Iranul a efectuat o serie de execuții care marchează cea mai mare execuție colectivă din ultimele două decenii. Potrivit unui raport al organizației Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, cel puțin 29 de persoane au fost spânzurate într-o singură zi. 26 dintre ele au fost ucise într-o execuție colectivă în închisoarea Ghezelhesar din Karaj, situată în apropiere de Teheran. Alte trei execuții au avut loc în orașul Karaj.
„Mașina de ucis” a executat 29 de persoane într-o zi
Cei executați, printre care se numără și doi cetățeni afgani, fuseseră condamnați pentru diverse infracțiuni, inclusiv crimă, trafic de droguri și viol. Raportul confirmă, de asemenea, că alte grupuri pentru drepturile omului au verificat execuția a cel puțin 24 de persoane în închisoarea din Karaj.
Această serie de execuții vine într-un context de intensificare a criticilor internaționale la adresa politicilor Iranului privind pedeapsa cu moartea. Grupurile pentru drepturile omului acuză regimul iranian că utilizează pedeapsa cu moartea pentru a induce frică în rândul populației, în urma protestelor masive din 2022. Iranul este cunoscut pentru numărul ridicat de execuții anual, fiind al doilea după China la acest capitol.
„Fără un răspuns imediat din partea comunității internaționale, sute de persoane ar putea deveni victime ale mașinii de ucis a republicii islamice în următoarele luni”, a avertizat directorul IHR, Mahmood Amiry-Moghaddam, citat de Times of Israel.
Executați fără drept de apel, după procese fictive
Amini, o kurdă iraniană în vârstă de 22 de ani, fusese arestată pentru o presupusă încălcare a codului vestimentar strict al țării pentru femei.
Rasaei a fost spânzurat marți în închisoarea din orașul Kermanshah, după ce a fost condamnat pentru uciderea colonelului Gărzii, potrivit site-ului sistemului judiciar iranian. Rasaei, membru al minorității etnice kurde și adept al credinței Yarsan, a fost executat în secret, fără ca familia sa sau avocatul său să fie anunțați în prealabil. Apoi, familia sa a fost apoi obligată să-i îngroape trupul într-o zonă izolată, departe de casa sa, a anunțat Amnesty International.
„Autoritățile iraniene au efectuat o execuție arbitrară abominabilă în secret a unui tânăr care a fost supus torturii și altor rele tratamente în detenție… și apoi condamnat la moarte după un proces fictiv”, a declarat directorul adjunct al Amnesty pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, Diana Eltahawy.
Pedeapsa cu moartea, instrument de represiune politică
Ea a declarat că execuția a fost un alt exemplu de utilizare de către Iran a pedepsei cu moartea ca „instrument de represiune politică pentru a insufla teamă în rândul populației”.
Grupurile pentru drepturile omului afirmă că procesele sunt fictive, iar victimele sunt supuse unor torturi greu de imaginat.
Amnesty International a precizat că sentința la moarte a fost pronunțată în octombrie 2023 „după un proces extrem de inechitabil care s-a bazat pe „mărturisirile” sale forțate obținute prin tortură și alte rele tratamente, inclusiv bătăi, șocuri electrice, sufocare și violență sexuală”.
Reacțiile Franței și Statelor Unite: „Inuman. Procese fictive și mărturisiri forțate”
Această execuție colectivă subliniază o tendință alarmantă în politica de justiție penală a Iranului și atrăge atenția globală asupra practicilor de pedeapsă capitală ale regimului.
Ministerul de Externe al Franței a condamnat miercuri execuția lui Rasaei și a reiterat „opoziția sa neschimbată față de pedeapsa cu moartea în toate locurile și circumstanțele”, calificând-o drept o „pedeapsă nedreaptă și inumană”.
Biroul trimisului special adjunct al SUA pentru Iran, Abram Paley, a acuzat Iranul că supune protestatarii la „procese fictive și mărturisiri forțate”.
Iranul a executat cel puțin 345 de persoane numai în acest an
IHR a afirmat că Rasaei a declarat în instanță că mărturisirile au fost obținute prin tortură, dar acest lucru a fost ignorat de judecător, care a respins, de asemenea, două mărturii ale experților, inclusiv un raport medico-legal, care susțineau că el nu ar fi putut fi în spatele uciderii.
Conform datelor furnizate de IDH, Iranul a executat cel puțin 345 de persoane numai în acest an. Organizația a precizat că ultimele execuții au arătat că nu a existat nicio relaxare în utilizarea pedepsei cu moartea de când președintele reformist Masoud Pezeshkian a fost învestit în funcție, săptămâna trecută.
Directorul Iran Human Rights, Amiry-Moghaddam, a declarat că Iranul „exploatează” concentrarea globală asupra tensiunilor dintre Iran și inamicul de moarte Israel prin „uciderea în masă a prizonierilor și intensificarea represiunii în Iran”.
