Medicul legist Cristian Paparău a tras un semnal de alarmă cu privire la testele antidrog efectuate asupra șoferilor. Acesta afirmă că, din cauza temerilor legate de pierderea permisului de conducere, mulți pacienți renunță la tratamentele medicale necesare, ceea ce poate avea consecințe grave asupra sănătății lor. De asemenea, medicul explică și de ce sunt necesare analizele care trebuie să determine cantitatea de substanță din organismul persoanei în cauză, care poate fi incriminată fără să fie în culpă.
Cantitatea de substanță nu poate fi determinată de drugtest
Dr. Cristian Paparău a explicat că actualele proceduri de detectare a substanțelor în organism nu sunt suficiente pentru a trage concluzia că o persoană se află sub influența acelor substanțe. Medicul argumentează necesitatea unei evaluări mai amănunțite, care să includă atât analiza cantitativă a substanței, cât și un examen clinic detaliat.
„Nu este suficient să detectezi prezența unei substanțe în organismul unei persoane pentru a afirma că este sub influență, iar termenul de ‘sub influență’ este destul de depășit. Acum trebuie să vedem dacă o concentrație dintr-o anumită substanță este capabilă să afecteze capacitatea de a conduce a unei persoane. Pe lângă faptul că vezi ce tipuri de substanțe există, trebuie să vezi și cantitatea acelor substanțe”, a explicat Dr. Paparău, la Antena3.
De ce este necesară evaluarea medicală, dacă testul antidrog a ieșit pozitiv
Medicul legist a subliniat importanța unui examen clinic amănunțit, realizat în cadrul unei instituții medico-legale sau medicale, pentru a evalua cu adevărat capacitatea de a conduce a unei persoane.
„În primul rând, este un examen neurologic la bază. Pe lângă asta, capacitatea persoanei de a reacționa, reflexele ei și așa mai departe. În cadrul expertizei medico-legale pentru stabilirea capacității de a conduce, se pot lua în considerare mult mai multe elemente, documente medicale care atestă o stare de boală. Poate omul are o problemă neurologică, care nu-l face neapărat incompatibil cu șofatul, dar care poate interfera cu acest examen”, a spus Dr. Paparău.
Medic legist: „Sute de mii de persoane au renunțat la tratament care îi ține în viață, de frica de a nu rămâne fără permis”
Unul dintre cele mai alarmante aspecte evidențiate de Dr. Paparău este faptul că mulți pacienți au renunțat la tratamentele necesare de teama consecințelor legale și administrative.
„Pe actuala legislație sunt sute de mii de persoane care au renunțat la un tratament care probabil le prelungește viața sau îi ține în viață, de frica de a nu rămâne fără permis sau, mai grav, să rămână fără job sau să ajungă în sfera penalului”, a avertizat Dr. Paparău.
Acesta a adăugat că suspendarea permisului de conducere pentru 72 de ore poate avea consecințe devastatoare pentru cei care depind de acest document pentru a-și desfășura activitatea zilnică.
„Gândiți-vă că sunt oameni care probabil din asta trăiesc. Da, sunt oameni care fac naveta și așa mai departe. Nu sunt dispuși să riște să rămână fără permis. De la banalele medicamente, antiinflamatoare, antialgice, medicamente folosite pentru tratamentul diabetului, medicamente antialergice – deja deschidem o mare paletă de medicamente folosite de români”, a explicat medicul.
Consumul excesiv de medicamente, un fenomen răspândit în România
Dr. Paparău a atras atenția și asupra consumului excesiv de medicamente în rândul românilor, subliniind că accesul facil la medicamente contribuie la această problemă.
„Românii consumă medicamente, uneori în mod excesiv față de patologia pe care o au și prin prisma faptului că au acces mult mai facil la medicamente față de alte popoare”, a concluzionat medicul legist.
Testele antidrog și realitatea
Intervenția Dr. Cristian Paparău scoate în evidență necesitatea unei reevaluări a legislației privind testele antidrog, pentru a evita situațiile în care pacienții renunță la tratamente esențiale de teama repercusiunilor. O abordare mai cuprinzătoare și echilibrată, care să includă atât analize cantitative, cât și examinări clinice detaliate, ar putea preveni astfel de probleme și ar asigura o evaluare corectă a capacității de a conduce.
Această problemă serioasă necesită o dezbatere publică și intervenția autorităților competente pentru a proteja atât sănătatea publică, cât și drepturile persoanelor care au nevoie de tratamente regulate.