Marcel Ciolacu, singurul candidat pentru funcția de președinte al PSD și-a început discursul în cadrul congresului care are astăzi loc la Romexpo.
Declarațiile lui Marcel Ciolacu despre momentul când a preluat conducerea PSD
„Ne pierdusem încrederea în noi. Acela a fost momentul de cotitură. Nu aveam multe variante. Una de nenceput, de a ne da bătuți. Am ales calea grea, calea luptei. Am reușit să recâștigăm încrederea oamenilor. Am reformat partidul și l-am dus la guvernare. Acesta este adevărul și trebuie să fim mândri de acest lucru.
Mă uit în sală şi văd o mulţime de colegi, de prieteni de fapt. Pe toţi ne leagă un lucru: dorinţa de a face românilor viaţa mai bună! Iar românii de curând ne-au răspuns: PSD a câștigat alegerile locale şi europarlamentare! Să fim mândri de asta! Suntem învingători! Asta este forţa PSD!”
Ciolacu, despre candidatura sa: „Da, voi candida și voi câștiga președinția României”
„Pe toți ne leagă dorința de a face românilor viața mai bună. Suntem învingători. Asta e forța PSD. România se schimbă și PSD are obligația să se schimbe o dată cu România.
Este momentul să fac un pas în față și să spun cu toată încrederea: Da, voi candida și voi câștiga președinția României.
România are nevoie de un președinte care să unească. După 20 de ani, România are nevoie de un președinte cu suflet, căruia să îi pese de toți românii. Nu trebuie un președinte care împarte românii, între buni și răi, între tineri și bătrâni, între de dreapta și de stânga, între săraci și bogați. Toți românii trebuie respectați.”
Președintele PSD, despre Traian Băsescu și Klaus Iohannis
„Fiul meu nu a cunoscut un alt model de președinte. Tinerii de azi și-au trăit adolescența între un președinte turnător și un președinte absent. Tinerii ajuns să aleagă extremismul.
Vi s-a promis mai întâi că veți trăi bine, apoi vi s-au tăiat pensiile și salariile.
După zece ani vi s-a promis România Educată, copiii au avut acces mai mult la droguri decât la carte.
Românilor li s-a promis o Românie educată și au primit un sistem de educație eșuat. Adevărul este că onestitatea față de cetățeni a lipsit de la tribuna prezidențială. Am avut președinți cărora nu le-a păsat de oameni. După 20 de ani, România are nevoie de un președinte echilibrat. Un președinte trebuie să accepte că puterea trebuie împărțită, nu acaparată de un singur om sau un singur partid.”
Atacuri la partenerii de coaliție
„Observ agitația unora, care au trecut de la „prin noi înșine” dar cu PSD, la tot felul de amenințări la adresa noastră. Vă rog să ingorați acest circ. Noi am fost mereu responsabili. Am fost adultul din încăpere. Trebuie să ne continuăm să ne comportăm responsabil.
Întotdeauna oamenii s-au uitat la PSD pentru stabilitate și echilibru. Am găsit soluții la problemele create de alte partide. Am intrat la guvernare cu o economie aflată în prăpastie, cu o pandemie gestionată în bătaie de joc, cu salarii și pensii înghețate. Acesta este adevărul.”
Marcel Ciolacu, despre familia sa
„Familia, munca și credința au fost călăuzele mele în viață. M-am născut într-o familie obișnuită din Buzău.
Tata mi-a spus că trebuie să fiu întotdeauna corect. De la mama am învățat ce înseamnă echilibrul și cumpătarea. Ei îi datorez cei 7 ani de acasă: să nu minți, să îi respecți pe ceilalți, să fii echilibrat, să nu aluneci dintr-o extremă în alta.
Această țară trebuie să-și regăsească respectul între generații.”
Autocaracterizarea lui Marcel Ciolacu
„Știu că nu sunt perfect, dar am o calitate importantă: sunt un om normal, nu vreau să par altfel de cum sunt. Atunci când am greșit, mi-am asumat, mi-am cerut scuze și am încercat să repar. Vreau să devin un om mai bun. Muncesc eu cu mine zilnic să evoluez ca om, astfel încât să devin președintele pe care românii și-l doresc – un președinte pentru toți.”
Care sunt obiectivele lui Marcel Ciolacu
„Prima direcție strategică va fi industria, reindustrializarea țării. România trebuie să devină în 10 ani unul dintre principalele hub-uri tehnologice și industriale din Europa. Aceasta trebuie să fie planul nostru de țară: industrie, producție, export. Primul obiectiv este readucerea la viață a marilor uzine de metalurgie, siderurgie și petrochimie cu ajutorul capitalului privat. Avem nevoie de oțel românesc, de alte materiale de construcție, pentru a construi autostrăzi și locuințe cu produse românești. Trebuie să investim masiv în industria chimică. Importăm îngrășăminte agricole de 3 miliarde de euro în fiecare an, în loc să le producem în țară.
Vreau un parteneriat real cu sectorul farmaceutic pentru a investi masiv în fabricile de medicamente. Vorbim de un program național de sprijin pentru marea industrie, în valoare de 5 miliarde de lei. Nu trebuie să ne îndatorăm pentru asta. Vom lua o parte din bani din vânzarea certificatelor de emisii cu efect de seră care revin României.
O nouă politică de stat pentru marile proiecte. Pachete de ajutor de stat pentru investiții. Creșterea unor generații de specialiști prin sistemul de învățământ tehnologic. Școala trebuie să ne pregătească tinerii pentru a-și găsi un loc de muncă bine plătit.
O nouă mentalitate orientată către inovare. Trebuie să investim în energie curată. Asta înseamnă automat și o reducere a cheltuielilor oamenilor și statului. 0 costuri pentru spitale și școli. Trebuie să dezvoltăm serviciile medicale, trebuie să ne gândim serios la turism.
Vreau să fiu clar: susțin protejarea spațiilor verzi.”
Ciolacu, despre armată și NATO
„Voi fi garantul independenței naționale, dar nu voi fi niciodată de acord cu reintroducerea serviciului militar obligatoriu. Avem nevoie de o armată de profesioniști. Alocarea a 2,5% din PIB pentru Apărare va continua și pe viitor.
Îmi doresc însă o abordare mai ambițioasă în domeniul politicii externe care să fie caracterizată prin pragmatism și urmărirea obiectivelor naționale în parteneriat cu aliații noștri din Uniunea Europeană și NATO. România este un stat mare, doar președinții din ultimii 20 de ani au fost mici.”
Shengen și OECD
„De 13 ani, România ciocănea la ușa Schengen și nu ne auzea nimeni. Guvernul pe care îl conduc a reușit să deschidă această ușă, după ani întregi de promisiuni, lucrurile au început să se miște. Și vă spun acum: până la sfârșitul anului, vom avea o aderare completă la Schengen. În 2026, România va intra și în OCDE!”