Marte constituie în ultima vreme un fel de planetă-speranță la care visează cercetătorii că va salva omenirea. Iată însă că noi date mai știrbesc din optimismul planurilor de a-i face pe oameni marțieni.
Cel puțin pentru primii 100 de ani în care oamenii vor fi prezenți pe această planetă, situația economică va fi dubioasă, a declarat Michael Meyer, cercetătorul principal al Programului de explorare a planetei Marte al NASA, care a lansat recent roverul Perseverance pentru a studia mai departe planeta pe cale robotică.
Musk are totuși un plan pentru a face din Marte o destinație atractivă pentru o viață pe termen lung: Terraformarea, un scenariu ipotetic în care oamenii fac ca Marte să semene mai mult cu Pământul prin pomparea de gaze în atmosferă. Ar fi o încercare de a folosi aceleași gaze cu efect de seră care cauzează criza climatică de pe planeta noastră pentru a face atmosfera lui Marte mai densă, mai caldă și mai ospitalieră pentru viață. Musk a promovat ideea că procesul ar putea fi declanșat prin lansarea de bombe nucleare pe planetă.
Ideea de terraformare a apărut de la oamenii de știință care dădeau cu piciorul unor idei, a spus Meyer, dar nu de la cineva care credea că este ceva ce oamenii ar putea sau ar trebui să facă.
Marte în imagini tulburătoare
Agenția Spațială Europeană (ESA) a difuzat nu demult imagini considerate de către specialiști „tulburătoare” cu regiunea cunoscută sub numele de Noctis Labyrinthus, care se află pe planeta Marte.
Văile acestei regiuni denumită cu o rezonanță poetică, în latină, au o lățime de până la 30 de kilometri și o adâncime de 6 kilometri. ESA a difuzat un videoclip prin intermediul căruia puteți „călători” prin cratere și dune de nisip.
Imaginile difuzate de ESA nu au făcut altceva decât să îi incite și mai mult pe cei care se întreabă dacă a existat cândva sau chiar există viață pe Marte.
Noi indicii
Întrebarea „Există viață pe Marte?” se pare că deja nu mai constituie o întrebare fără răspuns. Descoperirile recente ale roverului Perseverance pe Marte ne aduc noi indicii despre posibila existență a moleculelor organice pe Planeta Roșie.
Dar descoperirea stârnește și ridică alte întrebări! Legate de originea vieții în sistemul solar. De curând, telescopul James Webb, dotat cu oglinzi mari și instrumente sofisticate, ne-a bucurat privirile cu imagini incredibile, nevăzute până acum asupra galaxiilor îndepărtate.
Cristian Român, editor la Revista Știință și Tehnică, a vorbit la Aleph News despre aceste descoperiri. „Moleculele organice au fost descoperite prin metode spectroscopice. Este vorba despre hidrocarburi aromatice monociclice și policiclice, acestea sunt la baza vieții pe Pământ. Acestea acestea pot proveni și din meteoriții care cad pe Pământ”, spune Cristian Român.
Cel puțin trei locuri în care viața ar putea să existe
„Locul de unde am fost recoltate celulele este o fostă deltă a unui râu, iar acolo ar fi putut apărea viață. Cercetătorii nu elimină această posibilitate, dar spun că ar trebui să așteptăm până în 2031 când vor fi aduse eșantioane de pe Marte, care vor fi analizate pe Terra. Atunci vom avea răspuns la această întrebare. Există cel puțin trei locuri din care avem informații că viața ar putea să existe: Venus, Marte și Saturn”, a conchis Român.
Citiți și:
UPDATE: Prima transmisiune în direct din istorie de pe planeta Marte /VIDEO