Un cutremur puternic a zguduit Marocul în timpul nopții de vineri până sâmbătă. Cu o magnitudine de 6,8, cutremurul a provocat pagube enorme și a semănat panică în Marrakech și în alte locuri populare printre turiștii străini.
UPDATE: Orașul vechi Marrakech a fost devastat
Pagubele sunt mari în oraşul marocan Marrakech cu un bogat patrimoniu arhitectural, după cutremurul devastator care a provocat moartea a 2100 de oameni. Pe cele 700 de hectare ale Medinei, cartierul vechi, pagubele sunt impresionante pe alocuri, cu case distruse şi mormane de moloz înalte uneori de câţiva metri în labirintul de străduţe. Zidurile din secolul al XII-lea, care înconjoară oraşul imperial fondat în jurul anului 1070 de dinastia Almoravid, sunt parţial dărâmate.
Piaţa Jemaa el-Fna, de exemplu, renumită pentru fermecătorii de şerpi şi vânzătorii de henna, este inclusă atât pe lista patrimoniului mondial UNESCO, cât şi pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. La câteva ore după cutremurul violent, o echipă a Naţiunilor Unite, condusă de Eric Falt, a inspectat Medina timp de două ore. „Putem spune deja că pagubele sunt mult mai mari decât ne aşteptam. Am găsit fisuri majore în minaretul Koutoubia, cea mai emblematică structură, dar şi distrugerea aproape completă a minaretului moscheii Kharbouch” din Piaţa Jemaa el-Fna, notează Falt.
La câţiva metri de această moschee cu zidurile slăbite, comercianţii stau pe scaunele lor, aşteptând clienţii, iar de cealaltă parte a străzii, o cafenea care datează din anii 1960 îşi întâmpină clienţii, în ciuda fisurii mari pe unul dintre pereţii săi interiori. „Cu toate acestea, zona cea mai evident afectată este Mellah (fostul cartier evreiesc), unde distrugerea caselor vechi este cea mai spectaculoasă”, adaugă Falt. Acolo, case cu un etaj, cu zidărie de piatră care devine roz la soare, au fost reduse la moloz. Au fost instalate bare de fier şi alte suporturi improvizate pentru a susţine pereţii căzuţi.
——————————————————————————————-
UPDATE. Bilanţul victimelor a trecut de 2.100 de morţi
Supravieţuitorii celui mai ucigător cutremur din Maroc din ultimele şase decenii au încercat duminică să găsească hrană, apă şi adăpost, în timp ce căutările pentru cei dispăruţi continuau în satele îndepărtate, iar numărul morţilor, care deja depăşeşte 2.100, pare să crească în continuare, relatează Reuters.
Cel mai recent bilanţ al dezastrului a urcat la 2.122 de morţi şi 2.421 de persoane rănite. Pagubele aduse patrimoniului cultural marocan au devenit mai evidente atunci când mass-media locală a raportat prăbuşirea unei moschei din secolul al XII-lea, importantă din punct de vedere istoric. De asemenea, cutremurul a avariat părţi din oraşul vechi Marrakech, un sit din patrimoniul mondial UNESCO.
——————————————————————————————–
UPDATE. Până în acest moment, nu există informații despre cetățeni români victime ale cutremurului
MAE anunţă că, până în acest moment, potrivit informaţiilor obţinute de Ambasada României la Rabat, nu există cetăţeni români printre victimele cutremurului din Maroc.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) precizează că Ambasada României la Rabat menţine legătura cu autorităţile locale implicate în gestionarea urmărilor cutremurului şi cu cetăţenii români rezidenţi, demersuri efectuate în coordonarea Centralei MAE.
MAE aminteşte că cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Rabat: +212 537 72 14 93 şi +212 537 20 74 01, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.
—————————————————————————————–
UPDATE. Marocul declară trei zile de doliu naţional. Numărul morților a crescut la peste 2.000
Marocul a declarat trei zile de doliu naţional, timp în care drapelul naţional va fi arborat la jumătate de catarg în toată ţara, a anunţat sâmbătă Curtea regală. Forţele armate marocane vor desfăşura echipe de salvare pentru a furniza în zonele afectate apă potabilă curată, provizii alimentare, corturi şi pături, a adăugat aceasta.
Ministerul de Interne din Maroc a anunţat sâmbătă seara un nou bilanţ: 2.012 persoane au fost ucise şi 2.059 rănite, dintre care 1.404 sunt în stare critică. Supravieţuitorii îşi petrec noaptea în aer liber în Munţii Atlas, după ce seismul a distrus case şi sate întregi, având cel mai ucigător bilanţ din ultimele şase decenii.
Localnicii încă mai căutau supravieţuitori îngropaţi pe versanţi, unde casele din cărămidă de lut, piatră şi lemn brut au fost puse la pământ. Vechiul oraş istoric Marrakech a suferit, de asemenea, pagube importante.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că peste 300.000 de persoane au fost afectate în Marrakech şi în zonele învecinate.
——————————————————————————————
UPDATE. Meciul naționalei marocane a fost amânat. Jucătorii au donat sânge
Meciul dintre Maroc şi Liberia, din cadrul preliminariilor CAN 2024 din Coasta de Fildeş, care urma să se dispute sâmbătă seară la Agadir, a fost anulat. Decizia a fost luată ca urmare a cutremurului produs, vineri seară, în provincia marocană Al Haouz. Jucătorii din echipa naţională a Marocului au mers, sâmbătă, la Spitalul Universitar din Agadir pentru a dona sânge. La fel ca antrenorul Walid Regragui, Achraf Hakimi şi fundaşul de la Paris Saint-Germain, Achraf Hakimi, toţi au dat un exemplu.
À l’heure actuelle, la priorité est de fournir du sang à ceux qui se trouvent dans une situation critique. Le don de sang est la responsabilité de chacun pour sauver le plus grand nombre de vies possible. Votre aide est indispensable 🙏🏽❤️
فهاد لوقت الأولوية هي نعطيو الدم ل الناس… pic.twitter.com/a1JZ9KxN81
— Achraf Hakimi (@AchrafHakimi) September 9, 2023
————————————————————————————-
UPDATE. Bilanțul ”negru” crește
Ministerul marocan de Interne a anunţat sâmbătă la prânz un nou bilanţ: 1.037 de morţi şi 1.204 răniţi, dintre care 721 sunt în stare gravă. Continuă misiunile de salvare şi căutare a victimelor.
—————————————————————————————
Potrivit presei locale, este cel mai puternic seism care a lovit regatul până în prezent. Centrul Naţional de Cercetare Ştiinţifică şi Tehnică (CNRST), cu sediul la Rabat, a anunţat că seismul a avut o magnitudine de 7 pe scara Richter, având epicentrul în provincia Al-Haouz, la sud-vest de oraşul turistic Marrakech. Institutul american pentru geofizică, USGS, a evaluat magnitudinea de moment a seismului la 6,8, însă cutremurul s-a produs la o adâncime mică, de numai 18,5 kilometri, în plină noapte, vineri, la ora locală 23.11 (sâmbătă, 1.11, ora României) şi din această cauză este de natură să fi provocat victime şi pagube materiale de proporţii.
Potrivit imaginilor care circulă pe reţelele sociale şi a martorilor, cutremurul a provocat pagube importante în mai multe oraşe. Într-un oraş din provincia Al-Haouz, unde a fost epicentrul cutremurului, o familie întreagă a fost prinsă sub dărâmături după ce casa lor s-a prăbuşit.
Locuitorii din Marrakech, cel mai apropiat oraş mare de epicentru, au declarat că unele clădiri s-au prăbuşit în oraşul vechi, un sit al patrimoniului mondial UNESCO care de obicei este foarte aglomerat, iar televiziunea locală a prezentat imagini cu minaretul unei moschei căzut în celebra piaţă Jemaa el-Fna, inima oraşului Marrakech, rănind două persoane.
🚨🇲🇦 | Images terrifiantes du minaret de la Koutoubia durant le séisme .
Symbole de la puissance de l’Empire Almohade, cette mosquée construite en 1196 a eu pendant longtemps le minaret le plus haut du monde musulman (77 m) .#Morocco #Maroc #marokka #seisme #Marrakech #المغرب pic.twitter.com/zFlQ8MVIBq
— ATLAS ⛥ (@king7atlas) September 9, 2023
Pe lângă Marrakech, cutremurul a fost resimţit şi în Rabat, Casablanca, Agadir şi Essaouira, provocând panică în rândul populaţiei. Mulţi oameni au ieşit pe străzile din aceste oraşe, temându-se că locuinţele lor se vor prăbuşi.
Ce au declarat martorii
“Eram în pat când totul a început să se zguduie. Am crezut că patul meu va zbura. Am ieşit în stradă pe jumătate dezbrăcat şi m-am dus imediat în curte. A fost un haos total, o adevărată catastrofă, o nebunie”, a declarat telefonic pentru AFP francezul Michaël Bizet, în vârstă de 43 de ani, proprietar a trei case tradiţionale în oraşul vechi din Marrakech.
“În jurul orei 23.00, am simţit o mişcare foarte violentă şi mi-am dat seama că era un cutremur. Vedeam cum se mişcau clădirile. Nu avem neapărat reflexele necesare pentru acest tip de situaţie. Apoi am ieşit afară şi erau foarte mulţi oameni acolo. Oamenii erau toţi în stare de şoc şi panică. Copiii plângeau, părinţii erau dezorientaţi”, a povestit Abdelhak El Amrani, un locuitor din Marrakech, în vârstă de 33 de ani, care a vorbit cu AFP prin telefon.
Un alt locuitor din Marrakech, Brahim Himmi, a declarat pentru Reuters că a văzut ambulanţe ieşind din oraşul vechi, iar faţadele multor clădiri sunt deteriorate. El a spus că oamenii erau speriaţi şi stăteau afară temându-se de un nou cutremur.
“Candelabrul a căzut din tavan şi am fugit afară. Sunt încă în drum cu copiii mei şi suntem speriaţi”, a declarat Houda Hafsi, în vârstă de 43 de ani, din Marrakech. O altă femeie de acolo, Dalila Fahem, a declarat că în casa ei au apărut fisuri şi că mobila a fost deteriorată. “Din fericire, nu mă culcasem încă”, a spus ea.
Oamenii din Rabat şi din oraşul de coastă Imsouane au fugit, de asemenea, din case, temându-se de un cutremur mai puternic, potrivit martorilor Reuters. Videoclipuri partajate pe reţelele sociale imediat după cutremur, pe care Reuters precizează că nu le-a putut verifica imediat, arătau oameni fugind speriaţi dintr-un centru comercial, din restaurante şi din clădiri de apartamente, adunându-se afară.
Maroc, țară expusă la cutremure
Din cauza poziţiei sale – pe linia de contact dintre plăcile mediteraneană, europeană şi africană – Marocul este o ţară deosebit de expusă la activitate seismică, în special în regiunea nordică, scrie Le Figaro.
”Marocul este o țară în care tectonica activă este moderată, dar nu zero. Deși este mai puțin expus decât țările din estul Mediteranei, precum Turcia sau Grecia, riscul de cutremure este semnificativ. Coasta mediteraneană a Marocului este cea mai seismică zonă din țară. Cutremurul de la Al Hoceima, care a avut loc acolo în 2004, unul cu magnitudinea de 6,4, care a făcut peste 600 de victime. Dar și Munții Atlas sunt seismici. În acest sens, cutremurul de aseară nu este o surpriză pentru seismologi”, scrie publicația franceză.
Jurnaliștii mai amintesc și seismul din 29 februarie 1960. Acesta a distrus complet Agadir, un oraş de pe coasta de vest a ţării, ucigând peste 12.000 de persoane – o treime din populaţia oraşului.