Marius Țeicu este unul dintre cei mai iubiți cantautori români din toate timpurile. Consideră că ar putea fi promovați mai mult ariștii români care mai sunt în viață. Pe el, după cum mărturisește, îl oprește zilnic lumea pe stradă…
Instrumentist și orchestrator, dirijor și profesor de muzică, Marius Țeicu este una dintre figurile emblematice ale muzicii ușoare, compunând aproape 500 de piese, dar și muzică de teatru, film și music hall. A pregătit și a influențat generații de artiști și muzicieni.
Ce părere are Mariu Țeicu despre muzica prezentului? „Drept să vă spun la întrebarea asta nu prea știu ce să vă zic, pentru că eu m-am închis în mine în ultimii ani și nu mai știu ce se mai întâmplă. (…) Zilnic sunt oprit pe stradă și sunt întrebat de ce nu se mai difuzează o piesă sau alta sau de ce nu mai apar la emisiuni ”, a mărturisit artistul la București FM. „Le-am explicat, am refuzat și eu foarte multe emisiuni. Ce pot să vă spun este că poate că muzica veche și interpreții de primă mărime, pe care i-am avut și care mai sunt, că n-au murit toți, ar putea să fie difuzați mai mult.
Pe cine a făcut vedetă Marius Țeicu
Mulți artiști au avut șansa să învețe de la el atât tehnica vocală, cât și alte „secrete” necesare unui artist aflat la începutul carierei. Mulți au devenit vedete, de-a lungul timpului.
„I-am învățat să țină un microfon în mână (…) să știe să miște microfonul din stânga-dreapta, să știe ce să facă cu mâna liberă, să știe ce să facă cu stânga și cu dreapta când se află la un microfon care e pe stativ. Pentru că toate lucrurile sunt importante. Cum te uiți în sală. Foarte multe lucruri, în afară de vocalize, interpretări ș.a.m.d.
Am avut și o generație foarte talentată de studenți, pentru că am fost profesor vreo 20 și ceva de ani la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Ecologice și după ne-am transferat la Facultatea de Teatru din cadrul Universității Spiru Haret, unde i-am avut studenți, pe Monica Anghel, Anca Țurcașiu, Fuego, Narcisa Suciu, Manuela Fedorca, Laura Stoica, până s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu ea, pe Adrian Despot, toți niște nume”.
Mrius Țeicu: „Există concurența asta extraordinară”
Solistul mai punctează că „există concurența asta extraordinară dintre posturile de radio, unele posturi particulare, altele publice și după părerea mea, n-ar trebui uitați oamenii ăștia care au ținut pe posturile respective atâția ani, ore, mii de ore de muzică bună, că nimeni n-are pretenția să se dea piese proaste sau interpreți care n-au însemnat ceva în istoria muzicii ușoare românești. Deci aici aș avea poate că o rugăminte și pentru că lumea vrea, lumea dorește”.
Artistul a compus sute de piese, unele dintre ele fiind interpretate de personalități ale muzicii precum Aurelian Andreescu Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Angela Similea, Loredana, Monica Anghel, Silvia Dumitrescu, Gabriel Cotabiță, Fuego și nu numai.
A fost premiat la Gala Premiilor Radio România din 2016 pentru întreaga activitate dedicată muzicii.
Marius Ţeicu s-a născut în 9 mai 1945
Artistul a împlinit vârsta de 76 de ani pe 9 mai. Marius Ţeicu s-a născut în 9 mai 1945, la Reşiţa, dar a copilărit la Timişoara. Cum părinţii cântau amândoi la Filarmonica din Timişoara în cor, mare parte din copilărie şi-a petrecut-o în Filarmonică, la repetiţiile acestora.
A făcut pian de la vârsta de cinci ani, iar la şase ani s-a înscris la şcoala elementară de muzică. Toţi colegii cântau despre pisicuţă ori căţeluş, numai el era cu Simfonia a IX-a de Beethoven. Cum însă părinţii îşi doreau o meserie serioasă pentru el, de doctor, inginer, l-au obligat să dea examen la un liceu teoretic.
După absolvirea liceului, în 1963, a venit în Bucureşti să dea examen la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din Bucureşti. Opt colegi au venit cu el la Conservator şi toţi opt au intrat. În facultate stă la cămin, fiindcă posibilităţile materiale sunt reduse, îşi cârpeşte singur ciorapii şi-şi pune talpă de carton la pantofii perforaţi (ca să astupe găurile), dar nu se lasă.
S-a remarcat în anul 1967 ca membru al grupului ”Dixie 67”, devenit ”Modern grup”, alături de Petre Magdin şi Marcel Dragomir. ”Modern grup” îi lansează primele compoziţii, care atrag atenţia realizatorilor de emisiuni muzicale de la Radio România.
În perioada 1968-1974 a fost profesor al Şcolii Populare de Artă – secţia canto-muzică uşoară. Aici i-a avut elevi pe Angela Similea, Dida Drăgan, Olimpia Panciu, Mirabela Dauer, Adrian Romcescu, Mihai Constantinescu, Ioan Luchian Mihalea. Între timp, televiziunea îl fascinează şi-l acaparează aproape total.
Care a fost prima melodie pe care a cântat-o Marius Țeicu
„Prima piesă pe care am cântat-o a fost un duet cu Olimpia Panciu: Frumoasele duminici. Aveam nişte emoţii groaznice, în loc să mă ţin de stativul microfonului, mă ţineam de ea. Apoi am mai scris o piesă în duet cu Olimpia şi abia apoi am avut curaj să cânt o piesă singur. Acum, când te gândeşti la 40 de piese, par multe, dar 40 din 500 nu mai par aşa multe”, mărturisea acum ceva vreme artistul.
Compoziţiile sale, peste 500 la număr (”Am alergat după o stea”, ”Iubire”, ”Doar pacea”, ”Clipe de viaţă”, ”Da, da, da”, ”O portocală”), sunt legate de cariera unor interpreţi de succes ai muzicii uşoare româneşti – Margareta Pâslaru, Marina Voica, Anda Călugăreanu, Aurelian Andreescu, Mihai Constantinescu, Olimpia Panciu, Dida Drăgan, Angela Similea, Adrian Romcescu, Silvia Dumitrescu, Anca Ţurcaşiu, Mirabela Dauer, Monica Anghel, Corina Chiriac, Loredana Groza, Aurelian Temişan, Adrian Daminescu – dar şi de repertoriul unor soprane ca Bianca Ionescu sau Daniela Vlădescu.
De-a lungul anilor, a interpretat 50 dintre propriile compoziţii, singur sau în duet cu artiste ca Olimpia Panciu, Angela Similea, Corina Chiriac. Din 1974 este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor şi are numeroase participări la concursuri şi festivaluri muzicale de gen, precum şi premii în ţară sau străinătate. În aprilie 2002, a fost ales membru în Consiliul de conducere al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, la secţia muzică uşoară şi jazz.
Marius Ţeicu a obţinut sute de premii la secţiunile “Creaţie” şi “Şlagăre” ale festivalurilor şi concursurilor de acest gen. La ediţia din 2003 a Festivalului de la Mamaia, Marius Ţeicu, alături de alte nume mari ale muzicii uşoare româneşti, a primit Premiul special – o distincţie aniversară, prilejuită de împlinirea a 40 de ani de la debutul festivalului.
Din 1997 a devenit profesor de canto la Facultatea de Teatru, din cadrul Universităţii “Spiru Haret”.
A făcut parte din juriile festivalurilor “Cerbul de Aur”, “Mamaia”, “Melodiile Bucureştilor” şi ale concursurilor de interpretare “Steaua fără nume”, “Ploaia de stele”.
În 2014, a fost lansată, la Târgul de carte GAUDEAMUS Radio România, cartea ”Marius Ţeicu – compozitor de top”, scrisă de muzicologul Daniela Caraman Fotea.
Citiți și: De ce nu mai vine în România cântărețul Sam Smith. Era „piesa de rezistență” la un cunoscut festival