Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a transmis astăzi un mesaj Custodelui Coroanei, Margareta, cu ocazia zilei de 10 mai – Ziua Regalităţii. Iată mesajul Patriarhului Daniel.
Majestatea Voastră, Hristos a înviat!
Cu deosebită bucurie, la sărbătoarea Zilei Naționale a Regalității, adresăm întregii Familii Regale a României felicitări, binecuvântări şi calde urări de sănătate.
Mulțumim lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate peste poporul român prin faptele de vitejie şi de înțelepciune ale Regilor României, cărora le aducem un pios omagiu de recunoștință.
În fiecare an, la Catedrala Patriarhală, sunt comemorați, cu respect şi evlavie, Regele Carol I şi Regina Elisabeta, Regele Ferdinand şi Regina Maria, Regele Carol al II-lea şi Regina Elena, Regele Mihai şi Regina Ana.
Ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos să ne ajute să păstrăm şi să promovăm valorile unității, libertății şi identității naţionale, moștenite de la înaintași, ca fiind simboluri ale demnității poporului român, spre binele României şi bucuria tuturor românilor.
Cu stimă şi binecuvântare,
† Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Ziua Regalității: 10 mai, zi cu triplă semnificație istorică
Ziua de 10 mai are trei mari semnificații istorice pentru țara noastră. În anul 2015 a fost promulgată Legea nr. 103/14 care instituie această zi ca sărbătoare națională.
Prima semnificația a zilei de 10 mai o reprezintă momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern în România în anul 1866. Cu acordul puterilor occidentale de la acea vreme, Principele Carol părăsește Castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf la finalul lunii aprilie și ajunge la București în data de 10 mai. Cu această zi începe o domnie de 48 de ani în timpul căreia țara noastră trece prin mai multe momente istorice care o definesc, precum independența de stat.
Unsprezece ani mai târziu, în data de 10 mai, Carol I promulga documentul votat de Camera Deputaților și Senat prin care se declara Independența de Stat a României. În 9 mai 1877 a avut loc sesiunea extraordinară a Adunării Deputaţilor, care a proclamat Independenţa de Stat a României. În faţa Adunării, ministrul afacerilor străine, Mihail Kogălniceanu, a declarat: „În stare de rezbel, cu legăturile rupte, ce suntem? Suntem independenţi; suntem naţiune de sine stătătoare (…) Aşadar domnilor deputaţi, nu am cea mai mică îndoială şi frică de a declara în faţa Reprezentanţei Naţionale că noi suntem o naţiune liberă şi independentă”, potrivit volumului „Istoria României în date”, publicat în 2003.
Tot în 10 mai, dar în 1881, Parlamentul a votat transformarea ţării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat rege al României.
Celebrarea zilei de 10 Mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupaţia germană, iar a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forţată a Regelui Mihai I din 1947 care a fost ultimul rege al României.
Regele Mihai s-a stins din viață în data de 5 decembrie 2017, la reşedinţa din Elveţia, la vârsta de 96 de ani. Regele a fost înhumat în Necropola Regală a noii Catedrale Arhiepiscopale de la Curtea de Argeș.

Citiți și: 10 Mai, Ziua Independenţei Naţionale a României. Tripla semnificație a zilei