Marea Britanie nu va face concesii în privința standardelor de siguranță alimentară în schimbul unor tarife mai reduse pentru exporturile sale către SUA, a afirmat, duminică, ministrul britanic al Economiei, Jonathan Reynolds.
Președintele american Donald Trump a introdus un tarif de 10% pentru majoritatea bunurilor importate din Marea Britanie și unul mai ridicat, de 25%, pentru automobile, oțel și aluminiu.
„Noile obstacole comerciale sunt dezamăgitoare”
Chiar dacă tarifele impuse Regatului Unit se află la limita inferioară a spectrului tarifar practicat de SUA, indicând un schimb comercial relativ echilibrat între cele două națiuni, Reynolds a subliniat că noile obstacole comerciale sunt „dezamăgitoare”.
La începutul acestei luni, imediat după anunțul privind tarifele, Reynolds a spus pentru BBC că „nu este inexact” să se afirme că Statele Unite și Marea Britanie au ajuns la un acord asupra direcțiilor generale ale unui posibil parteneriat, chiar dacă Trump nu fusese încă informat.
Totuși, de atunci nu au existat semnale concrete de avans, iar săptămâna trecută ministrul de finanțe Rachel Reeves a declarat că intenționează să se întâlnească „în curând” cu secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent.
Marea Britanie refuză să relaxeze normele alimentare în tratativele cu SUA
Demersurile de a încheia un acord comercial bilateral în timpul primului mandat al lui Trump (2017–2021) au fost împiedicate de refuzul guvernului conservator britanic de la acea vreme de a accepta măsuri care ar fi slăbit standardele privind protecția animalelor și protejarea mediului.
Reynolds a reiterat duminică că, și sub actuala conducere laburistă, o astfel de relaxare nu este luată în considerare, întrucât ar contraveni angajamentelor asumate în campania electorală din 2024.
„Nu ne vom modifica niciodată standardele sanitare şi fitosanitare (SPS) pentru alimente. Am transmis foarte clar acest lucru Statelor Unite,” a declarat el într-un interviu pentru Sky News.

Practici comune în industria alimentară din SUA și Canada
În timp ce practici comune în industria alimentară din SUA și Canada – precum spălarea puiului crud cu apă clorinată sau utilizarea hormonilor de creștere la bovine – sunt interzise în Marea Britanie și în Uniunea Europeană, Reynolds a subliniat că anumite segmente ale industriei alimentare americane respectă deja standardele britanice.
Acestea ar putea, potrivit lui, să ofere un punct de plecare în eventualele negocieri tarifare.
Tot săptămâna trecută, ministrul britanic al culturii a respins orice posibilitate de modificare a noii Legi privind siguranța online.
Această lege oferă autorităților din Regat permisiunea de a sancționa companiile mari de tehnologie – majoritatea americane – cu amenzi de până la 10% din cifra lor de afaceri globală, în cazul în care nu moderează conținutul în conformitate cu cerințele autorităților de reglementare britanice.