În urma recentelor atacuri din Orientul Mijlociu, liderii din Marea Britanie, Franţa şi Germania au emis o declaraţie comună luni către Iran şi aliaţii săi. Aceştia au cerut să se abţină de la atacuri împotriva Israelului, care ar putea intensifica tensiunile şi afecta şansele una încetare a focului şi un acord pentru eliberarea ostaticilor. Guvernul britanic a publicat această declaraţie în interesul păcii şi stabilităţii în regiune.
Ca răspuns la escaladarea conflictului, cele trei ţări au făcut un apel pentru încetarea imediată a luptelor şi eliberarea tuturor ostaticilor reţinuţi de Hamas. Ei au subliniat necesitatea ca populaţia din Gaza să primească ajutoarele de urgenţă, neîngrădite.
„Noi, liderii Franței, Germaniei și Regatului Unit, apreciem eforturile constante ale partenerilor noștri din Qatar, Egipt și Statele Unite pentru a ajunge la un acord de încetare a focului și eliberare a ostaticilor. Ne alăturăm declarației comune emise de Sheikh Tamim bin Hamad al Thani, președintele Sisi și președintele Biden, care cere reluarea imediată a negocierilor. Suntem de părere că nu mai sunt posibile alte întârzieri.”
“Am lucrat cu toate părțile implicate pentru a preveni escaladarea conflictului și vom continua să depunem toate eforturile necesare pentru a reduce tensiunile și a găsi o soluție care să aducă stabilitate. Este esențial ca luptele să înceteze imediat și ca toți ostaticii încă deținuți de Hamas să fie eliberați. Oamenii din Gaza au nevoie urgentă de acces neîngrădit la ajutor umanitar”, se arată în declarația semnată de președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul britanic Keir Starmer.
“Suntem profund preocupați de creșterea tensiunilor din regiune și suntem uniți în efortul nostru de a reduce acestea și de a promova stabilitatea regională. Facem un apel special către Iran și aliații săi, rugându-i să se abțină de la orice atac care ar putea intensifica și mai mult tensiunile regionale și ar risca șansele noastre de a ajunge la o încetare a focului și eliberarea ostaticilor”, spun cei trei lideri, adăugând: “Ei vor fi responsabili pentru orice acțiuni care pun în pericol aceste șanse fragile de pace și stabilitate. Nicio țară sau națiune nu are de câștigat dintr-o nouă escaladare în Orientul Mijlociu”.
Negocierile pentru un armistiţiu care erau programate pentru joi ar putea fi anulate în urma noilor atacuri israeliene asupra Fâşiei Gaza.
Hamas solicită un plan bazat pe discuțiile anterioare, în locul unor noi negocieri pentru încetarea focului în Gaza
Duminică, organizația militantă palestiniană Hamas a solicitat mediatorilor să prezinte un plan bazat pe discuțiile anterioare, în loc să desfășoare noi negocieri pentru un acord de încetare a focului în Gaza.
Liderii Statelor Unite, Egiptului şi Qatarului au făcut apel săptămâna trecută la o întâlnire între Israel şi Hamas în data de 15 august pentru a discuta un acord de încetare a focului în Gaza și eliberarea ostaticilor. Această întâlnire ar trebui să aibă loc fie la Cairo, fie la Doha.
Autoritățile israeliene au confirmat participarea lor la întâlnire și au anunțat că vor trimite un grup de negociatori pentru a discuta problemele curente.
La început, Hamas a fost deschis la ideea unei noi runde de discuții, dar acum sugerează că ar putea să se abțină. “Cerem mediatorilor să ne prezinte un plan clar pentru punerea în aplicare a acordului din 2 iulie 2024, bazat pe viziunea președintelui Biden și rezoluția Consiliului de Securitate ONU“, a declarat Hamas într-un comunicat oficial.
“În loc să urmărească negocieri lipsite de rezultate și propuneri inutile, mediatorii ar trebui să impună Israelului responsabilitatea pentru ocupația sa. Astfel, vom putea opri agresiunea și genocidul împotriva poporului nostru”, a declarat un reprezentant al Hamas.
Organizaţia palestiniană afirmă că au fost flexibili în procesul de negociere, dar că acţiunile Israelului, inclusiv asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în Teheran la sfârşitul lunii trecute, indică faptul că aceştia nu sunt serioşi în încercarea de a ajunge la un acord de încetare a focului.
Pe 31 mai, preşedintele Joe Biden a prezentat o propunere în etape pentru încetarea focului. De atunci, Washingtonul şi mediatorii regionali au încercat să ajungă la un acord privind încetarea focului în Gaza şi eliberarea ostaticilor, dar au întâmpinat obstacole repetate. În acelaşi timp, există temeri de un război mai mare în Orientul Mijlociu după asasinarea liderului Hamas Haniyeh în Iran şi a comandantului militar al Hezbollah Fuad Shukr în Beirut, ceea ce a dus la ameninţări din partea Iranului cu represalii împotriva Israelului.