Legea drepturilor de autor, extrem de activă în ultimii ani în România, are prevederi dure, sub aspect punitiv, pentru cei care încearcă să fenteze firescul – a te așeza confortabil în propriul fotoliu și a urmări din fața televizorului transmisiunea unui post Tv, preponderent sportiv sau generalist, ține de normalitate!, Evident, dacă îți plătești abonamentul TV! -. Care normalitate e redusă la tăcere de decizia unor posturi de televiziune de a nu difuza – deși acesta este scopul pentru care a cumpărat drepturile TV – respectivul eveniment sportiv decât contra cost. Altul decât abonamentul pentru cablu! Așa se face că, în cazul meciurilor pe care FCSB le susține în Europa Leaque anul acesta, am putea asista la o adevărată lovitură de teatru: să nu fie difuzate la TV, ci doar prin platforme online.
Cum românul are scrisă în genă – cel puțin, așa susțin statisticile și străinii, mai ales străinii – tendința de a „ciordi” ce e al altuia și de a evita, pe cât se poate, o cât de mică plată pentru drepturile ce decurg din realizarea obiectuală a acelui bun comercial „al altuia”, nu ar trebui să surprindă pe nimeni faptul că apelează la tot felul de tertipuri pentru a se eschiva de la plată. Urmarea? Un val de nemulțumire din partea creatorilor de conținut și altul –mult mai mare – al celor care își asumă riscul de a fenta legea! De a concepe, în cazul nostru, tot felul de platforme online care redistribuie, în mod ilegal, – dar, gratis, atenție! – meciurile de fotbal (cazul de față) care ar trebui, în mod normal (m-am întrebat tot timpul ce dracului înseamnă normal, în ziua de azi, pentru România, fără a găsi vreun răspuns plauzibil!) să fie văzute de orice muritor de rând care plătește abonament Tv.
Ei bine, articolul de față își propune- atât cât poate! – să explice fenomenul pirateriei Tv în România, din perspectiva transmisiunilor ilegale, prin intermediul unor rețele de streaming, ale unor partide de fotbal, repet, de mare interes. Care, cel puțin în teorie, ar trebui vizionate de orice român plătitor, evident, de servicii cablu TV! Mă rog, să nu uităm că teoria e, în fond, doar teorie și că practica ne omoară!
Meciurile FCSB din Europa League, o bagatelă de 4 euro! Mare scofală!
Încep meciurile tari pentru FCSB, campioana en-titre din fotbalul românesc, într-o competiție în care echipele noastre nu doar că nu au strălucit în ultimii ani, dar s-au văzut nevoite să ridice a resemnare cârpa albă în vârf de băț mult prea devreme pentru a aspira la oareșce faimă de natură să le asigure, măcar la nivel de teorie, prezența în rândul echipelor de top ale Europei. Dar, mă rog, de un bob zăbavă, tot avem iluzii! Și atunci, urmărim cu sufletul la gură, pumni înceștați și (după caz!) baxuri de bere, evoluția alor noștri!
Încep meciurile, spuneam! Și, odată cu ele, începe și bâlciul transmisiunilor sportive care îi poate face fericiți – asta în cazul în care nu vor avea motive să fie triști! – pe suporterii care aleg să urmărească partida de fotbal din fața televizorului. Care televizor, al naibii, uneori nu e televizor, deși compania care a cumpărat drepturile de televizare zice că d-aia a dat bani pe transmisiunea sportivă: ca să o difuzeze.
Numai că, din motive știute de cei care au creier în cap, respectivele posturi nu aleg varianta firească – a difuzării pe Tv! Nu! Ei preferă, pentru a încasa ceva lovele și a-și amortiza în felul acesta o bună parte – dacă nu cumva, peste! – din investiția făcută în achiziționarea drepturilor de difuzare a unei competiții fotbalistice, să „televizeze” pe o platformă a cărei activare te obligă să mai scoți ceva bani din buzunar. Nu mulți, se apără respectivele instituții media. O nimica toată; 4 euro, acolo! Ce-i mult? Nu, „bro” – cum ar spune generația Z, cum să fie mult?! E chiar o bagatelă, dacă nu ar fi, care-cumva, peșcheș! Un fel de dar, cum ar veni. Tribut, dacă e să ne luăm după DEX.
Mă rog, peșcheș, ne-peșcheș, cert este că unde merge bancnota de un leu, merg și alea de zece, nu?
Contractul, fir-ar al dracului! Acolo e buba! Pe care nu o vede nimeni!
Că nu se respectă (de fapt, se fentează, abil) litera unui contract individual și nici a celui semnat cu echipa românească, ce plătește bani grei pentru a fi urmărită la TV de susținători, asta e altă poveste! „Dă-i în mă-sa de proști, ăștia care ne urmăresc postul și care plătesc un abonament TV! Vor fotbal în Europa League, cu FCSB sau oricare altă echipă românească ce a avut norocul să ajungă acolo, în competițiile uneia dintre cele mai importante competiții fotbalistice, după Champions League? Să plătească, dă-i dracu! Ce, e moca?”, par a spune marile trusturi media.
„Nu e, frate, moca! Doamne Ferește! E pe bani!”. Numai că e pe banii ăia pe care îi plătesc deja ca să îmi asigur serviciile tale de TV, Internet etc. Pricepi, mare trust de media Pro Tv sau oricare altul ai fi? De ce să îți mai plătesc ceva în plus – bagatela de 4 euro, de care vorbești! -, când eu am deja contract cu difuzorul de cablu ca să văd moacele prezentatorilor tăi și a tuturor programelor pe care te obligi, prin țidulă la CNA, să le prezinți publicului?!
Revenind la oile noastre (nu e aluzie la Gigi!), să mai spunem că – odată creat precedentul – isprava celor de la Pro Tv, de a nu difuza meciurile de fotbal la TV (Sparta Praga – FCSB. LASK Linz – FCSB etc), ci pe o platformă online excvlusivă, este foarte posibil ca tot mai multe posturi Tv să împrumute formula financiară (de succes, dacă nu ar fi pirateria!) și să nu mai difuzeze pe TV transmisiunile sportive pentru care s-au obligat, prin contract cu respectivul club care își joacă în iarbă cartea șansei!
Meteahna care poate obliga la o plată în plus!
Concret, după meciurile transmise de Pro TV, exclusiv pe platforma Voyo, a apărut, invariabil, și meteahna românului de a fura. Să fim bine înțeleși, nu sunt de acord cu asta! Dar, totuși! Ăia care au preferat – pentru că li se băga pe gât un nou abonament financiar -, să „googălească” în speranța că vor găsi o modalitate de a urmări meciul fără să fie nevoiți să plătească 4 euro pentru Voyo -, nu cred că se fac vinovați de vreun atac „finaciar” la adresa Pro TV. De accesare ilegală a unui site care nu respectă regulile dreptului de autor, da! Dar, dacă stăm strâmb și judecăm drept, cine a început primul?! Cine a aruncat pentru prima oară mânușa? Nu cumva postul de pe Tache Protopopescu, când a dispus să cumpere drepturi de televizare pe care nu le-a televizat?! Întreb, nu dau cu parul!
După cum întreb, iarăși, nu cumva e posibil ca istoria să se repete și, cu timpul, să fim cu toții obligați– dacă vrem să urmărim ceva special, la un moment dat – să ne facem cont pe Voyo sau pe orice altă platformă online are chef nu știu ce post de televiziune care a ochit varianta de a face bani rapid doar dintr-o singură transmisiune sportivă?
Pagubă în ciupercile Pro Tv de 400.000 euro. Poliția a intrat pe fir!
D-aia zic, în condițiile în care meciurile FCSB din competiția Europa League vor fi transmise – cel puțin astea sunt zvonurile! -, doar de către Digi și Prima (Pro-ul și-a furat-o, cel mai probabil după episodul care i-a revoltat pe fani cu meciurile susținute în compania Spartei Praga și a celor de la Lansk, care nu au fost difuzate pe Tv, ci doar în modulul online!), nu ar trebui să ne așteptăm cumva la surprize din partea respectivelor posturi? Iar, televizarea să nu fie, de fapt, televizare? Din simplu motiv că accesarea unei platforme online nu mai înseamnă a te uita la televizor, ci doar a intra, contra cost, pe nu știu ce platformă online?
Că lucrurile s-ar putea să stea așa într-un viitor nu foarte îndepărtat dovadă stă faptul că, la doar două zile distanță de începerea partidei dintre FCSB și RFS din această seară, vrâncenii care s-au făcut vinovați de piraterie și difuzare online a programelor TV (meciurile internaționale ale FCSB, la care am făcut referire pe parcursul acestui articol) au fost luați în colimator de forțele de Poliție și de anchetatori ai DNA! Pentru grave prejudicii aduse dreptului de autor, pe platforma online, Pro TV-ul și-a furat-o de la „pirații” online-ului cu vreo 400.000 euro, cât i-a costat pe cei din adminstrația din Tache Protopopescu boicotarea platformei Voyo.
Vâlcenii cu pricina sunt suspectați că „au transmis livestreaming pe internet, fără drept, toate programele de televiziune din România încă din 2022″, potrivit comunicatului publicat pe site-ul MAI. „Percheziţiile vizează persoane cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de punerea la dispoziţia publicului, inclusiv prin internet ori prin alte reţele de calculatoare, fără drept, a operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe ori de drepturi suigeneris ale fabricanţilor de baze de date sau a copiilor acestora, indiferent de suport, astfel încât publicul să le poată accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual”, se arată, negru pe alb, în sus-pomenitul comunicat al Poliției Române.
Ce vor păți cei care au încălcat legea dreptului de autor și au prejudiciat cu aproape jumătate de million de euro televiziunea din Tache Perotopopescu rămâne de văzut!
După cum, iarăși rămâne de văzut, ce nu vor păți cei care se prevalează de lege, încălcând, totuși, dreptul fiecăruia dintre noi de a vedea la TV un banal meci de fotbal!