Țara în care medicii cer lege care să interzică părinților să-și lovească copiii este Marea Britanie, care se confruntă “frecvent” cu cazuri de violență fizică asupra copiilor. Federația Pediatrilor Britanici a solicitat miercuri interzicerea loviturilor aplicate copiilor de către părinți în Anglia și Irlanda de Nord, criticând legea actuală ca fiind “periculos de vagă” pentru că permite pedepsele “rezonabile”. Medicii susțin că această măsură ar fi trebuit luată de mult timp.
În 2019, Scoția a adoptat o lege care interzice explicit lovirea copiilor de către părinți, devenind prima dintre cele patru națiuni componente ale Regatului Unit care incriminează pedepsele corporale aplicate copiilor. Țara Galilor a urmat acest exemplu în 2022.
Colegiul Regal de Pediatrie și Sănătate Infantilă a cerut miercuri ca Anglia și Irlanda de Nord să adopte măsuri similare, eliminând din lege conceptul de “pedeapsă rezonabilă”.
Medicii britanici se confruntă “frecvent” cu cazuri de violență fizică asupra copiilor
Instituția a îndemnat partidele politice să își asume angajamente semnificative în legătură cu această problemă importantă privind drepturile copiilor, în special în contextul alegerilor legislative din Marea Britanie din acest an.
“Părerile actuale privind pedepsele fizice sunt nedrepte și periculos de vagi”, a declarat pediatrul Andrew Rowland, directorul departamentului de protecție a copilului din cadrul Colegiului. “Acestea creează o zonă gri în care unele forme de pedepse corporale pot fi legale, în timp ce altele nu”, a explicat el.
Rowland a menționat că se confruntă “frecvent” cu cazuri de violență fizică asupra copiilor, dar întâmpină dificultăți în explicarea regulilor părinților, din cauza ambiguității legii.
“Lipsa de claritate a legii poate chiar complica identificarea cazurilor de abuz asupra copiilor”, a adăugat el.
“Este responsabilitatea părinților să-și disciplineze copiii”
Cu toate acestea, un membru al guvernului conservator a exclus orice modificare miercuri dimineață, afirmând că legea actuală din Anglia este “foarte clară” și că “este responsabilitatea părinților să-și disciplineze copiii”. Jurnalista postului de televiziune Sky News Insistă cu opinia medicilor care spun că legile sunt nedrepte, iar deputatul conservator Laura Trott a răspuns tăios: “Nu sunt de acord. Legile noastre sunt cum trebuie să fie”.
Suedia a interzis pedepsele corporale acum 45 de ani
Suedia a interzis aplicarea pedepselor corporale copiilor încă din 1979, iar în 2019, Franța a devenit cel de-al 56-lea stat care a interzis acest tip de violențe fizice.