Încercarea de a face din Marte o planetă locuibilă pentru umanitate este un subiect frecvent întâlnit în domeniul science-fiction. Dar, în realitate, este posibil să transformăm această idee în realitate? Cercetătorii au propus o nouă abordare: încălzirea planetei prin eliberarea de aerosoli modificați (de dimensiuni similare cu sclipiciul) din materiale precum fier sau aluminiu în atmosfera sa. Acest proces ar putea ajuta la captarea căldurii și disiparea luminii solare către suprafața marțiană.
Scopul acestei propuneri este de a intensifica efectul de seră deja prezent pe Marte, cu scopul de a crește temperatura medie în aproximativ 28 de grade Celsius în următorii zece ani.
În perspectiva de a face planeta Marte locuibilă pentru oameni, cercetătorii au elaborat o propunere pentru un prim pas realizabil. Acest lucru ar putea oferi noi oportunităţi pentru explorarea şi colonizarea planetei.
“Terraformarea se referă la transformarea unei planete pentru a o face mai similară Pământului. În cazul planetei Marte, încălzirea este un pas important, dar nu suficient. De obicei, metodele anterioare se concentrează pe eliberarea de gaze cu efect de seră, care necesită resurse scumpe şi rare pe Marte”, a explicat Edwin Kite, specialist în planetologie la Universitatea din Chicago din Statele Unite și co-autor al studiului publicat recent în jurnalul ştiinţific Science Advances.
“Lucrarea noastră se concentrează pe o nouă propunere de utilizare a nanoparticulelor pentru a încălzi atmosfera Marte și pe o modelare climatică care sugerează că această metodă poate fi mai eficientă decât cele anterioare. Aceasta este o descoperire importantă, deoarece poate oferi o soluție mai realistă pentru modificarea climei de pe Marte și poate influența strategiile viitoare ale explorării planetei.” Așa cum a explicat Kite, acest lucru este vital pentru a găsi tehnici mai fezabile de colonizare a planetei.
NASA explorează Marte și pregătește misiuni pe Lună
Agenţia spaţială americană, NASA, a trimis vehicule robotizate pentru a explora suprafaţa marțiană și sonda InSight pentru a studia interiorul planetei. Ca parte a programului lor Artemis, ei speră să trimită astronauți pe Lună în următorii ani – pentru prima dată de la 1972 – astfel pregătind posibile viitoare misiuni cu echipaj uman pe Marte.
Crearea de aşezări umane pe Marte este un plan îndrăzneţ, dar plin de provocări. Există numeroase obstacole precum lipsa oxigenului respirabil, radiaţiile ultraviolete dăunătoare din cauza atmosferei rarefiate, solul sărat care este ostil pentru culturi, furtunile de praf care pot acoperi o mare parte a planetei şi multe altele. Cu toate acestea, cel mai grav impediment îl reprezintă temperaturile scăzute.
“În ciuda îndoielilor, suntem hotărâți să demonstrăm că ideea de a încălzi Marte nu este deloc imposibilă. Această descoperire oferă o nouă perspectivă și sperăm că va încuraja comunitatea științifică și publicul să exploreze această idee provocatoare.” Samaneh Ansari, doctorand în departamentul de inginerie electrică și informatică de la Universitatea Northwestern din Illinois, Statele Unite, a mai declarat: “Sperăm ca rezultatele noastre să inspire pe alții să se gândească la posibilitatea de a încălzi planeta Marte.”
Cercetătorii explorează posibilitatea încălzirii lui Marte prin nanotuburi
Marte este o planetă cunoscută pentru temperaturile sale extreme, cu o medie de minus 65 de grade Celsius la suprafaţă. Acest lucru se datorează în parte atmosferei rarefiate care permite căldurii solare să scape uşor în spaţiul cosmic. Există, totuşi, speranţa că s-ar putea găsi apă lichidă pe planeta noastră vecină, dacă se iau măsuri adecvate. Această propunere ar putea ajuta la menţinerea apei lichide pe suprafaţa lui Marte, unde acum exista numai gheaţa în regiunile polare şi subterane.
Oamenii de ştiinţă au sugerat ca o posibilă soluţie pentru problemele legate de schimbările climatice să fie eliberarea continuă în atmosferă a unor particule în formă de tijă extrem de mici – nanotije – la o viteză constantă timp de câteva ani. Această metodă ar putea reduce cantitatea de emisii nocive din atmosferă şi ar putea avea un impact pozitiv asupra mediului.
Potrivit lui Ansari, există două opțiuni pentru construirea nanotuburilor pe Marte: transportarea materialelor necesare sau transportarea instrumentelor de producție și fabricarea lor acolo. Din cauza cantității mari de fier și aluminiu de pe suprafața planetei, cea din urmă ar fi probabil alegerea mai avantajoasă.
Oamenii de știință sunt conștienți de posibilele consecințe nedorite ale terraformării unei lumi străine în beneficiul umanității. De aceea, ei sunt dornici să afle dacă Marte a fost locuit în trecut – sau poate chiar în prezent – de forme primitive de viață, cum ar fi microbi subterani.
“Chiar dacă ar putea încălzi Marte, efectele şi costurile potenţiale ale nanoparticulelor sunt greu de prezis. Există posibilitatea ca solul marțian să conțină substanțe toxice pentru formele de viață pământești, în cazul cărora beneficiile încălzirii sunt nule.” Acest lucru a fost afirmat de Kite.
“În continuare, dacă ar exista o biosferă fotosintetică pe planeta Marte, acest lucru ar putea avea un impact pozitiv asupra dezvoltării umane în sistemul solar”, a menționat Kite.
Din punct de vedere al costurilor, dacă existau forme de viață pe Marte, studierea lor ar putea aduce beneficii semnificative care să justifice protecția fermă a habitatului lor.
CITIȚI ȘI: Vacanță fără stres: Cele mai neobișnuite legi de circulație pentru vara anului 2024