag pentru avalanșe, dacă aveți acces la unul, poate crește șansele de supraviețuire în cazul unei alunecări de zăpadă.
De ce trebuie să vă feriți pe munte
Evitați pantele cu o înclinație de 30-45°, acestea fiind cele mai susceptibile producerii avalanșelor. Studiați topografia zonei utilizând hărți detaliate sau aplicații GPS. Identificați zonele de refugiu și căile alternative de evacuare.Planificați punctele de oprire și analizați constant condițiile pe teren. Mergeți în grupuri mici (maximum 4-5 persoane), păstrând distanța dintre membri pe terenurile expuse. Nu traversați pantele abrupte simultan. Dacă este necesară traversarea, faceți-o unul câte unul.
Feriți-vă de acumulările de zăpadă proaspătă, zonele umbrite unde pot apărea straturi instabile, sau zonele cu cornișe de zăpadă formate de vânt. Fiți vigilenți la: Sunetele de fisurare sau trosnet produse de stratul de zăpadă; Crăpături vizibile în stratul de zăpadă, indicând instabilitate; Zonele cu zăpadă excesiv de moale sau tare, ceea ce poate semnala schimbări în structura stratului.
Nu vă aventurați în off-piste dacă nu aveți pregătire fizică adecvată sau experiență în citirea semnelor de pe teren.
Participați la cursuri de salvare din avalanșă și învățați cum să folosiți echipamentele de siguranță. Înainte de a porni, informați echipa Salvamont despre traseul planificat și ora estimativă de întoarcere. În caz de urgență, sunați imediat la 112 sau contactați Salvamont prin aplicația dedicată, disponibilă gratuit. În condiții de risc ridicat, cel mai sigur este să evitați zonele expuse. Nimic nu este mai important decât siguranța personală și a grupului. În cazul în care sunteți martori la o avalanșă sau sunteți implicați, sunați de urgență la 112 sau contactați echipa Salvamont la numărul dedicat. Fiecare minut contează!
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Naționa editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a.