După o lungă serie de întârzieri, Marea Britanie va pune în aplicare începând de astăzi prima fază a controalelor la frontieră post-Brexit pentru produsele de origine animală și vegetală provenite din UE. Noile cerințe vor avea un impact semnificativ asupra importatorilor de carne, plante și produse vegetale. Sistemul Border Target Operating Model (BTOM) a fost conceput cu scopul a moderniza frontierele britanice și de a accelera controalele.
La 31 decembrie 2020, Regatul Unit a părăsit oficial piața unică și uniunea vamală. Prin urmare, Regatul Unit și UE se află acum în regimuri vamale și de reglementare separate.
La 1 ianuarie 2021, Uniunea Europeană a aplicat regimul vamal și de reglementare obișnuit al unei țări terțe mărfurilor importate din Marea Britanie în UE, pentru a se asigura că sunt plătite taxele aferente, că sunt îndeplinite obligațiile de siguranță și securitate și că acestea respectă standardele relevante în domenii precum siguranța alimentară sau controlul bolilor. Acest lucru înseamnă că întreprinderile din Marea Britanie care își exportă bunurile în UE se confruntă în prezent cu controale la frontieră.
De ce este nevoie ca Marea Britanie să impună asemenea reglementări
Deși Marea Britanie a introdus unele formalități vamale noi, a întârziat în mod repetat aplicarea propriului regim vamal și de reglementare al țărilor terțe pentru mărfurile care intră din UE. Acest lucru înseamnă că întreprinderile din Marea Britanie au fost supuse anumitor formalități și costuri pe care întreprinderile din UE care exportă în Regatul Unit le evită în mare parte.
Astfel, guvernul britanic este presat să pună în aplicare controale complete asupra importurilor din UE din mai multe motive. În primul rând, faptul că Regatul Unit nu controlează importurile din UE în același mod în care o face în cazul altor parteneri comerciali ar putea fi considerat un tratament preferențial nejustificat și, prin urmare, ar încălca normele OMC. În al doilea rând, unele autorități se arată îngrijorate cu privire la faptul că absența unor controale complete face ca Regatul Unit să fie vulnerabil la fraude alimentare și la boli ale animalelor.
În al treilea rând, controalele mai stricte asupra exporturilor britanice către UE în comparație cu importurile UE în Regatul Unit au dezavantajat industriile și furnizorii britanici. Acest lucru se datorează faptului că se creează “condiții de concurență inegale” pentru comercianții britanici, cum ar fi fermierii, deoarece aceștia sunt supuși unor controale costisitoare și lungi pentru exporturile lor către UE, în timp ce întreprinderile concurente din UE pot exporta în Regatul Unit fără bariere similare.
Punerea în aplicare a verificărilor integrale la frontieră a importurilor din UE a fost amânată anterior în mod oficial de cinci ori (în martie 2021, septembrie 2021, decembrie 2021, aprilie 2022 și august 2023). Au fost invocate o serie de motive diferite, printre care acordarea mai mult timp întreprinderilor pentru a se pregăti în urma perturbărilor cauzate de pandemie și evitarea unor perturbări suplimentare în timp ce Protocolul privind Irlanda de Nord rămânea nesoluționat. Totodată, autoritățile britanice au vrut să acorde întreprinderilor mai mult timp pentru a se adapta la noile norme.
Într-o scrisoare adresată secretarului britanic al Mediului, Steve Barclay, membrii Grupului de lucru sanitar și fitosanitar, care reprezintă aproximativ 30 de organizații comerciale și profesionale, se declară “profund îngrijorați” de modificările impuse. Potrivit acestora, modificările “vor reduce importurile, vor crește inflația alimentară și vor diminua securitatea alimentară în Marea Britanie”, transmite POLITICO.

Ce se va întâmpla începând de astăzi la granițele Marii Britanii
Începând cu ianuarie 2022, importurile din UE au trebuit să fie însoțite de declarații vamale relevante și de plata în avans a tarifelor necesare, dar majoritatea controalelor la import au rămas neimplementate. Acum, noile reglementări stabilesc modul în care Regatul Unit va introduce controale complete asupra importurilor care intră în Marea Britanie din UE, în trei etape.
Prima etapă intră în vigoare în Marea Britanie începând de astăzi, 31 ianuarie 2024. Certificatele de sănătate și certificatele fitosanitare vor fi necesare pentru importurile de produse de origine animală, plante și produse vegetale cu “risc mediu” (cum ar fi carnea și produsele lactate crude/refrigerate/congelate și unele fructe și legume), precum și produsele alimentare cu “risc ridicat” (predominant animale vii) și furajele de origine non-animală din UE.
A doua etapă va fi implementată începând cu data de 30 aprilie 2024. Verificările documentelor (pentru a se asigura că mărfurile au documentele corecte, de exemplu, certificatele sanitare și fitosanitare), controalele fizice (pentru a se asigura că mărfurile respectă normele sanitare și fitosanitare) și controalele de identitate (pentru a verifica dacă mărfurile din lot sunt cele care figurează în documente) vor fi efectuate pentru produsele de origine animală, plantele și produsele vegetale cu “risc mediu”, precum și pentru produsele alimentare și furajele cu “risc ridicat” de origine non-animală provenind din UE.
În cele din urmă, începând cu data de 31 octombrie 2024, declarațiile de siguranță și securitate vor trebui să fie făcute pentru toate importurile din UE. Guvernul estimează un nivel al costurilor legate de noile controale la frontieră pentru întreprinderi ce se va ridica la 330 de milioane de lire sterline pe an.
Citește și: Marcel Ciolacu susține că recalcularea pensiilor se va întâmpla în termenul anunțat