Recent au apărut videoclipuri cu mesaje în care se vorbea despre o mobilizare a armatei sau despre faptul că graniţele României. Autoritățile au spus că aceste mesaje de pe rețelele sociale sunt false și distribuite frecvent.
Informaţiile sunt false şi sunt dezminţite de autorităţi. Experţii vorbesc despre faptul că, într-o astfel de perioadă extrem de vulnerabilă, asemenea mesaje pot duce la divizarea societăţii şi manipularea opţiunilor politice.
Reţelele sociale au fost inundate în ultimele zile cu filmări cu echipamente militare pe străzile din Capitală, despre care se spune că ar fi fost filmate pe 7 decembrie. Alte imagini şi mesaje sugerează că s-ar închide graniţele ţării. Toate acestea sunt, însă, informaţii false.
„Poliția de frontieră română dezminte vehement această infromație care are ca scop inducerea populației în eroare. Informăm toți cetățenii care doresc să tranziteze granițele României că traficul în punctele de frontieră se derulează normal, iar polițiștii de frontieră sunt la dipozitie 24 de ore din 24”, a spus Alexandra Găvan, purtător de cuvânt al IGPF, la un post de televiziune.
O temă reluată recent pe platformele online se referă la pregătiri iminente pentru recuratea tinerilor și mobilizarea rezerviștilor, Toate aceste informații sunt false. Au rolul de a induce panică.
Cum se explică aceste mesaje de pe rețelele sociale
Sociologii explică faptul că printre temerile majore ale oamenilor se numără cea de moarte, dar şi nesiguranţa privind viitorul apropiat, acestea fiind amplificate de videoclipurile false. Acest lucru nu se întâmplă, însă, şi în cazul persoanelor care îşi fac timp să analizeze astfel de clipuri.
„Nu facem decât să culegem ce am semănat, în momentul în care nu am cultivat gândirea critică și verificarea informației, avem panică și manipulare în mare parte din societatea românească. Dacă vine și din surse credibile pe care le consum de ceva vreme și care au o rată destul de mare, prinde bine. și aici nu mă refer la mijloacele mass-media tradiționale și mă refer la influencerii pe care eu îi consum de ceva vreme, Tik Tok-erii, oamenii pe care îi urmăresc, liderul politic, primarul și așa mai departe”, a spus pentru TVR sociologul Gelu Duminică.
Astfel de situaţii cu imagini prelucrate şi informaţii false au fost postate frecvent în online, imediat după începerea conflictului din Ucraina. Iar acum, în momente de tensiuni sociale şi vulnerabilitate, acestea au început să apară din nou.
Toate aceste încercări de manipulare se încadrează în acțiunile de destabilizare orchestrate de actori statali cu agenda contrară suveranității naționale a României, precizează Ministerul Apărării Naționale.