back to top
spot_img

Mecanismele din dependența de jocuri de noroc

Ce anume le conferă jocurilor de noroc această capacitate de a genera dependență?

Dependența de jocuri de noroc a devenit o problemă majoră în societatea noastră, aducând cu sine consecințe nefaste pentru mulți oameni. Ce mecanisme dezvoltă în creier este o dilemă la care cercetătorii și specialiștii în domeniul sănătății mintale încearcă să găsească răspunsuri clare.

Există mai multe motive care contribuie la transformarea jocurilor de noroc într-o adevărată obsesie pentru unii oameni, iar această dependență poate duce la pierderea controlului asupra vieții lor.

Un număr tot mai mare de persoane din întreaga lume este afectat de dependența de jocurile de noroc, o problemă complexă și larg răspândită. Această dependență este alimentată de mecanisme psihologice puternice, care îi determină pe jucători să revină în mod repetat la experiența jocului, chiar în ciuda consecințelor negative pe care le poate avea asupra vieții lor. Studiile din domeniul psihologiei au identificat mai multe mecanisme psihologice care contribuie la dependența de jocurile de noroc.

3 martie 2024 Dependența de jocuri de noroc, un pericol Foto Pexels
Dependența de jocuri de noroc un pericol Foto Pexels

Mecanismele din dependența de jocuri de noroc

Unul dintre aceste mecanisme este reprezentat de recompensa variabilă, care se referă la faptul că jocurile de noroc oferă câștiguri aleatoare. Creierul uman este programat să reacționeze puternic la noutate și la stimulii neprevăzuți.

Studiile au arătat că aceste recompense variabile activează centrii de recompensă din creier, determinând o eliberare crescută de dopamină, un neurotransmițător asociat cu senzația de plăcere și recompensă.

Astfel, jucătorii ajung să dezvolte dependența de jocurile de noroc datorită senzației plăcute pe care o experimentează atunci când obțin câștiguri, chiar dacă acestea sunt rare sau sunt urmate de pierderi frecvente.

Un alt mecanism psihologic care contribuie la dezvoltarea dependenței de jocurile de noroc este iluzia controlului. Mulți jucători cred că pot îmbunătăți șansele lor de câștig prin strategii sau tehnici specifice, chiar dacă jocurile de noroc sunt în mare parte bazate pe factorul aleatoriu și au un grad scăzut de predictibilitate.

Această iluzie a controlului îi determină pe jucători să continue să parieze sau să joace, în ciuda probabilităților matematice care arată că șansele lor de câștig rămân neschimbate.

Studiile arată că această percepție falsă a controlului poate fi întărită de stocarea selectivă a informațiilor în creier, ceea ce face ca jucătorii să își amintească mai ușor succesele lor și să ignore sau să subestimeze eșecurile sau pierderile suferite, scrie Realitatea.net.

În timp ce jocurile de noroc le oferă acestor persoane o scurtă pauză de la realitate și o senzație de control temporar, confruntarea cu consecințele negative ale pierderilor financiare sau cu problemele relaționale legate de dependența de jocuri de noroc poate agrava starea lor de sănătate mentală.

3 martie 2024 Dependența de jocuri de noroc, un pericol Foto Pexels
Dependența de jocuri de noroc un pericol Foto Pexels

Jocuri de noroc, la un click distanță

Un alt aspect crucial în procesul de dezvoltare a dependenței de jocurile de noroc este accesibilitatea lor. În era digitală, jocurile de noroc sunt la doar câteva click-uri distanță, fiind disponibile pe diverse platforme online și pe dispozitive mobile.

Această accesibilitate ușoră poate accentua riscul de a dezvolta dependență, deoarece jucătorii pot fi tentați să parieze în orice moment al zilei, fără a fi restricționați de programele casinourilor fizice sau de orarul de funcționare al sălilor de jocuri.

De asemenea, influența mediului social asupra dezvoltării dependenței de jocurile de noroc este un alt aspect de luat în considerare. Studiile au arătat că persoanele care au prieteni sau membri ai familiei care practică jocurile de noroc sunt mai susceptibile să dezvolte ei înșiși această dependență.

Acest lucru se întâmplă deoarece aceste modele pot normaliza comportamentul patologic și pot influența pe ceilalți să aplice strategii specifice de pariere sau să își asume riscuri mai mari pentru a obține câștiguri mai mari.

author avatar
Magda Patrascu Redactor
Am pus mereu presa pe primul loc încă din studenție, la Facultatea de Jurnalism.

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...