Un mesaj emoţionant a apărut pe Facebook, după anunţul privind moartea lui Mircea Diaconu. „Drum lin spre lumină, Mircea! Noi…”.
“La noi când vine iarna, toţi norii anului trecut se aşează pe pământ şi sunt zăpadă” Mircea, te citez …dar azi, la noi,iarna muşcă dureros din sufletele celor ce ţi-au fost aproape şi cuvintele sunt înghetate… încearcă să se adune într-o rugăciune… Dă-ne, Doamne, lacrimi să mai putem plânge şi ţinere de minte că nu suntem fără de moarte!”, scrie Catrinel Dumitrescu. „Drum lin, spre Lumină, Mircea. Noi mai rămânem niţel pe aici…mai trişti, mai singuri, mai pustii”, îşi încheie actriţa postarea.
Mircea Diaconu a făcut istorie alături de Catrinel Dumitrescu în celebrul film „Buletin de București” – film de comedie românesc din 1983, regizat de Virgil Calotescu. Rolurile principale sunt interpretate de actorii Catrinel Dumitrescu, Mircea Diaconu, Draga Olteanu-Matei și Octavian Cotescu. Filmul a avut și o continuare – „Căsătorie cu repetiție” (1985).
Mircea Diaconu a încetat din viaţă în 14 decembrie, cu zece zile înainte să împlinească vârsta de 75 de ani. Actorul suferea de o boală incurabilă, anunţul morţii sale fiind făcut de soţia sa, Diana Lupescu. Trupul neînsufleţit al actorului va fi depus luni, între orele 12:00 şi 16:00, la Teatrul Nottara din Bucureşti. Înmormântarea va avea loc marţi, la cimitirul din Săftica, într-un cadru restrâns.
Și ministerul Culturii a reacționat pe Facebook în ceea ce privește anunțul cu privire la decesul lui Mircea Diaconu și a specificat că „lasă în urma sa o moştenire artistică impresionantă, cu roluri care au marcat generaţii”.
Mircea Diaconu a debutat în anii ’70
“Actorul Mircea Diaconu ne-a părăsit, la vârsta de 74 de ani. Cunoscut pentru talentul său remarcabil şi carisma deosebită, Mircea Diaconu lasă în urma lui o moştenire artistică impresionantă, cu roluri memorabile în filme şi piese de teatru care au marcat generaţii întregi. Mircea Diaconu a debutat în anii ’70 şi a continuat să fie o prezenţă constantă pe scena culturală românească, fiind apreciat atât pentru interpretările sale profunde, cât şi pentru umorul său inconfundabil. Dispariţia sa lasă un gol imens în inimile celor care l-au admirat şi l-au iubit. Rămâne un simbol al talentului şi al pasiunii pentru artă, iar amintirea sa va trăi prin fiecare rol jucat şi prin fiecare zâmbet adus de-a lungul anilor, pe feţele spectatorilor.
Condoleanţe familiei îndurerate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se arată în mesajul publicat, sâmbătă, pe pagina de Facebook a instituţiei.
Preşedintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman, preşedinte al Reţelei instititutelor culturale naţionale din UE (EUNIC), a transmis la rândul său un mesaj, declarându-se onorat că l-a cunoscut pe Mircea Diaconu. „Dincolo de rolurile memorabile din teatru şi din cinema, Mircea Diaconu a fost dedicat familiei, breslei şi culturii române. Sunt onorat că l-am cunoscut şi port recunoştinţă pentru încrederea pe care mi-a acordat-o. Dumnezeu să îl odihnească!”, a scris Liviu Jicman, pe aceeaşi reţea de socializare.
Mircea Diaconu a lucrat cu regizori renumiți
Actorul Mircea Diaconu a încetat din viaţă, sâmbătă, la vârsta de 74 de ani. Reprezentanţii Teatrului Nottara au anunţat că trupul neînsufleţit al actorului va fi depus luni, în foaierul instituţiei, unde colegii de breaslă şi admiratorii îi vor putea aduce un ultim omagiu.
Mircea Diaconu a avut o carieră de succes în cinematografie și politică. Este cunoscut pentru rolurile memorabile în filme, precum „Filantropica”, „Actorul și sălbaticii”, „Mere roșii” sau „Buletin de București”. A lucrat cu regizori renumiți, Alexandru Tatos, Mircea Daneliuc sau Nae Caranfil și și-a adus contribuția la promovarea teatrului și cinematografiei românești.
El a fost renumit și pentru implicarea în viața publică, fiind ales senator și deputat. Acesta s-a implicat în mai multe proiecte pentru îmbunătățirea vieții culturale și sociale din România.
Mircea Diaconu a fost un mare iubitor de sport, acesta exprimându-și regretul că fotbalul a devenit doar o industrie de făcut bani mai mult decât o competiție curată.
„Eu am jucat handbal la Liceul Sportiv din Câmpulung Muscel”
“Să ştiţi că sportul şi teatrul înseamnă contact interuman. Înseamnă relaţia crudă dintre oameni. Aşa trebuie judecat sportul.
Sunt zile în care avem spectacole o dată cu marile derby-uri din campionat, sau o dată cu jocurile echipei naţionale. Colegii mei avansează atunci mica teorie că n-o să avem spectatori din cauza meciurilor. Unii dintre ei vor să sară peste zilele cu meciuri. Dar nu e aşa. Sala se umple de fiecare dată.
Eu am jucat handbal la Liceul Sportiv din Câmpulung Muscel. Şi o făceam bine. Dar de fotbal ce să vă zic? Da. Mie mi se pare că fotbalul s-a separat cu durere de sport. De competiţia curată. S-a dus către industrie. Merg mulţi oameni după fotbal, dar, din păcate, nu sunt oameni de calitate. Trebuie să recunosc asta”, spunea Mircea Diaconu în urmă cu mai mulți ani, pentru GSP.
Citiți și: A murit Mircea Diaconu. Marele actor împlinea 74 de ani pe 24 decembrie