La aproape doi ani distanță de la retragerea autorizației City Insurance, fostul lider de pe piața RCA, Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a plătit circa 200 milioane de euro pentru mai puțin de jumătate dintre cererile celor păgubiți.
Între timp, sub umbrela aceleiași conduceri ASF, care este plătită lunar cu mii de euro pentru supravegherea pieței de asigurări, a intrat în faliment și Euroins, unde sunt deja peste 100.00 de cereri de plată, conform unei analize realizată de Hotnews.ro.
Ce despăgubiri s-au plătit până acum după falimentul City Insurance
Instituția condusă de Nicu Marcu a retras autorizația de funcționare a societății City Insurance în data de 27 septembrie 2021, iar primele plăți făcute de FGA în contul păgubiților au fost făcute în același an, în luna noiembrie.
În ceea ce privește numărul de cereri de plată pe care le-au făcut păgubiții City Insurance și ceea ce s-a plătit până acum, reprezentanții FGA au făcut pentru Hotnews.ro următoarele precizări:
„Pentru City Insurance SA, FGA a înregistrat 259.528 cereri de plată, din care a instrumentat 104.903 până la data de 26.07.2023. Plățile efectuate până la 26.07.2023 sunt în suma de circa 976 milioane de lei. Mai rămân aproximativ 154.625 cereri de plată de instrumentat.
Ținând cont de faptul că, pretențiile creditorilor de asigurări nu sunt exprimate întodeauna în cererile de plată (ex: cererile de plată „regie proprie”), nu putem estima o sumă finală a plăților pentru creditorii de asigurări ai acestei societăți”.
Ce despăgubiri s-au plătit până acum în falimentul Euroins?
După cum se știe, la 17 martie 2023, ASF a suspendat autorizația de funcționare a Euroins, constatând totodată starea de insolvență a societății, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim de 1,75 miliarde de lei.
Grupul bulgar Eurohold a reacționat imediat, acuzând o preluare ostilă a activelor Euroins România. Ulterior, la data de 9 iunie, Tribunalul București a declarat falimentul fostului lider RCA, la care milioane de șoferi români aveau polițe RCA.
Primele plăți către păgubiții Euroins au început să fie făcute în data de 18 mai, fiind plătiți peste 650.000 de lei pentru peste 1.000 de cereri din partea păgubiților.
În ceea ce privește numărul cererilor de plată care s-au adunat în contul Euroins și a plăților care s-au făcut de atunci, reprezentanții FGA au făcut următoarele precizări:
„Pentru Euroins, FGA a înregistrat 107.583 cereri de plată, achitând până la data de 26.07.2023 suma de circa 22,8 milioane lei pentru 7.008 cereri de plată.
FGA se află într-un proces continuu de primire a solicitărilor din Categoria Cererilor de plată din partea potențialilor creditori de asigurări ai societății Euroins, astfel, nu putem estima suma finală pe care FGA o va achita în contul creditorilor de asigurări ai acestei societăți sau numărul final de cereri de plată care vor fi înregistrate pentru asigurătorul menționat”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii FGA.