Orice medicament pe care îl luăm, chiar şi unul pe care l-am mai luat, poate fi cauza unei reacţii alergice chiar severe.
Brânduşa Petruţescu, medic alergolog, a declarat că reacțiile de sensibilitate la medicamente sunt un grup de reacții adverse care nu pot fi prevenite. Ele sunt neașteptate. Pot apareori când și pot avea diverse grade de severitate.
“Cea mai severă reacție este anafilaxia care poate să apară după mai multe administrări ale unui medicament și care poate să ducă la comă și deces”, a explicat Brânduşa Petruţescu.
Cele mai severe reacții apar la cele injectabile, de aceea nu se recomandă să fie făcute acasă. Dacă reacția progresează, se întinde pe tot corpul, apare răgușeala, trebuie sunat urgent la 112 sau ne prezentăm la camera de gardă, a explicat medicul alergolog. Cel mai des dau reacţii anafilactice antiinflamatoarele nesteroidiene sau penicilinele, dar orice medicament poate duce la anafilaxie.
Dacă pacientul vrea să fie sigur că un anumit medicament este cauza reacţii alergice, medicul poate recomanda o serie de teste specifice.
“Trebuie să detaliem cronologic povestea și să testăm separat fiecare antibiotic folosit, medicamentele luate. Este un proces de durata, necesită spitalizare, supraveghere, sunt teste riscante, dar este bine să investigăm în șase luni un astfel de episod” a mai declarat Brânduşa Petruţescu, medic alergolog.
Reacțiile alergice la medicamente pot trece neobservate atunci când e vorba doar de eritem sau o înroşirea a pielii.
Aproape întotdeauna, o a doua reacţie alergică este mai puternică decât prima deoarece corpul capătă şi mai multă imunitate față de alergen. Dacă ați avut o reacție alergică, ideal ar fi să nu mai luați medicamentul respectiv sau alte medicamente care conțin principala substanta activă. De asemenea, trebuie precauție când luați medicamente din aceeași familie.
Unele medicamente sunt necesare pentru a trata o serie de afecțiuni, fiind persoane care au nevoie de o anumită substanță la care anterior au făcut reacții alergice.
În aceste situații medicul de familie vine cu o serie de recomandări specifice, cum ar fi administrarea medicamentului sub control medical. O investigare a problemei și chiar o testare alergologică sunt necesare, fiind posibilă și în spitalele din țară.
Deoarece este vorba despre o reacție imunologică foarte complexă, simplele teste de sânge edificatoare în cazul alergiilor alimentare nu sunt suficiente și nici eficiente. O alergie medicamentoasă, mai ales una veche, se poate negativă pe acest gen de teste ceea ce nu exclude însă o nouă reacție alergică.
Citiți și:
Cântecul balenelor, un mister rezolvat de oamenii de știință