Recent, insula Mayotte a fost lovită de un ciclon de categorie 4, numit Chido, care a provocat distrugeri masive în întreaga regiune, lăsând în urmă o scenă apocaliptică.
După ce a trecut de nordul Madagascarului, ciclonul a continuat să se dezvolte rapid și a lovit Mayotte cu vânturi de peste 220 km/h, devenind cel mai puternic ciclon care a lovit acest teritoriu francez în ultimele 90 de ani. Deși ciclonul a slăbit după ce a trecut de Mayotte și a ajuns în nordul Mozambicului, pagubele deja provocate erau imense.
Insula Mayotte, lovită de un ciclon teribil
Peste 100.000 de migranți neautorizați, mulți dintre ei trăind în așezări informale și colibe din Mayotte, au fost afectați direct de ciclon.
În prezent, autoritățile locale estimează că numărul victimelor ar putea ajunge la sute sau chiar la mii, dar numărul exact nu a putut fi stabilit din cauza distrugerilor masive și a dificultății de a ajunge în zonele afectate. Aproape două treimi din insulă erau inaccesibile, iar drumul și rețelele de comunicații fuseseră distruse, notează CNN.
Pe măsură ce căutările și operațiunile de salvare sunt îngreunate de aceste obstacole, autoritățile au raportat moartea a cel puțin 11 persoane, dar se preconizează că bilanțul va crește.
Mayotte, cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană, cu o populație de aproximativ 300.000 de locuitori, a suferit mult înainte de ciclon din cauza șomajului ridicat, violenței și crizei de migrație.
Mii de oameni din țările vecine Comore și Madagascar au venit în Mayotte în căutarea unor condiții economice mai bune, iar mulți dintre aceștia trăiesc în condiții precare, în așezări informale.
De asemenea, în ultimele decenii, Franța a intensificat măsurile de represiune împotriva migrației ilegale, trimițând forțe de poliție pentru a demonta aceste colibe și a deporta migranții.
După ciclon, localnicii au postat pe rețelele sociale pentru a-și căuta rudele dispărute, iar zonele afectate au fost complet izolate, fără electricitate sau apă curentă. În ciuda ajutoarelor care au început să ajungă în insulă, cu zboruri militare din Franța și din teritoriul francez Réunion, situația rămâne critică, iar salvatorii au întâmpinat dificultăți majore din cauza infrastructurii distruse.
Pe lângă pagubele materiale, fenomenele extreme, cum ar fi ciclonele, sunt din ce în ce mai frecvente și mai devastatoare din cauza schimbărilor climatice, iar acest eveniment tragic din Mayotte este doar un alt exemplu al impactului global al încălzirii planetei.
CITEȘTE ȘI – COD GALBEN de ninsori și viscol. Un ciclon polar a lovit România/ Avertisment ANM pentru București