În Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare, creștinii se pregătesc de marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos. Marțea Mare este o zi cu însemnătate, iar creștinii respectă cu sfințenie tradițiile.
Această perioadă este una dintre cele mai importante din post, fiecare zi având o semnificație unică. Duhovnicii îi sfătuiesc pe credincioși să se abțină de la păcate, să țină post și să se roage.

Marțea Mare, ziua pildei celor 10 fecioare
În biserici, este citită pilda celor zece fecioare. Mai exact, este vorba despre prezentarea a 10 fecioare, cinci fiind înțelepte, iar alte cinci, neînțelepte. Acestea se pregătesc pentru nuntă. Fiecare dintre ele și-a luat candela și au ieșit să-l întâmpine pe mire, însă cinci dintre ele au uitat să umple candelele cu untdelemn, așa că lumina s-a stins înainte să ajungă mirele. Atunci, ele s-au decis să plece să cumpere ulei, dar au întârziat și nu au mai aut parte de întâlnirea cu mirele.
Marțea Mare: Candelele aprinse cu untdelemn simbolizează faptele bune
Parabola subliniază faptul că fecioarele neînțelepte au uitat ce înseamnă cu adevărat milostenia, iar Hristos a dorit ca prin această pilda să fie descoperită importanța pregătirii pentru judecata de apoi. Candelele aprinse cu untdelemn simbolizează faptele bune și milostenia, care trebuie să ardă până la sfârșitul lumii, adică până la sfârșitul fiecărui om.
Hristos a dorit ca prin această pilda să arate importanța pregătirii pentru judecata de apoi, conform crestinortodox.ro.

Ultima săptămână a Postului Mare
În tradiția populară, în Marțea Mare gospodinele fac curățenie de Paște. De asemenea, este şi ultima zi în care oamenii mai pot munci la câmp.
Săptămâna Mare, denumită și Săptămâna Sfântă sau Săptămâna Patimilor, în creștinism reprezintă ultima săptămână a Postului Mare și săptămâna de dinainte de Paște. Săptămâna Patimilor reprezintă perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare inclusiv.
Săptămâna Sfântă include sărbătorile religioase Duminica Floriilor, Joia Mare, Vinerea Mare și Sâmbăta Mare. Săptămâna Mare nu trebuie confundată cu Săptămâna Luminată, care reprezintă prima săptămână de după Postul Paștelui.
În tradiția ortodoxă, Săptămâna Mare începe cu Sâmbăta lui Lazăr, ziua de dinainte de Duminica Floriilor.
Citiți și: Floriile 2024: Cui trebuie să îi spuneți „La Mulți Ani!” azi