Masterchef la cuțite, ca să împăcăm și mămăliga Pro tv și brânza Antenei 1 este cel mai longeviv fenomen de televiziune din istoria mass mediei românești. Mulți specialiști în vorbărie mediatică au încercat să găsească cheița de la lacătul succesului, pe care cei trei chefi supraponderali au ascuns-o bine și cu care reușesc, de ani buni, să domine orice fel de competiție mediatică, bătând discret la fund și Vocea României și Românii au talent și emisiunile de călătorit tâmpite de la Antena 1 și Schimb de mame bunici și cam tot ce mișcă în zonă.
Cei trei masterchefi au un mic secret
Deși nu sunt un fan al emisiunii, mă mai uit din când în când să văd tot felul de ciudați cum gătesc bucate la fel de ciudate ca și ei, în speranța că vor reuși să pună mâna pe bănuții oferiți ca premiu. Cei mai mulți dintre ei se screm să gătească, sau să inventeze rețete, care să dea pe spate publicul telespectator și să o facă pe mamaie Sevastița în Adunații Copăceni să încerce să gătească și ea ceafă de pui, aripi de porc, copite de iepure și clătite umplute cu gâze, că așa a văzut la Masterchef, fost Chefi la cuțite. Și zic asta pentru că chefii au migrat precum omologii lor politici, de la o televiziune la alta. După ce s-au certat cu Mona Segal la Pro tv, și-au pus merindele de saci și au plecat la trustul concurent, Antena 1, unde au făcut deliciul unei emisiuni care a bătut tot ce mișcă în piața media, numită Chefi la cuțite. Formatele sunt apropiate, dar nu identice. După ce a venit Mona Segal pe post de vrăjitoare șefă la producțiile locale din Antenă, cei trei chefi și-au luat iar bagajul și s-au întors înapoi la Pro tv pe o cisternă de bani, pe care îi merită cu prisosință. Secretul șefilor este unul extrem de simplu și anume naturalețea. Îmbrăcați ca pe stradă, fiecare după cum îl taie capul, cu haine care stau pe ei ca pe gardul primăriei, (dar nu contează pentru că sunt naturali, și fără e-uri) cei trei chefi au vorbele în permanență la ei, știu să se certe când trebuie, știu să-și muște mâinile când trebuie, știu ce să-i întrebe pe concurenți, și în general știu să facă show de televiziune. Spre deosebire de alte spârcâite de emisiuni, în care protagoniștii și moderatorii îți creează senzația că sunt făcuți din plastic reciclat, cei trei chefi sunt de o normalitate, pe care sincer să fiu, mi-aș dori-o și în alte show-uri de televiziune.
De la cântărețe de muzică populară, la infractori, la vietnamezi și orbi toată lumea gătește.
Una dintre rețetele succesul este diversitatea
Masterchef, sau Chefi la cuțite care e aceeași Mărie cu altă pălărie, este de fapt o felie din tortul vieții, în care să văd toate ingredientele. O călătorie în strania și fascinanta diversitate a realității, în care, sub pretextul a două ouă ochiuri puse pe felie de pâine prăjită, chefii ascultă povești de viață, care-mai-de-care-mai-de-care. Marți seara, am reușit să văd o emisiune de la cap la coadă și nu mi-a părut rău. Au defilat: o doamnă cântăreață de muzică populară, ce se autointitulează “Moldoveanca din Vaslui” care a gătit o banalitate de mămăligă cu ou ochi pe ea și cu niște porcărele la tigaie, un cetățean din Călărași, autointitulat “cardiolog” adică specialist în clonat carduri, a cărui viață cu multe peripeții poate deveni oricând subiect de film și care a trăit în 70 de țări și a locuit în mai multe pușcării decât îți poți imagina. A mai fost un domn din Constanța care vedea doar 10% dar care s-a descurcat admirabil cu gătitul și mulți alți băgători de seamă, care au încercat să accedă la șorțul magic, ce-i bagă în pâine și în competiție. Una peste alta, emisiunea este singura de văzut din toată media românească și spun asta în calitate de cârcotaș șef, care întinge pâinea cuvintelor în sosul mass media de vreo 25 de ani.
Astăzi, Gică Contra vă urează să aveți colțunași din fier forjat și magiun din fructul rațiunii.
CITIȚI ȘI: MasterChef versus Chefi la cuțite (oficiuldestiri.ro)