După ce InfoCons a publicat datele referitoare la vopseaua pentru ouă care poate conține până la 11 E-uri, Sorin Mierlea, președintele InfoCons, ne avertizează că aceasta nu este singurul aspect căruia trebuie să-i acordăm importanță, atunci când vorbim despre masa de Paște.
Cum ajungem să ingerăm vopsea de ouă
Președintele InfoCons a explicat cât de important este să fim conștienți că vopseaua de ouă pe care o folosim în timpul sărbătorilor pascale poate ajunge, în cele din urmă, să fie ingerată. Practic, o consumăm odată cu oul vopsit.
“Și vopseaua de ouă ajunge până la urmă să o ingerăm. Practic, o mâncăm o dată cu oul vopsit, fiindcă face transfer dintre coaja oului și ou şi, astfel, se pune și pe mâinile noastre, ale copiilor. Când discutăm despre ouăle gata vopsite, care se regăsesc în supermarket sau pe care le comandăm online, acestea trebuie să aibă pe eticheta produsului toate ingredientele care se regăsesc în vopseaua cu care este colorat oul respectiv. Altfel, dacă nu avem toate informațiile, nu cumpărăm.”, a explicat Sorin Mierlea.
Ou roșu + muștar = 20 de E-uri
”Și dacă ne gândim că într-un astfel de produs avem 11 aditivi, mai avem și în muștar, probabil încă 10, doar dintr-un ou cu puțin muștar ajungem să mâncăm 20 de aditivi, care de cele mai multe ori se dublează sau se triplează.”
Masa de Paște poate avea 250 de E-uri și sare și zahăr cât pentru două săptămâni
Deși par inofensive, tradiționalele ouă roșii cu muștar ar putea să ne aducă o cantitate considerabilă de E-uri.
”Așa că ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili în condițiile în care masa de Paște poate să ajungă la 250 de aditivi, iar sare și zahăr cât pentru două săptămâni.
De aceea, e bine să fim puțin mai atenți, mai cumpătați, să citim eticheta, să verificăm produsele și, nu în ultimul rând, să ne uităm și la alerte, fiindcă sunt tot mai multe produse în această perioadă în alerte, atât produse agroalimentare, dar și produsele care vin drept cadouri de la Iepuraş – fie că discutăm de o bijuterie, de o haină sau de o jucărie.”, a mai spus președintele InfoCons.
Alimentația ne poate îmbolnăvi grav
Sorin Mierlea a subliniat importanța atenției acordate alimentației copiilor în special în contextul în care românii se confruntă cu probleme grave de sănătate.
”Cred că cel mai important este să fim foarte atenți la ce punem pe masă pentru copiii, nepoții noștri, să avem niște sărbători frumoase, fiindcă, din păcate, suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la o calitate a vieții foarte proaste. Suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la toate tipurile de cancer, pe toate grupele de vârstă, obezitate infantilă, infarct miocardic, accidente cerebrale, care toate au o incidență directă cu ceea ce mâncăm.
Ar trebui să fim atenți, așadar, să citim etichetele și să alegem cele mai curate produse. Găsim produse și fără aditivi sau cu 1-3 aditivi. Trebuie doar să citim eticheta şi să fim mai atenţi”, a atras atenţia Sorin Mierlea, președintele InfoCons, la Antena 3.