Miercuri, cu ocazia celor 248 de ani de la Ziua Independenței, premierul Marcel Ciolacu a declarat în cadrul recepției de la Ambasada Statelor Unite ale Americii că are speranța ca acestea să ajungă, în următorii ani, printre primele trei locuri în clasamentul investitorilor străini și chiar pe primul loc între partenerii comerciali non-europeni. El mai adaugă că România va beneficia de procesul de aderare la OCDE și perspectivele de a intra în programul Visa Waiver, care vor atrage mai multe investiții străine și vor întări relațiile companiilor americane cu țara noastră.
Premierul României salută relația strategică cu Statele Unite
“Este o onoare să particip la festivităţile de Ziua Independenţei Statelor Unite ale Americii alături de dumneavoastră, doamnă ambasador. Îmi exprim felicitările și ale cabinetului meu cu acest prilej. Românii au o încredere și un respect profund pentru Statele Unite, ceea ce cred că se datorează în mare parte Parteneriatului Strategic pe care îl avem. Astfel, securitatea cetăţenilor noştri este asigurată direct și putem continua să ne bucurăm de o relație puternică și stabilă între țările noastre.”
Premierul a subliniat că baza relației bilaterale pe care o avem este reprezentată de valorile democratice pe care le împărtășim.
Ciolacu a subliniat că România și SUA au o relație puternică bazată pe cooperare în eforturile comune de combatere a terorismului, sprijin reciproc în procesul de integrare în OCDE și apartenența la NATO, precum și un angajament bilateral clar pentru sprijinirea Ucrainei.
Premierul României subliniază impactul investițiilor americane
În timpul reuniunii, şeful Executivului a subliniat importanţa cooperării noastre cu Ucraina în ceea ce priveşte securitatea și sprijinul ferm pentru întărirea Flancului estic al NATO. El a fost de acord cu preşedintele că ar trebui să continuăm să îmbunătăţim colaborarea noastră în domeniul militar, inclusiv prin dezvoltarea de parteneriate în industria de apărare.
“Este bine cunoscut faptul că investițiile americane au contribuit în mare măsură la creșterea economică a României prin transferul de tehnologie și cunoștințe. De asemenea, companiile americane prezente în țară au profitat de personalul bine pregătit și mediul favorabil de afaceri din România. Aceasta poate fi demonstrată prin dublarea numărului de angajați și a profiturilor companiilor americane cu investiții în ultimul deceniu,” conform declarațiilor lui Ciolacu.

În 2023, comerţul dintre România şi SUA va fi mai puternic ca niciodată. Acest lucru va fi alimentat de cele peste 8.700 de societăţi cu participare americană din România și se estimează să depășească suma de 5,3 miliarde USD. Acest lucru ar putea aduce o creștere semnificativă pentru economia românească și va consolida relațiile dintre cele două țări.
Cooperare economică și energică între România și SUA
“Serviciile comerciale se apropie de pragul de 2 miliarde dolari, arătând o creştere continuă în economia României. În cadrul celei de-a IX-a runde a Dialogului Strategic România-SUA, desfăşurată în iunie la Washington, am pus un accent special pe cooperarea economică şi energetică între cele două ţări. Această cooperare este unul dintre pilonii importanţi ai Parteneriatului nostru Strategic, care s-a dovedit a fi benefic pentru ambele părţi, dar care are încă un potenţial neexploatat.”
“Este momentul perfect pentru ca Statele Unite să devină unul dintre principalii investitori străini și cel mai important partener comercial al Europei. Suntem dedicați să realizăm acest obiectiv și deja am început prin proiectele majore pe care le vom implementa împreună – inclusiv Unitatea 3 și 4 la Cernavodă, precum și Centrala SMR de la Doicești – creând astfel noi oportunități de cooperare în regiune.” a enunțat Ciolacu.
A fost apreciată prezența Ambasadorului SUA la București, doamna Kavalec, și încurajarea acestuia pentru sectorul cinematografic. Tema evenimentului a fost aleasă cu grijă, iar discuțiile purtate de Ambasador de la sosirea sa demonstrează o atenție specială pentru această industrie în continuă evoluție.
România accelerează reformele pentru creșterea economică și integrarea globală
“Potenţialul acestei industrii de a contribui la creşterea economică a României, dar mai ales de a îmbunătăţi imaginea ţării în ochii publicului american şi internaţional, trebuie să fie valorificat.” Acest lucru a fost subliniat de Marcel Ciolacu.
“România este un stat care se dezvoltă și se transformă într-un ritm rapid. Suntem dedicați procesului de reformare internă, care nu doar că va duce la o creștere economică semnificativă, dar va îmbunătăți și viața poporului român. Aceste eforturi au ca scop integrarea mai profundă a țării noastre pe piața globală. Prin aderarea la OCDE și posibilitatea de a accesa programul Visa Waiver, vom atrage mai multe investiții străine în România și ne vom consolida reputația.”
“Continuăm să ne bazăm pe sprijinul SUA pentru a atinge obiectivele noastre importante,” a declarat premierul, în cadrul întâlnirii cu ambasadorul american. “Doresc să vă asigur că România va rămâne un partener dedicat şi deschis, gata să contribuie la consolidarea Parteneriatului nostru Strategic și la promovarea relațiilor bilaterale, regionale și transatlantice”, a concluzionat şeful Executivului în ultima parte a discursului său.
CITIȚI ȘI: Casa de Pensii: Precizări privind scăderea pensiilor