Mergeți în vacanță în Bulgaria și sunteți interesați cât de curatî e apa mării de acolo? Aflați că Eurostat clasează Bulgaria pe locul cinci în ceea ce priveşte calitatea apelor de scăldat din Uniunea Europeană. „De obicei, turistul bulgar este cel care este îngrijorat că apa este murdară”, spune Konstantin Zankov specialist de la Institutul pentru Analize şi Evaluări în Turism, citat de Nova News.
Inspectoratele regionale de sănătate din Dobrici, Varna şi Burgas efectuează în mod regulat teste suplimentare la laboratoarele autorizate, spune preşedintele Consiliului de administraţie al Mişcării „Blue Flag” din Bulgaria.
Potrivit RADOR, 94,6% dintre locuri sunt calificate drept excelente. „O astfel de veste la începutul sezonului estival ar fi cu siguranţă excelentă pentru imaginea ţării, întrucât oamenii şi-au rezervat deja vacanţa, iar unii şi-au petrecut deja concediul. De obicei, turistul bulgar este cel care este îngrijorat că apa este murdară”, a declarat Konstantin Zankov.
Potrivit acestuia, nu a existat niciodată o plângere din partea străinilor pe baza calităţii apei de pe litoralul bulgăresc.
Nicio îngrijorare cu privire la apa mării în Bulgaria
„O instituţie cu autoritate precum Eurostat a recunoscut eforturile pe termen lung ale specialiştilor bulgari care au făcut posibilă purificarea apei de pe litoralul bulgăresc. Cercetări se desfăşoară pe tot parcursul sezonului, nu există niciun compromis în acest sens. Ne bazăm pe cercetări ştiinţifice, pe care inspectoratele regionale de sănătate din Dobrici, Varna şi Burgas le efectuează în mod regulat, precum şi teste suplimentare la laboratoarele autorizate.
Nu avem nicio îngrijorare cu privire la plajele Blue Flag”, a explicat Stanimir Gheorghiev, preşedintele Consiliului de administraţie al Mişcării „Blue Flag” din Bulgaria, citat de Radio România Actualități. Acesta a explicat că există mai multe criterii după care se examinează puritatea apei din Marea Neagră.
Acest lucru nu s-a întâmplat până acum în Bulgaria
„Pe lângă controlul vizual care ne indică faptul că nu există poluare vizibilă, deşeuri de plastic, miros neplăcut, apa este examinată şi în ceea ce priveşte prezenţa unor bacterii precum Escherichia coli şi enterococi, care sunt patogene şi periculoase pentru sănătate. Dacă există abateri de la norme, plaja respectivă este interzisă pentru utilizare, dar din fericire acest lucru nu s-a întâmplat până acum în Bulgaria.
Riscul cel mai mare îl reprezintă deversările ilegale de ape uzate, care sunt încă respectate, dar pentru aceasta, responsabilitatea revine instituţiilor statului, care trebuie să efectueze constant controale”, a subliniat specialistul.
La ce să fiți atenți dacă sunteți în vacanță în Bulgaria
Turiștii români au început să aleagă plajele sălbatice în detrimentul celor populare, deoarece se pot bucura de liniște și de sunetul vântului și al mării. Mulți aleg să campeze cu autorulotele sau corturile chiar pe nisip, iar una dintre cele mai cunoscute plaje sălbatice este cea din apropierea localității Krapets, conform adevărul.ro. Aici, turiștii găsesc o singură terasă amplasată lângă o rulotă care vinde răcoritoare, cafea, midii pane și hamsie. În general, persoanele care vizitează această plajă campează în pădurea din stânga drumului, pe partea dreaptă, unde se găsesc niște dune de nisip sau chiar pe plajă. Deși locul nu este amenajat, nu sunt gunoaie lăsate în urmă, semn că oamenii se gospodăresc și se organizează cum pot, însă civilizat.