Volumul de memorii intitulat „Melania” este prima carte scrisă de actuala Primă Doamnă a Statelor Unite. Melania Trump a publicat povești personale și fotografii de familie în cartea care a apărut în librării cu puțin înainte de alegerile prezidențiale din America.
Chiar și în cțin artea ei de memorii Melania Trump rămâne un mister, notează The New Yorker. Noua carte a Primei Doamne, „Melania”, promitea să tragă draperiile și să dezvăluie persoana din spate, dar mai mult acoperă decât dezvăluie, potrivit sursei.
În 2012, cu câțiva ani înainte ca soțul ei, Donald Trump, să fie ales președinte al Statelor Unite, Melania Trump a postat pe Twitter o fotografie cu o balenă beluga, cu capul alb strălucitor ieșind din apă. „La ce se gândește?”, scris Melania Trump în dreptul imaginii. În ultimii ani, acest tweet, care în cele din urmă a fost republicat de 47.000 de ori și a strâns 58.000 de aprecieri, a apărut și a reapărut. Postarea ei a dat naștere la diverse speculații. „Pe cont propriu, avea deja un potențial mare de meme — există doar ceva în mod inerent amuzant în faptul că o persoană se întreabă public, fără nicio problemă, despre reflexiile interioare ale unui mamifer marin. Dar faptul că Melania Trump a fost cea care a postat tweet-ul a făcut totul și mai intrigant, deoarece întrebarea pe care și-a pus-o ar putea să se refere nu doar la beluga, ci și la ea însăși”, potrivit The New Yorker.
Potrivit analiștilor, Melania a fost o enigmă încă de când a intrat în atenția publică, la sfârșitul anilor 90, când a început să se întâlnească cu Trump (la momentul întâlnirii lor, el avea 52 de ani, iar ea 28 de ani) Pentru Melania, tweet-ul beluga a fost o excepție. De regulă, ea a existat în imaginația colectivă nu atât ca femeie din viața reală, cu propriile ei interese și idiosincrazii, ci ca o imagine cunoscută în mare parte prin mediatizarea revistelor, care au avut tendința să prezintă-o ca pe un „obiect de lux”, printre altele. Spre exemplu, în 2004, înainte de nunta ei, Vogue a urmat-o la Paris pentru a cumpăra o rochie couture pentru ceremonie, apoi a pus-o pe coperta din februarie 2005 cu cuvintele „Noua mireasă a lui Donald Trump: inelul, rochia, rochia” – „Wedding, The Jet, The Party”. Un an mai târziu, când era însărcinată cu Barron, publicația a prezentat-o din nou, de data aceasta pozând într-un bikini auriu și stiletto pe scările unui avion din Palm Beach, în timp ce Trump mergea la ralenti într-un McLaren argintiu.
Melania Trump și memoriile „profund personale”
Fiecare mișcare și gest al ei au fost analizate: acea dată într-o vizită în Israel, în mai 2017, când Trump a încercat să o apuce de mână în timp ce mergea pe un covor roșu cu Sara și Bibi Netanyahu, iar ea i-a dat mâna; sau când, în iunie 2018, în drum spre și de la o vizită la un adăpost pentru copii migranți de la granița dintre SUA și Mexic, ea purta o jachetă pe al cărei spate era scris „Mie chiar nu-mi pasă, ție?”; sau când a decorat Casa Albă cu brazi de Crăciun roșu sângeriu, în stil gotic.
Cartea reprezintă, printre multe altele, o corecție „profund personală și reflexivă” pentru interpretarea greșită nedreaptă și rău intenționată de către mass-media a acțiunilor, intențiilor și caracterului ei. „În calitate de persoană privată care a fost adesea subiectul unei examinări publice și al denaturării, simt responsabilitatea de a clarifica lucrurile și de a oferi relatarea reală a experiențelor mele”, scrie ea în nota de deschidere a cărții. Totuși, în ciuda acestei promisiuni de a trage draperiile și de a expune „femeia din spatele personajului public”, „Melania” este „una dintre cele mai puțin revelatoare relatări ale unei vieți pe care probabil am citit-o vreodată”, spune The New Yorker.
Chiar și după ce Trump a devenit președinte, Melania a rămas un mister. „Desigur, toți actorii din arena politică depind de un anumit nivel de ofuscare, iar o încercare de a afla ce crede o persoană publică cu adevărat tinde să fie o misiune prostească”, consideră TNY. „Nu există absolut nicio îndoială că a fost mai tăcută decât orice primă doamnă modernă pe care am cunoscut-o”, a spus Mary Jordan de la Washington Post, care a scris o biografie a Melaniei , în 2020.
Câteva crâmpeie din carte
Melania Knauss, fostul model sloven-american, s-a născut în 1970, în Slovenia – tatăl ei a fost vânzător de mașini, iar mama ei a lucrat la fabrica de îmbrăcăminte pentru copii, Jutranjka, din Sevnica. A crescut într-un confort relativ alături de sora ei mai mare, Ines, în orașul bucolic Sevnica. A fost căutată ca model în adolescență și a trăit și a lucrat în Italia și Franța înainte de a se muta, la vârsta de 26 de ani, la New York, unde a continuat să-și urmeze cariera. În 1998, l-a întâlnit pe Trump la un club de noapte, iar cei doi au început să se vadă. S-au căsătorit în 2005 și au avut un fiu, Barron, un an mai târziu. În deceniul care a urmat, înainte ca Trump să devină președinte, ea a fost ocupată, printre altele, cu o linie de bijuterii și produse de îngrijire a pielii (Melania subliniază în cartea sa importanța independenței financiare, referindu-se la propria linie de ceasuri și bijuterii ca fiind un simbol al autonomiei și împuternicirii femeilor).
Mai târziu, și-a urmat soțul la Casa Albă și dincolo de ea, în timp ce țara a cunoscut evenimente fără precedent, inclusiv mișcarea Black Lives Matter, pandemia de COVID, insurecția din 6 ianuarie și prima tentativă de asasinat a lui Trump. (Procesul Stormy Daniels nu este menționat).
Câteva crâmpeie din carte. „Vizitarea muzeelor este un obicei pe care l-am păstrat în fiecare oraș în care am trăit. Îmi aduc bucurie și inspirație”, scrie Melania, despre interesele ei culturale. Despre sosirea în N.Y.C.: „New York City a fost un loc de joacă vibrant și sofisticat. Cinele memorabile la Cipriani cu prietenii și colegii modele au fost un punct culminant social”. Despre maternitate: „Experiența . . . a fost un proces profund de învățare, unul care m-a modelat în moduri pe care nu mi le-aș fi putut imagina niciodată”. Despre cariera de model: „Drumul către succes poate să nu fie întotdeauna ușor, dar cu determinare și curaj, îți poți îndeplini visele”. Ocazional, are câteva remarci despre „mass-media, Big Tech și statul profund” și încercările lor de a-l defăima Trump, din cauza politicii sau spune că ea, la fel ca „mulți americani”, are „îndoieli cu privire la alegerile din 2020”. Ea discută, de asemenea, eforturile ei în chestiuni de bunăstare a copilului, inclusiv susținând că l-a presat pe Trump să oprească politica de separare a familiei la graniță. Cât privește jacheta cu pricina menționată mai sus, ea scrie că nu a fost o declarație despre copiii migranți, ci despre mass-media, și despre inițiativa ei Be Best împotriva hărțuirii cibernetice.
„Donald mi-a acordat întotdeauna o mare încredere”
În carte Melania mai descrie prima conversație cu Michelle Obama („cordială și plăcută”), conversația cu Prințul Charles „a fost o plăcere absolută”, iar în cazul lui Brigitte Macron spune că „Interacțiunile noastre au fost plăcute. Împreună, am îmbrățișat necunoscutul, transformând fiecare clipă într-o aventură captivantă”.
Dar cel mai mult în legătură cu cartea ei s-a vorbit despre poziția pro-choice a Primei Doamne. („Dreptul fundamental al femeii la libertatea individuală, la propria ei viață, îi acordă autoritatea de a-și întrerupe sarcina dacă dorește”, scrie ea.)
Nu în ultimul rând, Melania scrie despre Donald Trump: „Donald mi-a acordat întotdeauna o mare încredere – ca soție, mamă, confident și consilier. (…)”. Ea vorbește despre încrederea lui „deosebit de tandră și profundă, rezonând cu dragostea și înțelegerea viitorului nostru împreună”.
Cartea Melaniei Trump include nu mai puțin de 64 de pagini de fotografii, prima dintre ele fiind o copie a paginii de pașaport ștampilată pe 27 august 1996, ziua în care a ajuns în Statele Unite.
Citiți și: Faceți cunoștință cu familia Trump. „Arborele genealogic”