Pensionarii Șeful Casei Naționale de Pensii (CNPP), Daniel Baciu, a explicat joi, la Antena 3, că există o noutate în legea pensiilor care va influența recalcularea de la 1 septembrie. În plus, acesta a mai afirmat că vor fi majorări ale pensiilor şi mai mari de 80%, după marea recalculare din septembrie.
La rândul său, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a furnizat noi detalii referitoare la recenta lege a pensiilor, care implică și recalcularea pensiilor.
“Sporurile nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent”
„Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.
Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări social.
Acolo era acest risc, în special la acordul global, ca adeverința pe care o eliberează un angajator să fie cu niște sume mai mici decât sumele din carnetul de muncă. Iar noi am specificat foarte clar în lege și în norme că dacă vin cu asemenea adeverințe, cu sume mai mici, pensia lor să nu scadă. La fel ca și la recalculare, pe noua formulă de calcul, să rămână cu cuantumul cel mai avantajos în plată”, a declarat șeful CNPP.
Cum vor fi calculate sporurile de la 1 septembrie
„Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea.
Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a mai Daniel Baciu.
Precizări cu privire la tarifele adeverințelor necesare pentru recalcularea pensiilor
La rândul său, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a furnizat noi detalii referitoare la recenta lege a pensiilor, care implică și recalcularea pensiilor.
Aceste clarificări vin într-un context în care mulți dintre pensionari se confruntă cu dificultăți în obținerea adeverințelor necesare, deoarece acestea sunt greu de obținut, mai ales că multe dintre firmele respective au fost desființate. De asemenea, există situații în care tarifele pentru aceste documente depășesc capacitățile financiare ale solicitantului.
”Tocmai pentru întărirea principiului contributivității, dat fiindcă nu toate categoriile de persoane au beneficiat de prime, ore suplimentare, acord global au fost luate în calcul veniturile contributive pe care fiecare pensionar le-a avut, venituri contributive înregistrate. Acesta este motivul pentru care prevederile noii legi sunt bazate pe toată filozofia legii, în primul rând ca un pilon pe contributivitate, astfel încât în lege să ținem cont de trei elemente.
Totalul punctelor acumulate este generat de totalul punctelor contributive de unde noutatea este aceasta și tocmai pentru a veni în sprijinul pensionarilor avem această perioadă în care se va ține cont de toate veniturile, fiindcă acestea vor fi, să zicem, la mica recalculare, luată în calcul de la 1 septembrie. Începând cu data de 1 septembrie, mai au la dispoziție 6 luni pentru a-și aduce documentele doveditoare.
Pe de altă parte, avem punctele necontributive asimilate care țin de educația pe care domniile lor o au și anume perioadele de studii superioare, de perioadele de armată, de șomaj, și dacă a fost cazul de prizonierat, sper că a fost cazul la cât mai puține persoane, și nu în ultimul rând, de punctele de stabilitate, care au menirea de a încuraja munca și stagiile mai lungi de cotizare.
Prin urmare, nu ne-am dorit lucrul acesta, îl cunoaștem, ne dorim să îl îmbunătățim și să venim cu ceva care să vă ușureze viața. Avem situație de la firul ierbii, dar sensul legii pe care noi am creat-o nu este în niciun caz de a vă pune pe drumuri, ci esențial este că vă recunoaștem drepturi care până acum nu v-au fost recunoscute”, a explicat Simina Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, Solidarității Sociale, la România TV.
Ministrul Muncii a mai precizat că este conştientă de problemele cu care se confruntă seniorii şi a dat asigurări că noua lege a pensiilor îi va sprijini.
CITIȚI ȘI: