Marius Budăi a ajuns de urgență la spital, după ce i s-a făcut rău la volan. Fostul ministru al Muncii conducea spre București, însă în localitatea Hârlău i s-a făcut rău și a reușit să ajungă singur la spitalul din localitate, după care a fost transferat de urgență la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.
Marius Budăi a ajuns la spital
Fostul ministru al Muncii, deputatul Marius Budăi, a fost transportat de urgență la spital după ce i s-a făcut rău la volanul mașinii sale.
El a reușit să ajungă la spitalul din oraș, iar de acolo a fost transferat cu o ambulanţă la Spitalul Clinic de Urgență “Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, unde se află internat pentru investigaţii medicale amănunţite.
Potrivit unor surse medicale, fondul oboselii și cel mai probabil a stresului, Marius Budăi ar fi suferit un accident ischemic vascular. Marius Budăi a rămas sub supravegherea medicilor, fiind în stare stabilă.
Ce este un accident ischemic vascular
Precizăm că potrivit sursei citate, Marius Budăi a suferit un accident ischemic vascular, pe fondul oboselii și a stresului.
Un accident ischemic vascular, cunoscut și sub numele de accident vascular cerebral ischemic (AVC ischemic), este o afecțiune gravă cauzată de blocarea fluxului de sânge către o parte a creierului, potrivit specialiștilor. Această blocare este de obicei determinată de un cheag de sânge (tromb) sau o placă de aterom care obstrucționează un vas cerebral. Fără oxigen și nutrienți, celulele nervoase din zona afectată încep să moară în câteva minute, ceea ce poate duce la pierderea funcțiilor controlate de acea zonă a creierului (vorbire, mișcare, memorie etc.).
Accidentul ischemic vascular apare, în general, pe fondul unor condiții medicale preexistente, cum ar fi: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, colesterolul crescut, fibrilația atrială (aritmii cardiace care favorizează formarea cheagurilor), fumatul și consumul excesiv de alcool, obezitatea și sedentarismul.
Potrivit medicilor, stresul cronic și oboseala severă pot contribui la apariția unui accident vascular ischemic, dar nu sunt cauze directe. În schimb, ele acționează prin: creșterea tensiunii arteriale, favorizarea inflamației cronice și a formării cheagurilor, tulburări de somn și ritm cardiac neregulat, creșterea nivelului de cortizol (hormonul stresului), care poate duce la deteriorarea vaselor de sânge.
Cine este Marius Budăi
Marius Budăi a fost de două ori ministru al Muncii, însă cariera sa a fost marcată de controverse legate de calificările sale academice și de gestionarea unor crize sociale.
Marius Budăi a urmat studii economice la Universitatea Spiru Haret, una dintre instituțiile de învățământ superior private din România, frecvent criticată pentru calitatea scăzută a programelor sale. Între 2004 și 2008, a fost student la Facultatea de Management Financiar-Contabil din cadrul universității. După finalizarea studiilor de licență, a continuat cu un masterat în management financiar, tot la Spiru Haret, în perioada 2008-2010.
Un aspect controversat al parcursului său educațional este faptul că, în perioada studiilor, Marius Budăi a ocupat mai multe funcții administrative și politice în diferite orașe din țară, ceea ce a ridicat întrebări cu privire la modul în care a reușit să urmeze cursurile la București.
Înainte de a intra în politică, Marius Budăi a ocupat mai multe poziții în administrația publică și în sectorul privat:
1995-2008 – Referent la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Botoșani.
2001-2008 – Reprezentant zonal al unei firme de curierat din Galați.
2007-2009 – Administrator la Pirim’s Food din Botoșani.
2004-2006, 2008 – Șef de cabinet parlamentar.
În noiembrie 2018, a fost numit ministru al Muncii în Guvernul Viorica Dăncilă, ocupând această funcție până în noiembrie 2019. În această perioadă, s-a remarcat prin majorarea pensiilor și a salariului minim, însă și prin măsuri populiste care au fost criticate pentru lipsa de sustenabilitate economică.
Budăi a revenit în funcția de ministru al Muncii în noiembrie 2021, în guvernul condus de Nicolae Ciucă. Mandatul său s-a încheiat în iulie 2023, când a fost forțat să demisioneze în contextul scandalului „azilelor groazei” – un caz de abuz și neglijență gravă în centrele de îngrijire a vârstnicilor din România.